Longgeneeskunde

Contact

T 0251 265247

Balie F, wachtruimte F8
(1e verdieping)

De afdeling Longgeneeskunde van het RKZ houdt zich bezig met het onderzoeken, vaststellen en behandelen van aandoeningen aan de longen, luchtwegen en ademhaling.

Voor revalidatie werkt de afdeling Longgeneeskunde nauw samen met de afdeling Fysiotherapie voor onder andere het programma Longrevalidatie.

De afdeling Longgeneeskunde werkt bij de behandeling van longpatiënten samen met andere ziekenhuizen, zoals:

  • Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis Amsterdam
  • Noordwest Ziekenhuisgroep
  • UMC Amsterdam

Een afspraak of opname

Ga naar de pagina Afspraak maken als u een verwijzing heeft naar de afdeling Longgeneeskunde.

 

Aandoeningen en behandelingen

Op de afdeling Longgeneeskunde komen patiënten met verschillende aandoeningen aan longen, luchtwegen en ademhaling. Zo behandelen we patiënten met astma, longkanker, COPD, slaapapneu en longontsteking.

In de folders leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.

Poli’s en spreekuren

Nazorgpoli COVID-19
Wie na het doormaken van COVID-19 blijvend klachten ondervindt, kan terecht bij de nazorgpoli COVID-19. Lees er alles over in dit bericht.

Functieonderzoek Longgeneeskunde
De longarts kan een functieonderzoek doen om te meten hoe uw longen werken. Ook kunt u een bronchoscopie krijgen. Dit onderzoek kan laten zien hoe de longen er van binnen uitzien. De arts bespreekt de uitslag van de onderzoeken met u.

Spreekuur longverpleegkundige (astma/COPD)
Een spreekuur voor astma- en COPD-patiënten die bij de longarts onder controle zijn. Op verzoek van de longarts kunt u uitgenodigd worden voor het spreekuur van de longverpleegkundigen. Dit spreekuur is ook voor kinderen met astma of astmaklachten.

Rookstoppoli
Wilt u blijvend stoppen met roken? Meld u dan aan bij de Rookstoppoli. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw specialist of huisarts. Klik hier voor meer informatie.

Slaappoli Longgeneeskunde
Snurkt u of stopt uw ademhaling af en toe tijdens uw slaap? Wordt u moe wakker of valt u overdag in slaap? Dan heeft u mogelijk het Obstructief Slaap Apnoe Syndroom (OSAS). Dit is eenvoudig vast te stellen door een slaaponderzoek, thuis of in het ziekenhuis. Als u inderdaad OSAS heeft is het zeer goed te behandelen. U kunt zich door de huisarts laten verwijzen naar de Slaappoli voor het slaaponderzoek.

Meer informatie

www.longfonds.nl – website van het Longfonds
www.rkz.nl/oncologie – informatie over de behandeling van kanker in het RKZ
www.kanker.nl – een initiatief van KWF Kankerbestrijding, patiëntenbeweging Levenmetkanker en IKNL (kennis- en kwaliteitsinstituut voor de oncologische en palliatieve zorg)
www.apneuvereniging.nl – de Nederlandse Vereniging van Slaapapneupatiënten, met informatie over de behandeling van Slaapapneu in het RKZ
www.nvalt.nl – de Nederlandse Vereniging van Artsen voor longziekten en tuberculose
www.longkankernederland.nl – het Longkanker Informatiecentrum
www.nederlandstopt.nu – website van RKZ-longarts Paulien Dekker en longarts Wanda de Kanter over stoppen met roken
www.asbestfeiten.nl – website met informatie de gevolgen van asbest voor de gezondheid

Het team

Als u bent opgenomen op de afdeling, heeft u het meest te maken met de (gespecialiseerde) verpleegkundigen. Zij staan dag en nacht voor u klaar. Ook zijn er leerling-verpleegkundigen, stagiaires, secretaresses en voedingsassistenten.

Longarts
Een longarts is specialist in de longen, luchtwegen en ademhaling. De longarts kan ook betrokken zijn bij de behandeling van kanker.

Rookstopcoach
De rookstopcoach helpt u op de Rookstoppoli om van uw nicotineverslaving af te komen. De coach is een ervaren deskundige op het gebied van rookverslaving. De coach staat u bij en maakt hierbij gebruik van motiverende gesprekken en bewezen technieken.

→ overzicht specialisten

Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.

Verpleegafdeling

U vindt de verpleegafdeling Longgeneeskunde op de vierde verdieping van het ziekenhuis. Op deze afdeling liggen ook patiënten van de afdeling Cardiologie. Onze longartsen zijn werkzaam op de polikliniek, maar ook op de verpleegafdelingen voor acute opname en langer durende opname.

De longarts loopt elke ochtend visite. U kunt dan uw vragen stellen en onduidelijkheden bespreken.

 

Klik hier voor de bezoektijden van de verpleegafdelingen.

Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk