Kraamzorg

Contact

T 0251 783800
E rkzkraamzorg@rkz.nl

Afdeling B3 (3e verdieping)

Het kraamcentrum bevindt zich op de afdeling en is tijdens kantoortijden geopend. In het weekend en op feestdagen graag vooraf bellen.

Zwanger? Van harte gefeliciteerd! RKZ Kraamzorg is dé aanbieder van kwalitatief uitstekende kraamzorg op maat voor de regio IJmond. Wij vinden het belangrijk dat je een heerlijke kraamweek hebt, waar je nog lang en met veel plezier op terugkijkt.

Het is een bijzondere tijd: je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Van ons verwacht je professionele zorg met persoonlijke aandacht, een kraamverzorgende die er voor jou, je kindje en jullie gezin is. Daarom staan wij graag voor je klaar: voor, tijdens en na je bevalling. 

In onze brochure lees je alles over RKZ Kraamzorg.

RKZ Kraamzorg…

 • levert regionale kraamzorg in Beverwijk, Velsen-Noord, Wijk aan Zee, Heemskerk, Castricum, Limmen, Uitgeest, Akersloot, Velserbroek, IJmuiden, Velsen-Zuid, Driehuis, Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid
 • verzorgt de kraamzorg ook als je thuis of in een ander ziekenhuis bevalt
 • heeft uitstekend opgeleide kraamverzorgenden
 • is 24/7 bereikbaar op 0251-783800
 • levert aan eigen klanten gratis lactatiekundige zorg
 • geeft zorg op maat, waar je ook bent bevallen
 • levert binnen het uur kraamzorg bij een thuisbevalling
 • heeft korte lijnen met de kraam- en couveuseafdeling van het RKZ
 • verhuurt borstkolven, ook in het weekend

RKZ Kraamzorg is onderdeel van IJmond Geboortezorg. Binnen IJmond Geboortezorg werken we intensief samen met de regionale verloskundigenpraktijken, echoscopistes, gynaecologen en kinderartsen van het RKZ, lactatiekundigen en met de jeugdgezondheidszorg Kennemerland. Het is een organisatie waarin alle zorg rondom zwanger worden, zwanger zijn, bevallen, de kraamtijd en de verandering naar ouderschap samenkomt. Op de website van IJmond Geboortezorg vind je nog meer informatie en interessante folders.

Aanmeldingsformulier RKZ Kraamzorg

Meld je hier aan voor RKZ Kraamzorg.

Intakegesprek

Rond de 30e week neemt een medewerker van RKZ Kraamzorg contact met je op om een afspraak te maken voor een intakegesprek over de kraamtijd thuis. Aan de hand van een checklist controleren we of aan alles is gedacht. Hier vind je de lijst met benodigdheden voor de eventuele thuisbevalling en kraamweek. Misschien zijn er speciale wensen voor de invulling van de kraamtijd. Wij houden daar dan in de kraamtijd zoveel mogelijk rekening mee.

Er zijn verschillende soorten kraamzorg. Hieronder leggen we uit waar je uit kunt kiezen.

1. Volledige kraamzorg

Het basis aantal uren kraamzorg volgens het Landelijk Indicatie Protocol is 49 uur. Dit wordt verdeeld over zeven of acht dagen. Tijdens de kraamweek checkt de kraamverzorgende regelmatig of de kraamzorg naar wens verloopt. Het kraamcentrum neemt de derde of vierde dag contact met je op om te vragen of alles naar wens gaat. De kraamverzorgende beantwoordt je vragen en helpt bij de (borst)voeding. Daarnaast voert zij de controles uit en geeft instructies over alles wat te maken heeft met de verzorging van de baby. Ook zorgt zij in overleg met jou voor de dagelijkse huishoudelijke werkzaamheden. Ook is er zorg voor eventuele andere kinderen en voor de visite.

2. Moeder- en kindzorg

Bij ‘moeder- en kindzorg’ is de kraamverzorgende er alleen voor de zorg voor moeder en baby. Zij beantwoordt je vragen en helpt bij de (borst)voeding. Daarnaast voert zij de controles uit en geeft instructies over alles wat te maken heeft met de verzorging van de baby. De zorg duurt drie uur per dag. Deze vorm van kraamzorg is geschikt als je in de kraamtijd kunt rekenen op hulp in het huishouden, maar ook als je een klein huis hebt of het prettiger vindt om minimale zorg te hebben.

3. Couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg

Bij thuiskomst van een baby die langer dan tien dagen in de couveuse heeft gelegen, kunnen ouders in sommige gevallen ‘couveuse nazorg’ of ‘uitgestelde kraamzorg’ krijgen. Dit hangt af van de verzekering.

Kraamzorg bij een thuisbevalling

Bij een thuisbevalling belt de verloskundige in de laatste fase van de bevalling het kraamcentrum met de vraag een kraamverzorgende te regelen voor assistentie bij de thuisbevalling. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgende ervoor dat de gegevens over de bevalling en de baby bij het kraamcentrum terecht komen. Vervolgens wordt de kraamzorg geregeld.

Kraamzorg na een ziekenhuisbevalling / -verblijf

Bij een bevalling in het RKZ regelen we de kraamzorg vanuit het kantoor op de afdeling waar je bevallen bent. Ons kraamcentrum is tijdens kantoortijden geopend. Buiten kantoortijden kan je contact opnemen via 0251-783800.

 

Goede zorgen!

“We hebben een heerlijke kraamtijd gehad mede door de kraamverzorgende. Een hele gezellige en hardwerkende vrouw., we gaan haar missen. Ik zal haar aanbevelen bij anderen. Bedankt voor de goede zorgen.”

Leerzame, relaxte periode

“Heel erg tevreden kijken we terug op een leerzame, relaxte periode. De kraamverzorgende heeft door te coachen ons veel geleerd.”

Wauw

“Wauw! Wat heb ik een goede kraamverzorgende gehad! Zij heeft alles voor mij zo goed gedaan tijdens mijn kraamweek. Mijn man, zoontje en ik zijn zeer tevreden over haar. Mijn zoontje van 3 vraagt nog elke dag wanneer zij weer bij ons thuis komt. Wees maar zuinig op jullie personeel!”

Blij met alle adviezen

“Ondanks dat ik baalde dat we twee verschillende kraamverzorgenden zouden krijgen, was het achteraf juist heel fijn. Van allebei hebben we wat op kunnen pikken en zo onze eigen visie en ideeën opgedaan. De doorslag om voor RKZ Kraamzorg te kiezen was de mogelijkheid voor lactatiekundige hulp, wat zijn we blij met alle adviezen.”

Geen betere kunnen wensen!

“Helaas hebben wij geen bezoek kunnen ontvangen vanwege de Corona, maar ik heb een fijne kraamtijd gehad. Onze kraamverzorgende was een flexibele, spontane en zorgzame vrouw, wij hadden ons geen betere hulp kunnen wensen! Hopelijk mogen wij haar in de toekomst ooit nog eens verwelkomen.”

Een aanrader

“Wij zullen zeker RKZ Kraamzorg aanraden aan mensen in onze omgeving. En als wijzelf nog een kindje zouden krijgen, dan kiezen wij weer voor RKZ Kraamzorg. Ook de mogelijkheid om contact op te nemen met de lactatiekundige na de kraamweek stellen wij erg op prijs!”

Het team

Er werken ongeveer zestig kraamverzorgenden bij RKZ Kraamzorg. Ze wonen in de regio IJmond en vaak kennen ze de omgeving goed én zijn ze heel snel bij de jonge ouders thuis.
Dat maakt onze zorg persoonlijk én flexibel.

De lactatiekundige en borstvoedingscoach beantwoorden alle vragen over borstvoeding en begeleiden voor en na de bevalling. Zij zijn telefonisch te bereiken: 0251-265953.

 

Borstvoeding

Borstvoeding is een niet te evenaren manier om zuigelingen de ideale voeding te geven voor een gezonde groei en ontwikkeling. Regionale Kraamzorg Midden Kennemerland adviseert dan ook borstvoeding als eerste keus.

Een keuze

Toch krijgen niet alle baby’s de borst. Soms omdat het geven van borstvoeding niet lukt, maar soms ook omdat de moeder er niet voor kiest. Dat kan, want het geven van borstvoeding is een keuze, geen plicht. Een persoonlijke keuze, waarvoor je je niet hoeft te verantwoorden.

Wil jij je kindje borstvoeding geven? Dan staan onze  kraamverzorgenden voor je klaar om je te begeleiden. Ze zijn hiervoor allen goed opgeleid. Ons kraamcentrum is WHO/UNICEF gecertificeerd door de Stichting Zorg voor Borstvoeding. Hester Hillegers is als lactatiekundige verbonden aan onze organisatie.

Ons beleid

Hoe gaan wij om met het geven van borstvoeding in de praktijk? Download het borstvoedingsbeleid RKZ Kraamzorg.

De voordelen van borstvoeding

Onder invloed van zwangerschapshormonen bereidt het lichaam zich al vroeg in de zwangerschap voor op het geven van borstvoeding. Na de geboorte vallen de zwangerschapshormonen weg. Onder de invloed van het hormoon oxytocine komt de melkstroom op gang en gaat de borst melk produceren voor de baby. Het zuigen van de baby zorgt er vervolgens voor dat de melk blijft komen. Hieronder de voordelen van borstvoeding op een rijtje:

 • Hechting: Alle baby’s hebben de behoefte vastgehouden te worden. Er is geen veiliger gevoel denkbaar voor een baby, van welke leeftijd dan ook, dan te worden gekoesterd en geknuffeld tijdens de borstvoeding. De oxytocine die vrij komt bij de moeder tijdens borstvoeding stimuleert zowel het ontwikkelen van moederlijk gedrag als de hechting tussen moeder en kind.
 • Voedings- en antistoffen: Moedermelk wordt gemaakt uit het bloed van de moeder en bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft; koolhydraten, vetten en eiwitten, vitamines en mineralen. De vetten bevorderen de visuele en neurologische ontwikkeling en geven het kind de benodigde calorieën. De eiwitten bevatten onder andere antistoffen. De moeder maakt in haar leven diverse ziekten door waartegen haar lichaam antistoffen maakt. Een deel krijgt de baby via de placenta mee en daarna via de moedermelk.
 • Bescherming tegen infecties: De moedermelk bevat ook antistoffen tegen de infecties die zij in de borstvoedingsperiode doormaakt. Deze antistoffen beschermen de baby tegen luchtweginfecties, maag- en darminfecties, urineweginfecties en middenoorontsteking. Ook hersenvliesontsteking komt minder vaak voor, ook als de moeder al gestopt is met borstvoeding geven. Op de lange termijn beschermt het tegen auto-immuunziekten als diabetes (suikerziekte), multiple sclerose en jeugd reumatische artritis. Bovenstaande betekent niet dat je kind nooit ziek wordt, maar wel minder vaak en lang en de klachten zijn vaak milder.
 • Bescherming tegen allergieën: Doordat het kind niet blootgesteld wordt aan lichaamsvreemde eiwitten als koemelkeiwit, beschermt moedermelk ook tegen allergieën als eczeem en astma.
 • Goed voor moeder: Uit onderzoek blijkt verder dat een moeder die borstvoeding heeft gegeven minder kans heeft op onder andere borstkanker voor de menopauze en botontkalking.
 • Gemak: Je hebt de voeding voor je baby altijd bij je.

Voorbereiding

Lichamelijk gezien hoef je niets te doen: je lichaam bereidt zich vanzelf voor. Je kunt wel informatie lezen of een cursus volgen. In een borstvoedingscursus leer je onder andere hoe je een baby moet aanleggen en hoe je ziet of dat goed gaat. In de regio kun je borstvoedingscursussen volgen via het Jeugdgezondheidszorg Kennemerland.

Eerste dagen

De eerste dagen is borstvoeding geven wennen. Het is goed om veel met je baby samen te zijn. Je kindje gaat vaak en soms lang, soms wat korter aan de borst. Dit is nodig om de melkproductie op gang te brengen en het geeft jullie beide de kans om het te leren.

Al tijdens de zwangerschap maakt je lichaam ‘colostrum’ aan: de eerste melk. De eerste dagen komt er weinig, maar voldoende van deze melk voor je baby. Colostrum is heel belangrijk. Deze melk zit namelijk boordevol eiwitten. Deze eiwitten bevatten antistoffen die de baby beschermen tegen ziektekiemen nu het buiten de beschermende baarmoeder is. De baby heeft een heel klein maagje, ongeveer zo groot als zijn eigen vuist. De kleine hoeveelheden colostrum zijn precies afgestemd op de grootte van de maag. Dit wordt in de eerste dagen steeds iets meer.

Colostrum is laxerend. Je baby heeft in de baarmoeder afvalstoffen opgeslagen in zijn darmen, dit noemen we meconium. Deze zwarte, plakkerige ontlasting moet hij na de geboorte snel kwijt. Kleine beetjes colostrum helpen om de ontlasting kwijt te raken. Veel baby’s zien na de geboorte na een paar dagen wat geel. Vaak zijn ze dan ook wat suffig en dit maakt het drinken aan de borst moeilijker. Het kwijtraken van meconium zorgt er ook voor dat je kindje minder snel geel ziet.

Na een dag of drie komt de echte melkproductie op gang en krijgt je baby tot ongeveer twee weken overgangsmelk: gedeeltelijk colostrum, gedeeltelijk ‘rijpe’ moedermelk. Meestal drinkt je kind laat in de middag en ‘s avonds vaker. Evenals de nachtvoedingen is dit normaal.

Voor het eerst borstvoeding geven is bijzonder, maar ook onwennig. (Aanstaande) moeders zitten vaak boordevol vragen. Lees voor antwoorden op je vragen eens de meestgestelde vragen over borstvoeding.

Geef je borstvoeding na een keizersnede? Of heb je een tweeling gekregen? Bekijk dan onze videopresentaties over deze onderwerpen.

Stoppen met borstvoeding

Je kunt niet zomaar stoppen met het geven van borstvoeding. Je lichaam maakt melk en de baby regelt door het drinken deze aanmaak. Als je de baby niet meer laat drinken, hoopt de melk zich op in de borst. Als de melk niet weg kan, krijg je stuwing en mogelijk een borstontsteking.

Geleidelijk afbouwen is dus nodig om het lichaam de tijd te geven minder melk te produceren. Dit kan het beste worden gedaan door ongeveer één voedmoment per week te vervangen door zuigelingenvoeding of vast voedsel. De voeding waarbij de baby het minste drinkt, kan als eerste worden vervangen.

Mogelijk lichamelijke klachten 
Bij het afbouwen van borstvoeding is een beetje stuwing nodig om de productie te remmen. Bij ernstige stuwing kan de borst zo vol worden dat er een ontsteking optreedt; de borst wordt hard, pijnlijk, rood en warm. 

Een klein beetje kolven of laten drinken kan de spanning verlichten. Verkoeling van de borst werkt verzachtend. Als de baby weer gaat drinken maak je de borst warm, zodat de melk goed kan stromen. Draag een goede steunende beha en blijf naar behoefte drinken. 

Naar vaste voeding
De darmen van een baby zijn na ongeveer zes maanden rijp en klaar voor vaste voeding. Je ziet vaak aan je baby dat hij hier aan toe is: jouw eten wordt met belangstelling gevolgd!

Als je nog niet wilt stoppen met borstvoeding geven, kun je je kindje de borst aanbieden voor je een hapje vaste voeding geeft. Wil je minderen geef hem dan ná de vaste hap de borst. Ander drinken kun je geven met een (tuit)beker, dat kan vanaf deze leeftijd al goed. Dit gaat het makkelijkst met wat dikkere vloeistof, zoals yoghurt.

Kolven en bewaren

Kolven is het afnemen van moedermelk van de borst om te bewaren en later te gebruiken. Hoe moet je kolven? Hoe lang kun je de melk bewaren? Hieronder de antwoorden en tips over kolven.

Tips voor kolven

 • Werk hygiënisch: was je handen voor het kolven en zorg dat je kolfspullen gewassen zijn in een heet sopje en goed zijn nagespoeld. Kook de spullen minimaal 1x in de week uit in water, minimaal 10 minuten lang met een scheutje azijn.
 • Vervoeren: je vervoert de gekoelde melk het beste in een koeltas met koelelementen of in een met koud water omgespoelde thermoskan.
 • Labelen: plak voor het kinderdagverblijf altijd een sticker met de datum en de naam van je kind op de (hardplastic) flesjes of bakjes moedermelk.

Moedermelk bewaren

 • Kamertemperatuur: moedermelk is door de anti-bacteriële werking ook op kamertemperatuur redelijk lang houdbaar:
  – 15 °C (koeltas met elementen): 24 uur
  – 19-22 °C (kamertemperatuur): 6 tot 10 uur
 • Koelkast: na het kolven koel je de melk zo snel mogelijk in de koelkast. Plak er een stickertje met de datum op. Heb je de hygiënetips gevolgd, dan kun je de melk tot 5 dagen bewaren. Maar het is beter de melk eerder te gebruiken, omdat  de antistoffen dan beter bewaard zijn.
 • Invriezen: wil je de moedermelk langer bewaren, vries de melk dan binnen 24 uur na het kolven in. Hoe lang kun je het bewaren:
  – Vriesgedeelte in koelkast: 2 weken
  – Vriezerunit apart van koelkast: 3-4 maanden
  – Vriezer constant -18 graden celsius: 6 maanden

Ontdooien en opwarmen

 • Naar het kinderdagverblijf of de oppas? Neem de melk voor die dag bevroren mee. Plaats de melk op het kinderdagverblijf of bij de oppas in de koelkast.
 • Ontdooi en verwarm de bevroren moedermelk tot lichaamstemperatuur in een bak warm water of flessenwarmer. Zorg dat het water de deksel niet raakt. Het ontdooien en verwarmen duurt een half tot heel uur. (Snelle verhitting via de magnetron is slecht voor de melk. Vitamine C en onder andere antistoffen gaan verloren, eiwitten veranderen).

Borstkolf huren

Wil je graag kolven? Je kunt bij ons kraamcentrum ook terecht voor de huur van een borstkolfapparaat. Het type borstkolf dat we verhuren is de Medela Symphony. Je vindt hier een video met uitleg over dit type kolf.

Wat kost het?
Voor de huur van de borstkolf betaal je € 2,50 per dag of € 65,00 per maand + €  5,- administratiekosten*. De borg voor het apparaat is € 75,-. Dit krijg je natuurlijk terug als de kolf in goede staat wordt teruggebracht.

Verder heb je een persoonlijk afkolfsetje nodig, dat te koop is vanaf € 27,50* (om hygiënische redenen koop je dit setje om te behouden). Bewaarflesjes en dubbele sets zijn ook te koop.

Waar moet je zijn en wanneer? 
Tijdens kantoortijden kun je terecht op ons kantoor op de 3e verdieping van het Rode Kruis Ziekenhuis voor de huur van de borstkolf. Neem van tevoren contact op via 0251-783800.

Door omstandigheden kan er op het afgesproken tijdstip even niemand aanwezig zijn op het kantoor. Meld je dan bij de balie van de Kraamafdeling (afdeling B3, ook op de 3e verdieping).

Wat neem je mee?
Als je een borstkolf wilt huren, neem je het volgende mee:

 • een legitimatiebewijs
 • adresgegevens
 • telefoonnummer(s)
 • rekeningnummer
 • pinpas (Je kunt alleen pinnen!)

Wanneer alles is geregistreerd, geven we de borstkolf direct mee.

Retourneren
Heb je de borstkolf niet meer nodig? Dan breng je het apparaat terug naar ons kantoor in het RKZ. Bel even van tevoren. Komt de borstkolf in goede staat terug, dan krijg je de borg op je bankrekening teruggestort. Ook ontvang je de orginele rekening, deze kun je eventueel indienen bij je verzekering.

* Prijswijzigingen voorbehouden.

Werken bij RKZ Kraamzorg

Ben je gediplomeerd kraamverzorgende en wil je bij ons solliciteren? Kijk dan of er vacatures zijn op de vacaturesite van het RKZ

 

Verkorte opleiding tot kraamverzorgende

Als je graag kraamverzorgende wilt worden, kan je bij ons terecht. RKZ Kraamzorg is een SBB erkend leer- en werkbedrijf en biedt een branche erkende opleiding aan tot kraamverzorgende via het ROC. De BBL-opleiding bestaat uit ongeveer 20% les op school en 80% beroepsvorming in de praktijk en duurt 12 maanden.

Samen met gediplomeerde kraamverzorgenden ga je in de praktijk leren moeder en baby te verzorgen en voorlichting en instructie te geven over de verzorging en gezondheid van de baby. Daarnaast heb je de zorg voor de overige gezinsleden en verricht je licht huishoudelijk werk. Ook leer je te assisteren bij een thuisbevalling. Het is afwisselend werk, omdat ieder gezin weer anders is.

Ben je…

 • klantgericht en inlevend
 • verzorgend, dienstverlenend
 • flexibel (in de gezinnen werk je in een rooster 7 à 8 dagen achterelkaar)
 • zelfstandig
 • in staat om werken en leren te combineren met je privé-leven
 • bereid om ook ‘s avonds, ‘s nachts, in de weekenden en op feestdagen te werken
 • stressbestendig
 • woonachtig in de regio IJmond

Heb je…

 • een overgangsbewijs naar 4Havo, vmbo diploma kader beroeps-/gemengde- of theoretische leerweg of een afgerond diploma niveau 2 in de zorg (MBO Helpende Zorg en Welzijn)
 • een rijbewijs en een auto

dan is kraamverzorgende een leuk beroep voor jou! Informeer naar de startdatum van de volgende BBL-opleiding.

De minimum-leeftijd voor de verkorte opleiding is 21 jaar. Gedurende de opleiding krijg je een leerarbeidsovereenkomst van gemiddeld 24 uur per week. Je werkt 7 à 8 dagen achter elkaar. Dit betekent dat je tussen de verzorgingen door een aantal dagen vrij bent.

Solliciteren voor de opleiding

Je kunt je CV kunnen mailen naar rkzkraamzorg@rkz.nlBel voor meer informatie naar 0251 – 783800.

Lactatiekundige

Een lactatiekundige is een professional op het gebied van borstvoeding. Hester Hillegers is als lactatiekundige verbonden aan het Kraamcentrum van het RKZ. Ze werkt 4 dagen in de week op de kraam- en couveuseafdeling en doet consulten aan huis bij kraamvrouwen die hun kraamzorg hebben geregeld via RKZ Kraamzorg.

De verloskundige, gynaecoloog of kinderarts kan een consult adviseren. In de kraamtijd thuis zullen de kraamverzorgende en/of de verloskundige beoordelen of een consult gewenst is.

Waarom een lactatiekundige?

Als je zwanger bent, kan een lactatiekundige helpen bij:

 • Meerlingzwangerschap
 • Ingetrokken tepels
 • Borstoperaties
 • Medicatiegebruik
 • Eerdere negatieve ervaringen met borstvoeding
 • Aangeboren afwijkingen bij de baby
 • Verwachte prematuriteit
 • Zieke moeder

Als je borstvoeding geeft, kan een lactatiekundige helpen bij:

 • Problemen met aanleggen. De baby kan niet (goed genoeg) aan de borst drinken
 • Pijn bij het voeden
 • Borstontsteking
 • Onzekerheid over drinkgedrag (vaak, erg lang, onrustig, sloom)
 • Onvoldoende groei of twijfels over de melkproductie
 • Vroeggeboorte
 • Meerling
 • Zieke baby of baby met aangeboren afwijking
 • Stoppen met borstvoeding

Wat houdt een consult in?
In een consult stelt de lactatiekundige vragen over de borstvoeding, ze bekijkt de baby en observeert een borstvoedingssessie om een totaalbeeld te krijgen van het probleem, de oorzaken en eventuele oplossingen.

Ongemakken bij borstvoeding

Borstvoeding geven is over het algemeen een plezierige bezigheid voor moeder en kind. Helaas kan het soms ook gepaard gaan met ongemakken, voor jouzelf en/of je baby. De meest voorkomende ongemakken zijn darmkrampjes bij de baby en pijnlijke tepels bij de moeder.

Darmkrampjes

Een baby met krampjes die veel huilt, dat is niet precies wat je verwacht had van het hebben van een baby. Vaak huilen baby’s rond het eind van de middag of een deel van de avond, wanneer je moet koken en eventuele andere kinderen in bed moet leggen.

Als je ook ‘s nachts veel wakker bent door je huilende baby ben je snel aan het eind van je Latijn. Borstvoeding lijkt dan ook ineens niet meer zo leuk…

Lees hier de veelgestelde vragen en antwoorden over darmkrampjes bij borstvoeding.

Pijnlijke tepels

Pijnlijke tepels zijn een veelvoorkomend probleem in de eerste weken als het geven van borstvoeding nog geleerd moet worden. Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen, het moet iets zijn wat je met plezier acht keer per dag doet.

Oorzaken
Het hebben van pijnlijke tepels kan vele oorzaken hebben. We hebben de mogelijke oorzaken van pijnlijke tepels op een rij gezet.

Pijn? Opnieuw aanleggen 
Voorkomen van pijnlijke tepels is erg belangrijk. Leg de baby opnieuw aan als het pijn doet. Mogelijk hapt hij een tweede keer beter en zul je merken dat het prettig voelt.

Goed aanleggen en andere tips

 • Goed aanleggen: de baby moet zijn mondje wagenwijd open doen en als hij drinkt zie je zijn lipjes naar buiten gekruld en zijn tong ligt over zijn onderkaakje onder de tepelhof. Zelf zit je goed gesteund rechtop en je baby ligt met zijn buikje tegen jouw buik. Ondersteun je borst met je vrije hand. Lukt het je niet alleen om goed aan te leggen, vraag dan hulp aan iemand die er verstand van heeft, bijvoorbeeld de lactatiekundige.
 • Gebruik pijnstillers in overleg met de huisarts.
 • Kolf eventueel tijdelijk als voeden te pijnlijk is.
 • Je kunt borstschelpen gebruiken als je kleding pijnlijk is voor je tepels.

Er zijn verschillende behandelingen:

 • Laat de tepels aan de lucht drogen en smeer wat moedermelk op de tepel en gebruik dun lanoline. Vooral kloofjes kunnen zo beter genezen en het werkt verzachtend.
 • Warme kompressen kun je maken van een nat washandje of een luier.
 • Als je kloofjes hebt kun je de baby steeds in een andere houding aanleggen, zodat de tepels op een andere plek belast worden. Wissel zittend en liggend voeden af.
 • Is de pijn een gevolg van een reactie op een bepaalde crème of zalf, stop het gebruik hiervan.
 • Heb je een infectie, gebruik dan de voorgeschreven antibiotica-, antischimmel- of steroïdecrème. Maar in alle gevallen geldt, gebruik het dun en na elke voeding.

Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk