Cardiologie

Contact

T 0251 783978

Polikliniek:
Balie F, wachtruimte F6

Balie Eerste Hart Hulp:
Bij de Spoedeisende Hulp
(begane grond)

Het specialisme Cardiologie houdt zich bezig met het herkennen, onderzoeken, vaststellen en behandelen van hartziekten. In het RKZ werken zes cardiologen, met elk hun eigen specialisaties op het gebied van cardiologie.

De afdeling Cardiologie bestaat uit drie verpleegafdelingen en twee poliklinieken. De Eerste Hart Hulp (EHH) is bestemd voor de eerste opvang van mensen met hartproblemen. Op de EHH wordt een patiënt opgenomen, geobserveerd en behandeld door gespecialiseerde verpleegkundigen. Het doel van de opname op de EHH is om de klachten te analyseren en zo snel mogelijk een diagnose te stellen. Voor revalidatie werkt de afdeling Cardiologie nauw samen met de afdeling Fysiotherapie voor onder andere het programma Hartrevalidatie.

 

Aandoeningen en behandelingen

  • Aderverkalking (bv van de kransslagaderen, de slagaderen rond het hart)
  • Hartritmestoornissen
  • Aangeboren hartafwijkingen
  • Hartklepaandoeningen
  • Hartfalen

In de folders leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.

Hartoperatie
Als u een hartoperatie nodig heeft, verwijzen wij u door naar een ander ziekenhuis. Wij werken hiervoor vaak samen met het UMC Amsterdam (locatie AMC).

Dotterbehandeling
Voor een dotterbehandeling verwijzen wij patiënten vaak door naar Noordwest Ziekenhuisgroep (locatie Alkmaar).

Poli’s en spreekuren

Poli Hartfalen
De poli Hartfalen is bedoeld voor mensen met een verminderde pompfunctie van het hart. De cardioloog of verpleegkundige verwijst u door.

Poli Functieonderzoek
Bij het Functieonderzoek bekijkt de cardioloog de werking van uw hart. Dit gebeurt aan de hand van een hartfilmpje (ECG), fietstest waarbij we de werking van uw hart in de gaten houden, Holteronderzoek (24-uurs hartfilmpje) of een echocardiografie (het hart wordt zichtbaar gemaakt d.m.v. ultrasound). 

Het functieonderzoek kan worden aangevraagd door de cardioloog. Een ECG kan ook door een huisarts of anesthesioloog worden aangevraagd. Meer informatie over de onderzoeken is terug te vinden in de folder ”cardiologische onderzoeken”. 

Het team

Als u bent opgenomen op de afdeling, heeft u het meest te maken met de (gespecialiseerde) verpleegkundigen. Zij staan dag en nacht voor u klaar. Ook zijn er leerling-verpleegkundigen, stagiaires, secretaresses en voedingsassistenten. Daarnaast zijn er de volgende artsen (in opleiding) op de afdeling.

Cardioloog
Een cardioloog is een specialist die zich met hartziekten bezighoudt.

Zaalartsen (arts-assistenten)
Op de verpleegafdelingen zijn arts-assistenten aanwezig, die werken onder toezicht van de cardioloog.

→ overzicht specialisten

Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.

Verpleegafdeling

Cardiologie heeft in het RKZ drie verpleegafdelingen.

De verpleegafdelingen Cardiologie en Hartbewaking (Coronary Care Unit) vindt u op de 4e etage van het ziekenhuis. De Eerste Hart Hulp is op de begane grond, bij de Spoedeisende Hulp. Na overleg met de verpleegkundigen kan bezoek in sommige gevallen buiten de normale bezoektijden langskomen. Om onze patiënten zo goed mogelijk te laten herstellen, mogen niet meer dan twee mensen tegelijk op bezoek komen.

Klik hier voor de bezoektijden van de verpleegafdelingen.

Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk