Rookstoppoli

Contact

T 0251 265247

Balie F, wachtruimte F8
(1e verdieping)

Wilt u blijvend stoppen met roken? De Rookstoppoli van het RKZ bestaat al sinds 2009. Jaarlijks helpen we meer dan 400 nieuwe patiënten. De begeleiding op de poli is door longartsen en gespecialiseerde rookstopcoaches, zij zijn allemaal geregistreerd in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

De begeleiding neemt in totaal één jaar in beslag en kan zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden. Vanuit de poli is een voorkeur voor begeleiding in groepsverband, omdat het slagingspercentage dan hoger is.

Kern van onze begeleiding is een goede voorbereiding op het stoppen met roken met hulp van het boek ‘Nederland Stopt’, samen met het ‘stoppen stappenplan’. Hierdoor kunnen we uw verslaving begrijpelijk maken en onbewust gedrag bewust maken.

Onze methode is objectief getoetst in een wetenschappelijk onderzoek. Het gemiddelde slagingspercentage na één jaar bij individuele begeleiding is 40% en in groepsverband is dit zelfs 50%. Dit is hoger dan alle andere methoden, die scoren maximaal 25%.

Zorgverzekeraars vergoeden de begeleiding door de Rookstoppoli volledig, inclusief eventuele extra hulpmiddelen die u nodig heeft (zoals pleisters of medicijnen). We richten ons op alle mensen die willen stoppen met roken, dus ook op de gezonde, jonge rokers. Wilt u blijvend stoppen met roken? Meld u dan aan bij de Rookstoppoli. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw specialist of huisarts.

Rookstopcoach Pauline Haasbroek geeft op de website van Ik Stop Nu in negen video’s tips hoe je kunt stoppen met roken.

Een afspraak of opname

Ga naar de pagina Afspraak maken als u een verwijzing heeft naar de Rookstoppoli.

Rookvrij ziekenhuis

Het RKZ is een rookvrij ziekenhuis. In onderstaande video kunt u zien waarom het zo belangrijk is om te stoppen met roken. De Rookstoppoli kan u begeleiden bij het stoppen met roken. Uw huisarts of specialist kan u doorverwijzen naar de Rookstoppoli van het RKZ.

Het is niet alleen in uw eigen belang om te stoppen met roken. Ook anderen, zoals kinderen, hebben (ongemerkt) last van sigarettenrook die zij inademen. De zogenaamde tweedehands- en derdehandsrook. In onderstaande animatie wordt dit uitgelegd. Wilt u ook blijvend stoppen met roken? Uw huisarts of specialist kan u doorverwijzen naar de Rookstoppoli van het RKZ.

Stoppenstappenplan

In de folder Rookstoppoli leest u meer informatie over onze begeleiding bij het stoppen met roken. 

Het Stoppenstappenplan vindt u op deze pagina. 

Meer informatie

www.longfonds.nl – website van het Longfonds
www.rkz.nl/oncologie – informatie over de behandeling van kanker in het RKZ
www.kanker.nl – een initiatief van KWF Kankerbestrijding, patiëntenbeweging Levenmetkanker en IKNL (kennis- en kwaliteitsinstituut voor de oncologische en palliatieve zorg)
www.apneuvereniging.nl – de Nederlandse Vereniging van Slaapapneupatiënten, met informatie over de behandeling van Slaapapneu in het RKZ
www.nvalt.nl – de Nederlandse Vereniging van Artsen voor longziekten en tuberculose
www.longkankernederland.nl – het Longkanker Informatiecentrum
www.nederlandstopt.nu – website van RKZ-longarts Paulien Dekker en longarts Wanda de Kanter over stoppen met roken
www.asbestfeiten.nl – website met informatie de gevolgen van asbest voor de gezondheid

Tips

Rookstopcoach Pauline Haasbroek begeleidt mensen die willen stoppen met roken. In 5 video’s geeft ze belangrijke hoe te stoppen met roken tips. Bekijk ze op de website ikstopnu.nl 

Nederland stopt met roken - luisterversie

Wij vragen u voor uw intake het boek ‘Nederland stopt met roken’ te lezen. Dit boek is geschreven door longartsen Dekker en De Kanter. Het is te koop in de winkel van het Rode Kruis Ziekenhuis of op de website http://www.nederlandstopt.nu/. U kunt het boek ook lenen bij de bibliotheek of (tegen borg, graag contante betaling) bij de Rookstoppoli.

U kunt het boek ook beluisteren. Klik daarvoor op onderstaande fragment:

 

Het team

Longarts
Een longarts is specialist in de longen, luchtwegen en ademhaling. De longarts kan ook betrokken zijn bij de behandeling van kanker.

Rookstopcoach
De rookstopcoach helpt u op de Rookstoppoli om van uw nicotineverslaving af te komen. De coach is een ervaren deskundige op het gebied van rookverslaving. De coach staat u bij en maakt hierbij gebruik van motiverende gesprekken en bewezen technieken.

→ overzicht specialisten

Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.

Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk