RKZ OBESITASCENTRUM 

Contact

T 0251 265598
E obesitascentrum@rkz.nl

Balie C wachtruimte C12
(begane grond)

Telefonisch spreekuur:
Maandag van 11.00 tot 12.00 uur
Donderdag van 15.00 tot 16.00 uur

Voor de behandeling van obesitas kunt u terecht bij het RKZ Obesitascentrum. Het RKZ Obesitascentrum heeft jarenlange ervaring in de operatieve behandeling van obesitas. Centraal hierbij staat een maag verkleinende operatie in combinatie met een ingrijpende verandering van uw levensstijl.

Als gevolg van de operatie en een gezond leefpatroon zal het gewicht blijvend verminderen en zullen medische klachten en risico’s verminderen en mogelijk zelfs verdwijnen. Bovendien zal de kwaliteit van uw leven sterk verbeteren.

Het Obesitascentrum werkt nauw samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) in Beverwijk (tegenover het RKZ). De chirurgen van het RKZ opereren patiënten met obesitas. De NOK begeleidt patiënten tijdens het intensieve voor- en natraject van de ingreep.

Informatiebijeenkomsten

Elke maand vertellen een chirurg van het RKZ en een medewerker van de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) over het hele behandeltraject van het RKZ Obesitascentrum. In zo’n drie kwartier komen de belangrijkste onderwerpen bij een maagverkleining aan bod:

 • Wanneer komt u in aanmerking voor een maagverkleining?
 • Wat is een Gastric Bypass en wat is het verschil met een Gastric Sleeve?
 • Waar wordt naar gekeken tijdens de eerste screening?
 • Wat is het traject van de NOK om uw levensstijl te veranderen?
 • Kan ik met klachten bij een maagband ook worden geholpen?
 • Wat kan ik verwachten na de maagverkleining?
 • Hoe lang en door wie wordt ik na de operatie begeleidt?

De informatieavonden zijn gratis en bedoeld voor mensen met obesitas, hun naasten en andere belangstellenden. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, vinden de informatieavonden afwisselend plaats in Beverwijk (RKZ), Alkmaar (NWZ) en Den Helder (NWZ). 

In verband met het Coronavirus gaan de informatieavonden helaas niet door. Onderstaand vindt u video’s van de meest recente bijeenkomst (augustus 2020). 

 

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Presentatie dr. H.A. Cense (chirurg RKZ)

Beantwoording vragen (deel 1)

 

Een afspraak of opname?

Voor u kunt beginnen met de behandeling heeft u een verwijzing van uw huisarts of behandelend specialist nodig. Wanneer u een verwijzing heeft, kunt u zich aanmelden bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Na aanmelding ontvangt u een uitnodiging van de Nederlandse Obesitas Kliniek voor een oriëntatiegesprek.

U komt in het RKZ Obesitascentrum terecht na een positief advies in uw screening bij de NOK. U start met een bijeenkomst waarbij u voorlichting krijgt van de obesitasverpleegkundige over de ziekenhuis opname. Vervolgens komt u op het spreekuur bij de chirurg en wordt met u het advies over uw operatieve behandeling besproken.

Aansluitend vindt de preoperatieve screening plaats in het RKZ. Mogelijk moet u hiervoor nog langs andere medische specialisten zoals een longarts, internist of MDL-arts, dit verschilt per patiënt. Vervolgens start u met het voortraject bij de NOK.

U wordt geopereerd als u het voortraject bij de Nederlandse Obesitas Kliniek heeft afgerond. Na afronding wordt u gemiddeld binnen 6 weken in het RKZ geopereerd. U krijgt de exacte operatiedatum ongeveer 2 tot 3 weken van tevoren doorgebeld en per brief thuis.

Na de operatie volgt u een jarenlang natraject bij de NOK. Uw lichaam is voorgoed veranderd en het is belangrijk dat u uw levensstijl hierop aanpast. Uw motivatie om te willen veranderen is hierbij van groot belang.

 

 

Aandoeningen en behandelingen

Als u ernstig overgewicht heeft spreken we over obesitas. Ernstig overgewicht betekent een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger. Je BMI is de verhouding tussen lengte en gewicht.

Als er sprake is van obesitas is het belangrijk om professionele hulp te zoeken bij het afvallen omdat obesitas ook gezondheidsrisico’s met zich mee brengt.

Wanneer u last heeft van één of meerdere van de volgende klachten, spreken we over obesitas met co-morbiditeit. Dit wordt zo genoemd omdat deze klachten de levensduur verlagen, tenzij er wordt ingegrepen.

 • Hypercholesterolemie – te veel cholesterol/vet in het bloed
 • Longproblemen, bijvoorbeeld astma
 • Hartproblemen, bijvoorbeeld hoge bloeddruk
 • Stofwisselingsstoornissen
 • Diabetes type II – suikerziekte
 • Slijtage aan de gewrichten, met name aan de knieën

In het RKZ voeren we twee ingrepen uit: de gastric bypass en de gastric sleeve. Hierbij wordt de gastric bypass verreweg het meeste uitgevoerd, omdat deze operatie het beste resultaat geeft met minimale kans op complicaties. De gastric sleeve voeren we vooral uit als een bypass technisch niet mogelijk is, of op speciale wens van de patiënt.

Beide operaties worden in principe uitgevoerd volgens een kijkoperatie (laparascopisch). Op deze manier heeft de patiënt minder pijn, kleinere littekens en een sneller herstel. Gemiddeld duurt een maagverkleinende ingreep tussen de 40 en 50 minuten. Daar komt nog anesthesie- en voorbereidingstijd bij van ongeveer een half uur in totaal.

U kunt video’s bekijken van de gastric bypass. In de folders leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.

 

 

Kinderen en obesitas

In het RKZ behandelen we ook kinderen met obesitas. Overgewicht bij kinderen kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid op latere leeftijd. Daarom is het belangrijk om dit overgewicht al op jonge leeftijd effectief aan te pakken. Heeft uw kind overgewicht, dan kan de jeugd- of huisarts hem/haar doorverwijzen naar de kinderarts in het RKZ. De Kinderafdeling van het RKZ werkt samen met twee regionale begeleidingstrajecten voor kinderen met overgewicht: ‘Vet Cool’ en ‘Kids 1,2 Move’. Daarnaast komt uw kind iedere drie maanden bij de kinderarts om het effect van de begeleiding te bekijken.

Het team

U wordt behandeld door een team van deskundigen uit verschillende vakgebieden. Zo krijgt u te maken met een chirurg, obesitasverpleegkundige en internist van het RKZ Obesitascentrum en een psycholoog, arts, diëtist en bewegingsdeskundige van de Nederlandse Obesitas Kliniek. De deskundigen hebben wekelijks overleg over uw situatie en passen hier de behandeling op aan. Zo bent u altijd verzekerd van de best mogelijke zorg.

Dr. H.A. Cense

Obesitas is een ziekte. Mensen met deze ziekte hebben recht op een serieuze benadering, en een serieuze behandeling. Die krijgen ze bij ons.

Dr. H.A. Cense werkt sinds 2006 als obesitas-chirurg in het RKZ en heeft vele honderden patiënten geopereerd. Daarnaast geeft dr. Cense met regelmaat onderwijs aan nieuwe chirurgen. Samen met het UMC werkt dr. Cense mee aan diverse wetenschappelijke studies op het gebied van obesitas.

Dr. A. Demirkiran

Door een operatie verschillende obesitas gerelateerde ziektes, zoals suikerziekte, COPD, gewrichtsklachten en hartklachten te verbeteren en zelfs genezen is een hele dankbare, levensverlengende verrichting.’

Dr A. Demirkiran is sinds begin 2014 werkzaam in het RKZ en gespecialiseerd in obesitas- en andere buikoperaties. Inmiddels is dr. Demirkiran ook één van de chirurgen-opleiders binnen het RKZ en verantwoordelijk voor de interne wetenschappelijke onderzoeken.

Dr. F.H.W. Jonker

Patiënten met morbide obesitas zijn lichamelijk en/of psychisch vastgelopen in hun eigen lichaam en leven daardoor in een gevarenzone met een beperkte levensverwachting. Tot nu toe bieden de bariatrische ingrepen de beste kans op doorbreking van deze patstelling.’

Dr. Jonker is sinds begin 2018 werkzaam in het RKZ en heeft daarvoor veel ervaring opgedaan in het Medisch Centrum Leeuwarden en Universitair Medisch Centrum Groningen. Dr. Jonker is gespecialiseerd in kijkoperaties, waaronder obesitas-chirurgie.

Mevr. P.C.M. ten Brug

Het is belangrijk om laagdrempelig te zijn, zodat patiënten je makkelijk kunnen bereiken.’

Sinds 2007 is obesitasverpleegkundige Petra het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Ook houdt Petra twee keer per week telefonisch spreekuur voor nieuwe patiënten. Verder begeleidt zij het obesitas-spreekuur, waarin zij een actieve rol heeft. Controles en bijspuiten van de maagbanden voert zij zelfstandig uit.

Mevr. C. Simon

Het geven van op de patiënt afgestemde informatie en ondersteuning zie ik als een belangrijk onderdeel van de behandeling.’

Caroline is obesitas-verpleegkundige. In 2005 rondde ze de hbo-v opleiding af met een eindscriptie met het onderwerp: ‘Hoe verbeteren wij het verpleegkundig spreekuur’. Caroline is ook een gespecialiseerd lid van het behandelteam van obesitas patiënten en draait zelfstandig spreekuur voor controles van patiënten.

→ overzicht specialisten

Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk