Maag-, darm- en leverziekten (MDL)

Contact

T 0251 265231

Balie E, wachtruimte E8
(1e verdieping)

U kunt op de afdeling MDL terecht voor de behandeling van aandoeningen aan de slokdarm, maag, darm, galwegen, lever en alvleesklier. Het RKZ is één van de screeningsorganisaties voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Daarmee is het RKZ verantwoordelijk voor het onderzoek in de regio en de kwaliteit van het onderzoek.

Een afspraak of opname

Ga naar de pagina Afspraak maken als u een verwijzing heeft naar de afdeling MDL.

 

Aandoeningen en behandelingen

De aandachtsgebieden van de afdeling MDL zijn:

  • Ontstekingen van de dunne en dikke darm (ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa)
  • Kwaadaardige tumoren van maag- en darmstelsel en de lever
  • Ondervoeding en obesitas (vetzucht)
  • Ontstekingen van de lever (hepatitis)

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker bestaat uit een ontlastingstest die u thuis uitvoert. Als in uw ontlasting bloed wordt gevonden, krijgt u een oproep voor een intakegesprek. Lees meer over het bevolkingsonderzoek naar darmkanker op de website van het RIVM: Rivm.nl/ bevolkingsonderzoek-darmkanker en in onze folder over het vervolgonderzoek.

In de folders leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.

Erfelijke darmkanker
Bij ca. 5% van de mensen die darmkanker krijgen, is erfelijkheid de oorzaak. Alleen door een erfelijkheidsonderzoek kan vastgesteld worden of iemand drager is van een erfelijke aandoening zoals het Lynch-syndroom of Polyposis. Mensen met Lynch en Polyposis hebben 50% (Lynch) tot bijna 100% (Polyposis) kans op het ontwikkelen van darmkanker. 

Onderstaande video is ontwikkeld door de Stichting Lynch Polyposis. De stichting beantwoordt vragen en biedt een luisterend oor aan patiënten en hun familie met een erfelijke darmaandoening. Meer informatie kunt u vinden op: www.erfelijkedarmkanker.nl 

Prikkelbare Darm Syndroom

Hier kunt u meer informatie lezen over de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

Reduce PDS Algemene informatie

Bij de diagnose PDS kunt u kiezen voor een aantal behandelmethoden. Hieronder vindt u per behandelmethode meer informatie.

Eliminatiedieet

FODMAP dieet

Probiotica

Hypnotherapie

Antibiotica

Pepermuntolie

Spasmolytica

Amitriptyline

Citalopram

Iberogast

Poli’s en spreekuren

Functieonderzoek Maag-, Darm en Leverziekten
De MDL-arts kan een functieonderzoek doen om erachter te komen wat de oorzaak is van uw klachten. Vaak is dit een endoscopisch onderzoek. De arts kijkt dan in uw maag, de dunne darm of de dikke darm. De uitslag is meestal meteen bekend bij uw arts. Alleen wanneer er tijdens het onderzoek een stukje weefsel is weggenomen, duurt het zo’n vijf werkdagen voordat de uitslag bij uw arts bekend is. Dit komt omdat het stukje weefsel wordt opgestuurd naar een laboratorium. De arts bespreekt de uitslag van de onderzoeken met u.

Het team

Als u bent opgenomen op de afdeling, heeft u het meest te maken met de (gespecialiseerde) verpleegkundigen. Zij staan dag en nacht voor u klaar. Ook zijn er leerling-verpleegkundigen, stagiaires, secretaresses en voedingsassistenten.

MDL-arts
Maag-, darm- en leverartsen (kortweg MDL-artsen) houden zich bezig met het vaststellen en met de behandeling van verschillende aandoeningen van de slokdarm, maag, dunne- en dikke darm, alvleesklier, galblaas en lever.

→ overzicht specialisten

Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.

Verpleegafdeling

U vindt de verpleegafdeling MDL op de 1e verdieping van het ziekenhuis. Op deze afdeling liggen patiënten met diverse soorten aandoeningen aan maag, darm en lever. Maar er liggen ook patiënten met nierziekten, schildklierafwijkingen en bloedziekten en oncologiepatiënten op deze afdeling.

Klik hier voor de bezoektijden van de verpleegafdelingen.

Meer informatie

Stomavereniging.nl – de Nederlandse Stoma Vereniging Harry Bacon
Mlds.nl – de Maag Lever Darm Stichting
Crohn-colitis.nl – de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland
Glutenvrij.nl – coeliakievereniging
Spks.nfk.nl – website voor patiënten met kanker aan het spijsverteringskanaal
Leverpatientenvereniging.nl – leverpatiëntenvereniging

Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk