Ervaringsverhalen geestelijke verzorgers

← Geestelijke verzorging

Onze geestelijk verzorgers helpen patiënten om te gaan met hun ziekte of de gevolgen van een opname in het ziekenhuis. Ze houden een weblog bij over hun werk.

Wilt u reageren op deze verhalen? Plaats uw reactie op onze Facebookpagina. Alle verhalen zijn gepubliceerd met uitdrukkelijke toestemming van de betrokken patiënt en/of familie.

‘Het zit in de familie’

‘Ik ben zo blij met mijn kinderen, maar helaas heb ik met één kind geen contact meer’. Deze week had ik een gesprek met twee verschillende patiënten die het einde van hun leven voelden naderen. Ik vroeg hen waar hun gedachten naar toe gingen. Beiden gaven aan dat ze dachten aan dat ene kind waarmee geen contact meer was. Op zo’n moment voel ik het verdriet, de onmacht en toch ook de...

Lees meer

‘Dansen?!’

Het ziekenhuis is zeker niet alleen maar kommer en kwel. Sterker nog, de meeste patiënten verlaten het ziekenhuis op een betere manier dan ze er binnenkwamen. Eén van de dingen waaraan ‘we’ dat...

Lees meer

Leestip: ‘Boom van de hoop’

Sinds vrijdag 30 april staat er de centrale hal een gedenkboom. Een boom die dienstdoet als plek om te gedenken. Een plek waar collega’s stil kunnen staan bij de gebeurtenissen van het afgelopen...

Lees meer

‘Goede Vrijdag’

Goede Vrijdag roept bij mij altijd gemengde gevoelens op. Het is geen nationale feestdag, er valt overigens ook niet zoveel te vieren. Immers christenen herdenken op deze dag de kruisiging van Jezus...

Lees meer

‘Normaal’

Als kind ben je gewend dat je naar de dokter gaat om weer ‘’beter’’ te worden. En dat is vaak ook zo. Je krijgt een pilletje en een aai over de bol en twee dagen later kun je weer buitenspelen. Maar...

Lees meer

Kerstboodschap van de geestelijk vezorgers

Het kerstverhaal staat in het teken van woorden die op dit moment verboden zijn. God zond zijn enige zoon naar de aarde om dichtbij mensen te zijn. Present in het leven van anderen. Om hen te...

Lees meer

‘Ik wil het straatbeeld veranderen’

Ze is 87 jaar oud en heeft aangegeven dat het wel goed is zo. Ze heeft genoeg meegemaakt en hoeft, nu ze acute leukemie heeft, wat haar betreft niet verder behandeld te worden. Het liefst gaat ze zo...

Lees meer

Contrast

Alhoewel de mussen bij het schrijven van deze blog dood van het dak vallen, doet de herfst zijn intrede. Heerlijk vind ik dat. Koele avonden, weer vroeg donker, lichtje aan. Vooral dat laatste, dat...

Lees meer

Blog op verzoek

Het aantal keren dat ze bij ons in het ziekenhuis heeft gelegen, kan ik niet meer tellen. Soms zat er langere tijd tussen de opnames en dan weer zagen we haar een paar keer per maand. Haar longen...

Lees meer

Soms komt het dichtbij

Als ik vertel dat ik geestelijk verzorger ben, wordt me vaak gevraagd of ik wat ik meemaak wel kan loslaten. Of ik het niet mee naar huis neem. Meestal heb ik daar geen moeite mee. Maar soms komt...

Lees meer

Een weg die je niemand toewenst

Als ik haar voor het eerst ontmoet, heeft ze last van afasie, een aandoening waardoor ze heel moeizaam uit haar woorden kan komen. Ze vormt nieuwe, niet bestaande woorden of gebruikt woorden die ze...

Lees meer

In goede handen

Sommige mensen hebben het niet getroffen in het leven. Ik spreek een man van in de veertig die op gezondheidsvlak al veel te veel op zijn bord heeft gehad. Dit levert hem allerlei beperkingen op in...

Lees meer

Buen camino

Bert is op voettocht onderweg naar Santiago de Compostella als hij in Spanje wordt getroffen door een hartinfarct. Na reanimatie door omstanders brengt een ambulance hem naar een ziekenhuis. Zodra...

Lees meer

Feestnummer

De arts-assistent chirurgie belt: hij heeft een mevrouw van in de negentig opgenomen. Er is een scheur ontstaan in haar buikslagader en er is geen chirurgische ingreep mogelijk. Mevrouw zal...

Lees meer

Een doodnormale dag

06:30 uur. De wekker gaat. Je staat op, doucht, kamt je haar, ontbijt, leest de krant en poetst je tanden. Je vrouw volgt een half uur later hetzelfde ritueel. Je geeft haar een vluchtige kus op...

Lees meer

Afhankelijkheid

Meneer ligt in bed met een grote bult op zijn hoofd. Hij is gevallen in de badkamer. “Maar u mocht ook helemaal niet alleen uw bed uit”, zegt zijn overbuurvrouw. Dat weet hij best. Maar de...

Lees meer

Dat kan toch iedereen?

“Ik kom afscheid van u nemen. Ik wens u wel thuis en nog veel sterkte.” “O, wat jammer. Ik kon bij u zo fijn mijn hart luchten.” De afgelopen week ben ik elke dag even bij haar geweest. Ze had bij...

Lees meer

Eva Maria wil ik heten

Zaterdagmiddag ging voor Brenda een wens in vervulling die ze al van kinds af aan had. Zij werd gedoopt. Brenda is 43 jaar oud, getrouwd met Paul. Ze is niet gelovig opgevoed maar ging naar een...

Lees meer

Meneer Happy Socks

Meneer Happy Socks vroeg  aan de verpleging of ik hem kon opzoeken. Hij had eerder al in het ziekenhuis gelegen en toen kwam ik geregeld bij zijn overbuurman. Nu wilde hij zelf wel eens praten. Over...

Lees meer

Kevin wil zijn been begraven

Kevin is geboren met spina bifida (een ‘open ruggetje’), waardoor zijn benen verlamd zijn. Hij is nu tweeëntwintig en heeft zich leren redden in een rolstoel. Hij heeft leuk werk en geniet van het...

Lees meer

Groetjes van Maria

In de stilteruimte van het RKZ worden veel kaarsjes gebrand. Dagelijks komen er patiënten, naasten en medewerkers om een kaarsje op te steken voor iemand of voor een bijzondere gelegenheid. Ik ken...

Lees meer

Een hemels gevoel

‘Weet u wat ik zo graag zou willen?’ ‘Nou?’ ‘Een dag zonder pijn’. Ik ben in gesprek met een man. Hij is in het ziekenhuis opgenomen met een ernstige ziekte waardoor hij erg veel pijn lijdt. Tijdens...

Lees meer

Wachten op het onvermijdelijke

Een familie zit geschaard rond een sterfbed. Zoon, dochter, schoondochter, kleinzoon. Vermoeide ogen. In het bed hun (schoon-)vader en opa. Vader is ernstig ziek en zal niet meer beter worden. Hij...

Lees meer

Afscheidsbrief

Ze heeft nog nooit in het ziekenhuis gelegen ook al is ze in de zeventig. Het is nu meteen goed mis: ze heeft kanker. Er wordt direct gestart met chemo en ze ondergaat het moedig. Wel ligt ze veel...

Lees meer

De kracht van een klein ziekenhuis

Het gaat al een tijdje niet goed met mevrouw. Haar hele leven is ze een doorzetter geweest, maar tegen deze ziekte valt niet op te boksen. De behandelingen slaan niet aan en ze kan het ook niet meer...

Lees meer

Een zoen voor een vriend

Als ik de zaal binnenkom en ze ziet me, zegt ze: ‘Daar is mijn vriend.’ Ik groet haar, pak een stoel en ga naast haar bed zitten. Haar hand zoekt al snel de mijne en vrijwel direct begint ze te...

Lees meer

Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk