Sinds vrijdag 30 april staat er de centrale hal een gedenkboom. Een boom die dienstdoet als plek om te gedenken. Een plek waar collega’s stil kunnen staan bij de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Een jaar waarin alles anders was. Dit roept vervreemding, verdriet en soms ook boosheid op. Des te belangrijker om daar, op een symbolische manier, aandacht aan te besteden.

Herdenken heeft dan ook een belangrijke plaats in onze samenleving. We eren diegenen die we verloren zijn. En staan stil bij die gebeurtenissen die ons als mensen en gemeenschap veranderd hebben. Zo houden we ons vast aan bepaalde herinneringen die ons dierbaar zijn, en geven belangrijke lessen die we als gemeenschap met elkaar geleerd hebben door aan jonge mensen.

We zien gedenktekens overal om ons heen. Soms als sieraad in de vorm van een ketting of ring. Bij iemand in de huiskamer in de vorm van een foto of ‘heilige plek’. Wanneer we op reis zijn komen we op een kruispunt soms gedenktekens tegen. En als volk kennen we natuurlijk de nationale herdenkingen.

Binnen dat gedenken speelt hoop ook een grote rol. Gedenken betekent namelijk niet alleen stilstaan bij datgene wat is geweest. Het is ook, datgene wat je geleerd hebt en dierbaar is in liefde meenemen naar het pad dat voor je ligt. Dit is dan ook de reden dat de gedenkboom vanaf 20 mei transformeert in de Boom van Hoop. Immers, we zullen met elkaar weer een betere tijd tegemoet gaan. Waarin we hopen dat normaal weer normaal zal worden.

Daarom willen wij u, als bezoeker van het Rode Kruis Ziekenhuis, uitnodigen uw boodschap van hoop in de boom te plaatsen. Zo kunnen we met elkaar de boom van hoop vormgeven.

Hartelijke groet,
Ben Rumping
Geestelijk Verzorger  

Meer nieuws

Landelijke campagne Samen Beslissen van start

Maandag 6 september ging de landelijke campagne Samen Beslissen van start. Door samen te beslissen met jouw dokter, verpleegkundige of therapeut, krijg jij de zorg die bij jou past.  Zelf nadenken...

Lees meer

Badbevalling mogelijk in Rode Kruis Ziekenhuis

Warm water werkt ontspannend en stimuleert de aanmaak van de belangrijke bevallingshormonen. Vrouwen die tijdens hun bevalling in bad zitten hebben minder vaak pijnstilling nodig en kijken ook beter...

Lees meer

‘Het zit in de familie’

‘Ik ben zo blij met mijn kinderen, maar helaas heb ik met één kind geen contact meer’. Deze week had ik een gesprek met twee verschillende patiënten die het einde van hun leven voelden naderen. Ik...

Lees meer