Welkom bij de laatste nieuwsbrief van dit jaar! We delen graag nog enkele belangrijke updates met u. Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2024 toe!
→ Afscheid Jorianne de Nie, vaatchirurg
→ Artikel afdeling Chirurgie: overstap van draadgeleide lokalisatie naar Pintuition
→ Kennismaking met Tom Schoorl, orthopedisch chirurg
→ ECG aanvragen in ZorgDomein
→ Nieuws van het Digitaal Gezondheidscentrum
→ Digitalisering eerste consulten
→ Berichten vanuit de vakgroep urologie
→ Nieuwe dermatoloog: Annelies Lommerts
→ Save the Date – Kennemer Convergentie
→ Bezoektijden tijdens de feestdagen

Afscheidsbericht Jorianne de Nie, vaatchirurg RKZ
Beste huisartsen,
Na ruim 36 jaar dokteren in de chirurgie ga ik per 1 januari a.s. met pensioen.
Nu ik deze stap naar het volgende deel van mijn leven inga, wil ik ook graag reflecteren op de onschatbare rol die jullie, gewaardeerde huisartsen, hebben gespeeld. Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om jullie te bedanken voor de plezierige samenwerking, het genoten vertrouwen en alle mooie momenten. Het was fijn om met elkaar te sparren over ingewikkelde problemen, en samen goed voor onze patiënten te zorgen.
Ik heb met veel plezier in Beverwijk gewerkt. Het was een voorrecht om dit prachtige vak te hebben kunnen uitvoeren. Ik heb genoten van het vak, en het hele leven wat daarbij hoorde. Het was fijn me nuttig te voelen in een goede combinatie van logisch nadenken, puzzelen, knutselen, mede menselijkheid, samenwerking en gezelligheid.
Ik kijk met warme herinneringen terug op de zorg voor onze gezamenlijke patiënten en koester de waardevolle ervaringen die we hebben gedeeld.
Veel dank,
Jorianne de Nie (vaat- en kinder) chirurg
Artikel afdeling Chirurgie RKZ
Hier vindt u een artikel van Linda Stengs (verpleegkundig specialist), Suzanne van Veen (radioloog) en Gisela Moormann (chirurg), allen werkzaam in het RKZ, een overzichtelijk stuk over de overstap van draadgeleide lokalisatie naar Pintuition: a Novel Surgical Marker Navigation System to Localise and Remove Non-Palpable Breast Lesions: A Dutch Centre Experience.
Kennismaking met Tom Schoorl, orthopedisch chirurg
Geachte collega’s,
Half augustus ben ik begonnen in het Rode Kruis Ziekenhuis als orthopedisch chirurg na de pensionering van dr. Oei. De geneeskundestudie heb ik doorlopen in het VUmc. De opleiding tot orthopedisch chirurg heb ik gevolgd vanuit het AUMC waarbij de perifere ziekenhuizen het Noordwest Ziekenhuis en het Spaarne Gasthuis waren. In 2021 heb ik de opleiding tot orthopedisch chirurg afgerond en heb ik mij verder gespecialiseerd in schouderaandoeningen. Hiervoor heb ik een fellowship gevolgd in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en het Spaarne Gasthuis. Daarnaast ben ik nog een half jaar chef de clinique geweest in de trauma-unit van het Spaarne Gasthuis.
Schouderaandoeningen
Binnen de vakgroep Orthopedie is mijn aandachtsgebied het behandelen van schouderaandoeningen. Daarnaast behandel ik mensen met coxarthrose, gonarthrose en de behandeling van traumatisch letsel. Medio januari wil ik weer van start gaan met de schouderpoli waarbij mensen op een dag door mij en een fysiotherapeut worden gezien en zo nodig op dezelfde dag echografisch onderzoek kunnen ondergaan.
Met vriendelijke groet,
Tom Schoorl
ECG aanvragen in ZorgDomein
Vanaf heden is het mogelijk om via twee paden in ZorgDomein een ECG aan te vragen
Dit kan via:
- Diagnostiek, functieonderzoek: diagnostiek ECG (afb. 1 en 2)
- Medisch specialistische zorg, cardiologie, overige zorgvraag cardiologie: ECG (afb. 3 en 4)

afbeelding 1

afbeelding 2

afbeelding 3

afbeelding 4
Nieuws van het Digitaal Gezondheidscentrum
Afgelopen periode stond in het teken van de livegang van de zorgpaden Prehabilitatie bij darmkanker, IBD en Slaapapneu binnen het Digitaal Gezondheidscentrum. De eerste patiënten zijn inmiddels geïncludeerd.
Het Digitaal Gezondheidscentrum boodt al begeleiding bij de zorgpaden: Hoofdpijn, COPD en Hartfalen. Deze week is de lijst aangevuld met drie nieuwe zorgpaden: Prehabilitatie bij darmkanker, IBD en Slaapapneu.
- Prehabilitatie bij Darmkanker: Prehabilitatie is een bijzondere aanpak in de zorg, waarbij we de darmkankerpatiënt zo fit mogelijk maken vóór de operatie. Dit betekent dat de patiënt gaat trainen en gezonde gewoonten aanneemt om sterker en gezonder te worden. Door te prehabiliteren wordt de kans op complicaties kleiner en wordt een beter herstel bevorderd. Hoe fitter de patiënt de operatie in gaat, hoe beter en sneller zij hiervan herstellen.
- IBD: IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease. Dat is een Engelse naam voor de groep van chronische darmontstekingen: Colitis ulcerosa (een darmontsteking van de dikke darm) en Ziekte van Crohn (een ontsteking die voor kan komen in het gehele maag- darm kanaal).
- Slaapapneu: Bij het slaapapneu syndroom stopt de ademhaling regelmatig tijdens het slapen. Dit kan gebeuren doordat de keel of bovenste luchtweg volledig (apneu) of gedeeltelijk (hypopneu) wordt afgesloten.
Team Zorginnovatie wil alle projectteams bedanken voor hun inzet en toewijding. Het was een pittige klus om in 12 weken alle gedachtegangen, meningen, technische functionaliteiten, artikelen, video’s, protocollen, processen en werkafspraken naar één eindresultaat toe te laten werken. Maar het is gelukt! Samen is een mooie basis gelegd voor de zorgpaden.
Maart 2024 gaan we van start met de implementatie van weer nieuwe zorgpaden: Parkinson, Chronische Pijn en een Natraject van darmkanker.
Hoe werkt het Digitaal Gezondheidscentrum?
Het Digitaal Gezondheidscentrum biedt de patiënt ondersteuning bij zijn/haar gezondheid:
- De patiënt vult thuismetingen (bijvoorbeeld: gewicht, bloeddruk, hartslag en vragenlijst) in via de Patient Journey App. De zorgverleners ontvangen de ingevulde thuismetingen. Zo volgen zij de gezondheidssituatie van de patiënt.
- De verpleegkundig telecoach neemt contact op met de patiënt door chat, bellen of beeldbellen via BeterDichtbij. Als het nodig is, overlegt hij of zij met de verpleegkundige of medische specialist.
- De patiënt heeft alle informatie bij de hand op het moment dat het nodig is. Informatie is in de Patient Journey App altijd beschikbaar via informatieblokjes en video’s.
- Heeft de patiënt ons nodig, dan zijn we er met een druk op de knop.
Bij het Digitaal Gezondheidscentrum gaan we een stap verder. Naast ondersteuning bij gezondheid, faciliteert het Digitaal Gezondheidscentrum ook gezondheidsgesprekken. We gaan hierbij in gesprek met de patiënt over leefstijl en algehele gezondheid. Positieve Gezondheid staat hierbij centraal.
Heeft u vragen of opmerkingen, mail dan naar Team Zorginnovatie via [email protected] of bezoek de website voor meer informatie: https://www.rkz.nl/digitaalgezondheidscentrum/
Digitalisering eerste consulten
Zelf eerste afspraak inplannen!
Vanaf februari 2024 is het voor patiënten mogelijk om voor de poliklinieken MKA en KNO eerste afspraken digitaal in te plannen.
Hoe werkt het?
De patiënt krijgt na verwijzing van de huisarts of tandarts een brief of mail met informatie over de verwijzing. Op deze verwijzing staat een verwijsnummer (ZD-….). De patiënt kan hiermee inloggen op https://mijn.rkz.nl (klik op verwijsnummer) in combinatie met zijn/haar geboortedatum. Vervolgens kan de patiënt de afspraak op het voor hem/haar desgewenste moment inplannen. Op deze manier hoeft de patiënt geen telefonisch contact op te nemen met het ziekenhuis om de afspraak in te plannen.
We werken er hard aan om dit aan het einde van 2024 mogelijk te maken voor alle poliklinieken!
Berichten vanuit de vakgroep urologie
Graag brengen we u via deze weg op de hoogte van de meest recente urologische ontwikkelingen. Allereerst heeft onze groep, zoals u wellicht heeft gemerkt, een verjonging doorgemaakt. Meest recent is Joël Refos bij ons aangesloten met aandachtsgebied stenen.
Meekijkconsult
We hebben tot nu toe erg positieve ervaringen met het meekijkconsult bij niet spoedeisende vragen, deze proberen we zo snel mogelijk te beantwoorden. Bij wel spoedeisende vragen kunt u de dienstdoende uroloog bellen op het dienstsein 4965.
Kinderurologie
Ook willen wij ons kinderurologische palet onder de aandacht brengen. Als urologisch team vervullen graag de regio functie voor de perifere kinderurologische zorg, volgens de laatste inzichten. U kunt jongens met een palpabele niet scrotale testis naar ons verwijzen voor een eventuele orchidopexie. Naast de klassieke circumcisie bieden we de preputiumplastiek aan als voorhuid sparend alternatief bij een phimosis met behandelindicatie.
Nieuwe richtlijn hematurie
Er is een nieuwe richtlijn hematurie, onderstaand het stroomdiagram, wat voor u van belang is:
Bij asymptomatische microscopische hematurie, gevonden met een urinestick, is de aanbeveling dit te bevestigen door middel van een urinesediment alvorens iemand te verwijzen.
Verwijzen indien:
- na 6 maanden persisterende asymptomatische microscopische hematurie <60 jaar
- microscopische hematurie <60 jaar mét risicofactoren
- microscopische hematurie >60 jaar
We zetten graag in 2024 de prettige samenwerking voort!
Vakgroep urologie
Rode Kruis Ziekenhuis
Nieuwe dermatoloog: Annelies Lommerts
Dermatoloog Annelies Lommerts start 2 januari in ons ziekenhuis. Zij volgt Leon Plusjé op die 22 december afscheid neemt.
Spreekuur voor nagelproblematiek vervalt
Met het vertrek van Leon Plusjé vervalt het spreekuur voor nagelafwijkingen op vrijdagmiddag.
We begrijpen dat de zorg voor patiënten met nagelproblematiek van groot belang is en we willen ervoor zorgen dat zij de juiste zorg blijven ontvangen. Daarom raden we aan om patiënten met deze specifieke zorgbehoefte (nagelproblematiek) door te verwijzen naar andere deskundige professionals. U kunt deze patiënten verwijzen naar het Erasmus MC of naar Dr. Van Dongen in het Spaarne Gasthuis, waar zij de nodige zorg en aandacht zullen ontvangen.
In een volgende nieuwsbrief zal Annelies Lommerts zich voorstellen.
Kennemer Convergentie 2024
Hoe maakbaar is de zorg? Van filosofie naar AI

📅 Save the Date!
Staat de Kennemer Convergentie al in uw agenda?
📆 Donderdag 14 maart 2024
🕒 Inloop vanaf 15.00 uur
🍽 Inclusief diner
📍 Telstar Stadion, Velsen-Zuid
Laat u inspireren, ontmoet collega’s en beleef een informele bijeenkomst waarbij ook nieuwe huisartsen en specialisten zich voorstellen. Een middag vol waardevolle inzichten, boeiende gesprekken en culinaire hoogstandjes.
Meer details en de mogelijkheid tot aanmelden volgen binnenkort. Wij hopen van harte op uw aanwezigheid!
Bezoektijden Kerst en Nieuwjaarsdag
Tijdens de kerstdagen en nieuwjaarsdag zijn onze poliklinieken gesloten. De Spoedeisende Hulp (SEH) en de Huisartsenpost zijn uiteraard wel gewoon open. Kijk voor onze meest recente bezoektijden op: https://www.rkz.nl/bezoektijden/

Alle rechten voorbehouden © 2023 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk
Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk