Vitaliteitsweek RKZ

Hallo collega’s,

Van 20 tot en met 26 september is de nationale vitaliteitsweek. Het Rode Kruis Ziekenhuis laat jou als werknemer graag kennismaken met dit onderwerp.

We dagen je uit deze week mee te doen met de dagelijkse challenge, de vrij inloop voor een sportmomentje en de inspirerende verhalen van je collega’s te lezen.

Elke dag van de week een nieuw thema met een nieuwe challenge!
EN: Sportschool NOVA opent zijn deuren gratis voor ons! Doe jij ook mee?

Succes!
Afdeling HR

 

 

Klik op de agenda hieronder om te vergroten.

Maandag 20 september 2021

Vitaliteit welkom in het RKZ!

Doe je mee deze week?
De Nationale Vitaliteitsweek, een mooi moment voor kennismaking met het onderwerp Vitaliteit bij het Rode Kruis Ziekenhuis.

Als je het woord Vitaliteit noemt, heeft iedereen daar zo zijn eigen associatie mee. Een groot woord met vele betekenissen. De theoretische definitie is vaak Levenskracht, het bewust ervaren dat je leeft. Laten we de woorden Gezondheid, Veerkracht, Energie, Beweeglijkheid, Fitheid, Sporten, Emoties en Mentale kracht niet vergeten… ze hebben er allemaal wel mee te maken.

De stappen die werkgevers maken op het gebied van Vitaliteit zijn steeds leuker om te zien. En daar wil RKZ natuurlijk niet op achterblijven. Daarom deze week een inspiratieprogramma waarbij we je graag elke dag uitdagen mee te doen aan een challenge. Open dus ’s ochtends het Rkznet en laat je inspireren in een mooie e-learning via de RKZ Academy of het mooie verhaal van een van je collega’s.

RKZ is voornemens in de toekomst een programma te ontwikkelen dat aansluit op jullie behoeftes op het gebied van Vitaliteit. Heb jij daar nou zo je eigen ideeën over, schroom dan niet deze te mailen aan de afdeling HR, met als onderwerp: vitaliteitsidee!

Veel plezier deze week met het werken aan jouw eigen Vitaliteit!

Doe vandaag de Good Habitz e-learning ‘eigenaarschap’.  Ga naar RKZ Academie en log in met je persoonlijke inloggevens. Bij de zoekfunctie kun je de titel van de e-learning invullen.

Challenge van de dag: Train je WILspier

a. ‘Ik wil’ in plaats van ‘ik moet’.
Tel vandaag hoe vaak jij het woord MOETEN gebruikt?

b. ‘Ik lach’ in plaats van ‘ik klaag’.
Lachen is gezond: Pak twee keer vandaag eens een lachkwartiertje (gewoon schaamteloos lachen met of zonder geluid!)

c. Ja MAAR-momentje… 
En hoe vaak heb jij die vandaag gehad…?

Dinsdag 21 september 2021

Doe vandaag de Good Habitz e-learning ‘Lekker in je vel’.  Ga naar RKZ Academie en log in met je persoonlijke inloggevens. Bij de zoekfunctie kun je de titel van de e-learning invullen.

Workout bij computerwerk

Challenge van de dag:
maak vandaag eens een lunchwandeling!

We weten dat het helaas niet voor iedereen mogelijk is om de afdeling af te gaan en buiten te wandelen, maar voor wie het wel mogelijk is (en zeker voor de thuiswerkers) en er niet altijd de tijd voor neemt raden we het zeker aan.

Samen wandelen
Oprechte aandacht en echt contact is ook op de werkvloer belangrijk. Maak eens samen een lunchwandeling en leer elkaar wat beter kennen. Daarnaast is het goed om in de buitenlucht te zijn. Lekker wandelen, een frisse neus halen. Buiten een wandeling maken zorgt er ook voor dat je stress kunt verminderen. Twee vliegen in een klap dus.

Echt te druk!
Is het erg druk op je werk en vind je het moeilijk om de tijd te nemen voor jezelf?
Juist dan is het belangrijk om er even uit te gaan. Je voorkomt een middagdip en zult merken dat buiten zijn je goed doet. Je kunt je werk veel beter aan en komt aan het eind van de dag niet uitgeblust thuis.
Lukt samen wandelen niet door een volle agenda combineer dan je lunchwandeling met bijvoorbeeld dat telefoontje dat je nog moest plegen. Op die manier heb je in ieder geval lichaamsbeweging.

Neem jij de uitdaging aan?
Neem jij de uitdaging aan door vanaf nu regelmatig een rondje te gaan lopen?

Inspiratiemoment van de dag

Bewegen op je werkplek
15 tips voor fit zitten op de werkplek

Druk, druk, druk en daardoor de hele dag aan de werkplek geplakt. Vaak komen we er vanzelf achter dat onze lijf en leden daar niet wel bij varen. De oplossing: meer bewegen, voldoende pauzes en een goede instelling van de werkplek. Fit zitten dus, met afwisseling als toverwoord. Natuurlijk kennen we deze 15 aandachtspunten allemaal al. Maar leren zit in de herhaling en weten is nog altijd wat anders dan doen. Dus vooruit, lees die lessen voor fit zitten op de werkplek gewoon nog een keer door. Je steekt er altijd wat van op. Bijvoorbeeld dat je fitter gaat zitten door … vaker te lopen. Dus lees je de tips lopend, dan kunt je er voor vandaag meteen een paar afvinken.

Fit zitten door meer bewegen

  1. Telefoneren? Doe het staand of lopend. Goed voor jou, fijn voor je collega’s.
  2. Laat chat of mail voor wat ze zijn als je iets te vragen of te bespreken hebt. Loop gewoon even langs.
  3. Neem de trap in plaats van de lift. De zesde verdieping wat te hoog gegrepen? Doe dan de helft met de trap en de helft met de lift.
  4. Voor iedereen die dicht bij zijn werk woont: pak de fiets of ga lekker lopen.
  5. Laat je collega’s geen koffie voor u halen, maar loop zelf.

Fit zitten door goede pauzes

  1. Zorg voor afwisseling en sta voor zoveel mogelijk taken even op. Een goede verhouding per uur: 1 kwartier staan of bewegen op 3 kwartier zitten.
  2. Neem regelmatig even pauze. Haal koffie, kijk uit het raam, schil een appel.
  3. Werk niet door tijdens de lunch. Daar is nog nooit iemand productiever van geworden.
  4. Zorg voor beweging en frisse lucht tijdens de lunch. Naar buiten, dus.
  5. Neem een korte pauze voor een paar oefeningen op de werkplek.

Fit zitten door een fijne werkplek

  1. Zorg dat bureau, stoel en scherm goed staan afgesteld.
  2. Handig, een laptop. Maar let dan wel extra op je houding. Dat geldt ook bij gebruik van tablet en smartphone.
  3. Beperk het gebruik van de muis, wissel af met functietoetsen.
  4. Werk af en toe staand. Leg een stapel boeken onder de laptop. Het gaat om de afwisseling: langer dan 4 uur achter elkaar staan is ook niet goed.
  5. Doe regelmatig een korte strek oefening.

Heb je vragen over werkhouding en je bureauwerkplek neem dan contact op met Madelon Timmerman,  [email protected]

Woensdag 22 september 2021

Doe vandaag de Good Habitz e-learning ‘Grip op je leven’.  Ga naar RKZ Academie en log in met je persoonlijke inloggevens. Bij de zoekfunctie kun je de titel van de e-learning invullen.

Challenge van de dag: ademhalingsoefening

Ademhalen, 3x vandaag:
STOP en haal 1 minuut adem.
Tel je ademhalingen.
Hoeveel had jij er?

Inspiratiemoment van de dag

Mentaal welbevinden – een belangrijke batterij die zich graag laat opladen.

Wat zijn we de afgelopen periode uitgedaagd op het gebied van ons mentaal welbevinden. De coronacrisis heeft zijn sporen in die zin wel nagelaten. Voor de één een uitdaging om de balans te houden in al het thuiswerken zonder direct contact met collega’s, voor de ander het ‘quarantaine’ werken met hele zieke patiënten in zware omstandigheden.

Mentaal. Een thema in het kader van vitaliteit om eens goed bij stil te staan.

    Je mentale batterij beïnvloeden doe je door het krijgen van rust en overzicht, waardoor je efficiënter bent en een betere focus behoudt.

    Als we onze mentale batterij negatief beïnvloeden doen we dit vaak met negatieve gedachten en beperkende overtuigingen. Deze kunnen invloed hebben op je functioneren en je zelfs weerhouden van persoonlijke ontwikkeling, het aangaan van uitdagingen en doen wat echt belangrijk voor je is. We willen onze mentale batterij natuurlijk liever positief beïnvloeden.

    In het kader van het mentaal welbevinden heeft de rijksoverheid voor ons een mooie informatiesite opgemaakt. Vol met tips en tricks om ons scherp te zetten hoe om te gaan met stress, emoties en positief leven.

    Een paar mooie tips op een rijtje:

    • Herken je eigen stresssignalen
    • Anders denken over je zorgen: Omdenken kun je trainen
    • Zoek rust en ontspanning in je dag
    • Zorg voor afleiding
    • Houd er een gezonde leefstijl op na

    Meer weten over het onderwerp? Kijk dan eens op de site van de rijksoverheid:

    Stress en angst | Steunpunt Coronazorgen Digitaal Informatie & Verwijscentrum

    Donderdag 23 september 2021

    Doe vandaag de Good Habitz e-learning ‘Vitaliteit’.  Ga naar RKZ Academie en log in met je persoonlijke inloggevens. Bij de zoekfunctie kun je de titel van de e-learning invullen.

    Challenge van de dag:
    haal je gratis smoothie in het restaurant! 

    Heb jij al op alle dagen van de vitaliteitsweek een gratis smoothie in het restaurant gehaald?

    Haal vandaag een tropische smoothie met nog een extra verrassing!

    Voor iedereen staat het lekkers (en gezonds) tussen 12-14 uur klaar in het personeelsrestaurant! En je mag ook meenemen voor je collega’s die vandaag werken! 

    Inspiratiemoment van de dag

      Vitaal (oud worden) met voeding & beweging

      Tegenwoordig is voeding en diëten ontzettend populair. Vaak zijn dit ingewikkelde, moeilijk vol te houden diëten met maar kortdurend resultaat. De sleutel voor een gezonder lichaam is om je huidige eetpatroon en -gewoontes met kleine stapjes aan te passen, zodat het makkelijker vol te houden is en je dus ook langer resultaat hebt. Pas bijvoorbeeld eerst je soort broodbeleg aan, kijk dan eens kritisch naar je alcoholconsumptie, vervang vervolgens je tussendoortjes met een gezondere variant, neem niet elke keer de taart of de gevulde koek die in de teampost ligt, enzovoorts.

      Wat ook kan helpen om inzicht te krijgen of als stok achter de deur, is om af en toe een dag een eetdagboek bij te houden in een App, zoals ‘Mijn Eetmeter’ van het Voedingscentrum.

      Hoe ouder je wordt, hoe meer verschil je kan maken in hoe vitaal je blijft of wordt. Je voelt je niet alleen beter, maar je brein blijft ook langer fit. In het verouderingsproces verliezen we steeds meer spiermassa. En ja, dat begint al op je 30ste (!) en versnelt na je 65ste. Spierverlies is onvermijdelijk, maar we kunnen wel invloed hebben in hoe snel dit proces verloopt. Ook is het nooit te laat om je levensstijl te verbeteren, dus ook op je 60ste beginnen met meer bewegen en gezonder eten geeft winst.

      In 2020 voldeed maar 53% van de Nederlandse volwassenen aan de beweegrichtlijn die de gezondheidsraad in 2017 heeft opgesteld. Deze richtlijn geldt als volgt:

      • 2,5 uur per week matig of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen
      • 2 x per week spier- en botversterkende activiteiten. Voor ouderen (65+) inclusief balansoefeningen
      • Voorkom veel stilzitten

      Bij matig intensieve inspanning stijgt je hartslag en ademhalingsfrequentie redelijk en begin je licht te transpireren (dus niet een rondje op de elektrische fiets of een blokje om slenteren!). Voorbeelden van intensieve inspanning zijn hardlopen of zwemmen.

      Om stabiel gewicht te behouden is het van belang dat je dezelfde hoeveelheid energie (kcal) inneemt als dat je verbruikt. Om af te vallen moet je dus minder energie tot je nemen dan dat je verbruikt. Bij ouder worden, daalt de energiebehoefte vanwege een lagere spiermassa. Dat betekent dat je steeds iets minder moet gaan eten naarmate je ouder wordt en het betekent dus ook dat als je hetzelfde blijft eten, je aankomt in gewicht.
      Wat je wél meer nodig hebt als je ouder wordt, zijn eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen voor de spieren. Onder de 65 jaar heb je 1,0 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig en na je 65e is dit 1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor iemand van 70 kg geldt dus dat zijn/haar eiwitbehoefte stijgt van 70 gram naar 84 gram per dag. Dit komt neer op 150 ml naturel kwark of twee sneetjes brood met hartig beleg wat je extra moet nemen.

      Ten slotte is het niet alleen belangrijk wat en hoeveel je eet, maar ook waar en met wie je eet. In Brazilië heeft de overheid in 2014 een vernieuwende eetrichtlijn (zie hieronder) ontwikkeld, waar andere landen denk ik ook een hoop van kunnen leren!

      1. Maak maaltijden van verse producten en minimaal bewerkte voedingsmiddelen tot de basis van uw voedingspatroon.
      2. Matig het gebruik van olie, vetten, suiker en zout bij het bereiden van uw maaltijden.
      3. Eet zo min mogelijk kant-en-klare voedingsmiddelen en dranken (die in een fabriek gemaakt zijn)
      4. Eet op vaste momenten, eet met aandacht en in de juiste omgeving.
      5. Eet met het gezin of met anderen aan tafel.
      6. Koop voedingsmiddelen op plaatsen waar een groot en gevarieerd aanbod is van vers voedsel (vermijd plaatsen of schappen waar kant-en-klaar producten worden verkocht).
      7. Leer koken, geniet van kookkunsten en deel ze met anderen. Het sociale component is belangrijk.
      8. Plan tijd in om rustig en in een prettige omgeving te koken en eten.
      9. Ga je uit eten? Kies dan voor een restaurant die vers bereide gerechten serveren (vermijd fastfoodketens).
      10. Wees kritisch ten opzichte van commerciële reclames van voedingsmiddelen. Geloof niet alles!

      Helena Kneppers
      Diëtist

      Vitaal je nachtdienst door

      In 2011 is er een grootschalig onderzoek opgezet in opdracht Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) over de optimalisatie van nachtarbeid in ziekenhuizen.

      Nachtwerken kan een gevaar vormen voor je eigen gezondheid en voor de veiligheid op je werk. Dit komt doordat er een mismatch ontstaat tussen werk- en rusttijden en je biologische klok. Dat betekent dat je moet presteren op het moment dat je lichaam in ruststand staat en dat je vervolgens moet slapen als het lichaam weer actief wordt.

      Hoe langer je wakker bent, hoe vermoeider je wordt. Logisch. Maar als je langer dan 17 á 18 uur aan één stuk wakker bent, is je prestatievermogen vergelijkbaar met wanneer je 0,5 promille alcohol in je bloed hebt. Dit zijn ongeveer 2 glazen alcoholhoudende drank. Doe dus altijd een dutje voordat je je eerste nachtdienst in gaat.

      Door onze biologische klok staat ons spijsverteringssysteem ‘s nachts op een laag pitje. Hierdoor is er een vertraagde maag- en darmperistaltiek waardoor je sneller misselijk kan worden als je gedurende de nacht iets eet. Ook wordt ‘s nachts minder insuline aangemaakt door het lichaam, waardoor sneller hyperglykemieen kunnen optreden en op langere termijn diabetes mellitus type 2 kan ontstaan.

      Wat kan je hier zelf aan doen?

      Door de maaltijdsamenstelling, maaltijd structuur en maaltijd frequentie aan te passen kan je niet alleen alerter zijn tijdens de nachtdienst, maar voorkom je ook gezondheidsproblemen op langere termijn.

      Neem voorafgaand aan je nachtdienst (rond 18.00 en 19.00) een grote, warme, verse maaltijd met veel eiwitten en weinig koolhydraten. Meer koolhydraten in de voeding leidt tot slaperigheid en verminderd prestatievermogen. Eiwitten zorgen er juist voor dat je alerter bent en beter cognitief kan functioneren.

      De tweede maaltijd (rond 01.00 en 02.00) kan ook het beste eiwitrijk en koolhydraat arm zijn, om dezelfde reden als eerder genoemd en om hyperglykemieen te voorkomen. Denk hierbij aan een bak kwark of yoghurt met een klein beetje muesli en een handje noten.

      Neem de derde maaltijd (rond 6.00) het liefst direct na de nachtdienst, zodat er zo veel mogelijk tijd zit tussen deze maaltijd en het slapen. Deze maaltijd kan het beste koolhydraatrijk en laag in eiwitten en vetten zijn. Dit kan bijvoorbeeld een broodmaaltijd zijn.

      Vermijd tussendoortjes tijdens je nachtdienst. Hoe vaker je iets eet, hoe meer je spijsverteringssysteem belast wordt. Je kan beter een kopje koffie nemen in plaats van een snack om alerter te worden, maar neem wel maximaal 1 of 2 kopjes koffie per nachtdienst.

      Download de Goedenacht App voor betrouwbare informatie en handige tips!

      Helena Kneppers
      Diëtist

      Vrijdag 24 september 2021

      Doe vandaag de Good Habitz e-learning ‘Doen waar je blij van wordt’.  Ga naar RKZ Academie en log in met je persoonlijke inloggevens. Bij de zoekfunctie kun je de titel van de e-learning invullen.

      Challenge van de dag:
      gooi eens een Energizer in je dagstart!

      Speel: Wie ben ik?
      Als je toch al scrumt zijn er post-its genoeg. Eén collega mag even niet meekijken. Met de anderen kies je een bekend persoon, filmkarakter of zelfs voorwerp. Je schrijft het op de post-it. Plakt het op het voorhoofd van de collega die niet weet wat erop staat. En dan raden maar! De collega met de post-it mag gesloten vragen stellen. Het team antwoord met ja of nee. 3 kansen om te raden wie je bent!

      Inspiratiemoment van de dag

      Vitaliteit en zingeving

      Auteurs Héctor Garcia en Francesc Miralles onderzochten welke omstandigheden eraan bijdragen dat mensen honderd jaar en ouder worden. Waar wonen ze? Wat doen ze, wat eten ze? Hij ontdekte dat op het Japanse eiland Okinawa het grootste aantal gezonde en vitale honderdjarigen ter wereld woont en dat ‘ikigai’ daar een belangrijke rol in speelt.

      Volgens het door hen geschreven gelijknamige boek kent dat Japanse woord ikigai geen exacte vertaling. Ikigai is de zin van het leven, datgene waarvoor je elke dag je bed uit komt. Het woord is samengesteld uit iki, dat ‘leven’ betekent en gai, dat ‘wat de moeite waard en waardevol is’ betekent. Letterlijk vertaald zou het dan zijn: ‘dat wat de moeite waard is om voor te leven’, of ‘dat wat je leven waardevol maakt’. Volgens de Japanners hebben we allemaal minimaal één ikigai in ons. De hamvraag voor ons allemaal is natuurlijk wat ónze ikigai is. Wat is de zin van jouw en mijn leven?

      Viktor Frankl (1905- 1997) laat ons zien waar we de antwoorden op die vraag kunnen vinden. Frankl was een Oostenrijks neuroloog en psychiater. In de Tweede Wereldoorlog werd hij naar vier verschillende concentratiekampen gedeporteerd. In die kampen maakte hij ondenkbare verschrikkingen mee. Hij zag mensen die daardoor de moed verloren en zich van het leven beroofden, maar ook mensen die ondanks alles wisten te overleven. En hij zag hoe belangrijk zingeving daarbij was.

      Volgens Frankl zijn er drie bronnen van zingeving, drie soorten waarden die ons kunnen helpen om ons leven de moeite waard te vinden: creatieve waarden, ervaringswaarden en instellingswaarden. Bij creatieve waarden gaat het om de dingen die wij aan de wereld kunnen geven. We kunnen ons leven als zinvol ervaren door het werk dat we doen, of door iets te betekenen voor anderen. Door kunst te creëren of duurzame keuzes te maken.

      Bij ervaringswaarden gaat het om die dingen die de wereld aan ons kan geven. We kunnen doordrongen worden van het feit dat ons leven zin heeft wanneer we worden liefgehad, wanneer we onder de indruk raken van de schoonheid van de natuur, door een religieuze ervaring of als een gedicht ons raakt.

      Bij de instellingswaarden draait het om onze instelling, om de houding die we aannemen als we in omstandigheden terecht komen die we niet kunnen veranderen of beïnvloeden. Volgens Frankl hebben we tussen datgene wat ons overkomt en onze reactie daarop altijd de vrijheid om te kiezen, de vrijheid om onze houding te bepalen. Kiezen we een houding waardoor we trots op onszelf kunnen zijn? Een houding waardoor anderen trots op ons kunnen zijn? Een houding die overeenstemt met datgene wat we belangrijk vinden, met de waarden van waaruit we leven? Dan biedt ons ook dat zingeving.

      Zingeving blijkt onmisbaar te zijn voor onze vitaliteit. We kunnen die zin vinden in wat we doen, wat we de wereld geven. Wat is dat voor jou? Haal je voldoening uit je werk, ervaar je daardoor zingeving? Ben je van betekenis voor de mensen om je heen, je kinderen, kleinkinderen of hun kleinkinderen? Zingeving komt ook uit wat we ervaren. Wat ontvang je van de wereld om je heen en wat betekent dat voor je? Neem je wel eens de tijd om even stil te staan bij een mooie zonsopgang of bij iemand die zich collegiaal tegenover jou opstelt? En we kunnen zin ervaren door onze instelling. Welke houding neem je aan waardoor je trots kunt zijn op jezelf en mogelijk zelfs een voorbeeld voor anderen? Door de antwoorden op deze vragen word je misschien wel honderd of nog ouder!

      Dave Wijker
      Geestelijk verzorger

        Zaterdag 25 september 2021

        Doe vandaag de Good Habitz e-learning ‘Tel tot 10!’.  Ga naar RKZ Academie en log in met je persoonlijke inloggevens. Bij de zoekfunctie kun je de titel van de e-learning invullen.

        Challenge van de dag:
        hoe voel jij je vandaag?

        Welke emotie had vandaag de overhand?

        Inspiratiemoment van de dag

        Emoties hebben een onmisbare functie voor de mens.

        Ten eerste maken emoties ons attent op onze behoeften. Emoties als angst, verdriet en boosheid zijn gekoppeld aan emotionele behoeften. Denk aan de behoefte aan veiligheid, troost en aandacht.

        Ten tweede vertellen jouw emoties je hoe het met je gaat. Emoties laten je merken waar je plezier aan beleeft, wat je verdrietig maakt, waar je je aan ergert, waar je bang voor bent en waar je jaloers op bent, wanneer je je eenzaam voelt, wat je ontroert, wat je absoluut niet wilt, wat je raakt en wat je kwetst. Door al deze gewaarwordingen leer je jezelf beter kennen en kun je beter keuzes maken in je leven.

          En last but not least zijn onze emoties verbonden met ons sociaal gedrag. Dankzij emoties kunnen we sociaal zijn. Zo kunnen we elkaar enthousiasmeren, we kunnen iemand helpen die in nood is of troosten bij verdriet. Maar we kunnen natuurlijk ook van elkaar genieten en plezier maken met elkaar.

          Ook emoties zijn verbonden met jouw vitaliteit. Er is een ware emotionele batterij te vinden in jouw leven. En ook die laat zich graag opladen door rust en training. Zo kun je je voorstellen dat emoties energieën te weeg brengen in het lijf, waarbij je je bij de emotie meer energiek voelt dan bij de andere emotie. Te vaak en te veel te maken krijgen met negatieve emoties, zuigt letterlijk de energie uit je.

           

          Bron = www.coachcenter.nl & omgaanmetemoties.nl

          Enkele tips hoe jij jouw emoties leert herkennen, erkennen en uiten:

          • Sta dagelijks even stil bij de gevoelens die de revue hebben gepasseerd (herken)
          • Was je boos? Was je verdrietig? Was je …? (erken)
          • Maak eens een tekening van jouw dag: hoe zag die eruit?
          • Praat erover in je omgeving, met je naasten, met je vrienden: vraag er eens feedback op: wat zie jij dan bij mij?

          Zondag 26 september 2021

          Doe vandaag de Good Habitz e-learning ‘De kracht van slaap’.  Ga naar RKZ Academie en log in met je persoonlijke inloggevens. Bij de zoekfunctie kun je de titel van de e-learning invullen.

          Challenge van de dag:
          8 uur slapen

          Slaap vannacht 8 uur!

          Inspiratiemoment van de dag

          Een goede slaap is het halve werk

          Goed slapen is belangrijk. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je goed kunt functioneren en is goed voor je (mentale) gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders over het algemeen lang genoeg slapen. Van alle volwassen Nederlanders slaapt 90% de aanbevolen duur van ongeveer 7-9 uur uur per nacht. Dat doen we dus goed, of toch niet?

          Hoeveel slaap je nodig hebt verschilt per persoon en ook leeftijd is van invloed op de slaap behoefte.
          Jongeren slapen een stuk langer dan ouderen en ouderen worden vaker vroeg wakker.

          Goed slapen is van invloed op je dagelijks functioneren, voorkomt lichamelijke klachten als angststoornissen, depressie, dementie, obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes aanzienlijk. Wat kun je zelf doen voor een goede nachtrust?

          Slaaptips
          Helaas is een goede nachtrust niet voor iedereen makkelijk.
          Kleine veranderingen kunnen een groot positief effect hebben op je nachtrust. Zo is regelmaat belangrijk. Als je dagelijks op dezelfde tijd gaat slapen en opstaat, helpt dat je lichaam om te weten wanneer het tijd is om te rusten. Ook kan het helpen om ‘s avonds weinig te eten en cafeïne en alcohol te vermijden, die stoffen hebben namelijk een negatieve invloed op je slaapkwaliteit.

          Tips voor een goede nachtrust

          1. Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
          2. Laat beeldschermen, zoals tablet, telefoon en televisie, weg uit de slaapkamer.
          3. Doe ten minste een uur voor het slapengaan alleen ontspannende activiteiten, zoals lezen.
          4. Vermijd cafeïne- en alcoholhoudende dranken enkele uren voor het slapen gaan.
          5. Las overdag een piekermoment in om oplossingen te bedenken voor problemen.
          6. Neem geen zware maaltijden in de uren voor het slapen gaan.
          7. Sport regelmatig, maar niet later dan drie uur voor het slapen gaan.
          8. Zorg overdag voor een omgeving met voldoende licht.
          9. Vermijd dutjes of powernaps overdag.
          10. Probeer iedere dag op precies dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend.

          Slaap lekker!

            Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk