INFORMATIE OVER HET CORONAVIRUS

Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat u in ons ziekenhuis zo veilig mogelijk bent. We hebben dan ook verschillende maatregelen getroffen. Via onze website houden wij u op de hoogte van het laatste nieuws, maatregelen en veel gestelde vragen rondom het coronavirus (COVID-19).

Neusmondmasker
Het dragen van een neusmondmasker in het RKZ is verplicht.
Wearing a face mask is compulsory in our hospital

ارتداء كمامة الأنف إجباري هنا

Lees alles over het dragen van een mondkapjes in ons ziekenhuis op deze pagina.

Afspraken
De situatie rondom het coronavirus blijft onzeker. Afspraken vinden indien nodig in het ziekenhuis plaats maar waar mogelijk liever telefonisch of via beeldbellen. De betreffende afdeling bespreekt met u wat in uw situatie het beste is. Kom alleen naar uw afspraak (uitzonderingen mogelijk).

Klik op onderstaande rode blokken voor meer specifieke informatie.

Meer informatie
Wij hebben de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet. De vragen worden aangevuld zodra nieuwe informatie bekend is.
U kunt ook het publieksinformatienummer bellen van de Rijksoverheid via 0800 – 1351. Voor meer informatie over het coronavirus (COVID-19) en de richtlijnen kunt u de website van het RIVM raadplegen. Bekijk de animatie van Stichting Lezen en Schrijven voor een eenvoudige uitleg over het coronavirus.

Op de website van de Rijksoverheid kunt u meer informatie vinden over het vaccineren tegen COVID-19. Ook vindt u op deze website een mooi overzicht van de tot nu toe geldende planning van het vaccineren.

 

Wanneer mag ik niet in het ziekenhuis naar een afspraak of bezoek komen?

Heeft u gezondheidsklachten die op symptomen van het coronavirus lijken? Hoesten, hoofdpijn, kortademigheid, koorts of verhoging, keelpijn, diarree, oogontsteking, reukverlies, smaakverlies? Of heeft u iemand in uw huishouden met deze klachten? Of is iemand in uw huishouden Corona positief? Dan verzoeken we u niet naar het ziekenhuis te komen, de afspraak bij uw RKZ zorgverlener af te zeggen en uw huisarts te informeren.

Er zijn ook strengere regels voor bezoekers. Als u op een controle komt, verzoeken wij u alleen te komen. Neem geen kinderen mee (tenzij u voor de kinderarts komt natuurlijk). Als voor u een andere afspraak geldt, dan krijgt u daarvoor een (groene) kaart van onze medewerker. 

Ik heb COVID-19 gehad, maar blijf klachten houden. Wat kan ik doen?

Het RKZ heeft een nazorgpoli COVID-19. U kunt hier alles over lezen op deze pagina.

Hoe gevaarlijk is het coronavaccin? (Filmpje)

Professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) geeft antwoord op vragen rondom het coronavaccin. Bekijk het filmpje hieronder:

Ik ben verkouden. Kan ik het nieuwe coronavirus hebben?

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk? Laat u dan zo snel mogelijk testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid: ‘Afspraak voor een coronatest maken’.

Hoe is het ziekteverloop bij besmetting met Covid-19?

In deze animatie wordt uitgelegd hoe de ziekte kan verlopen als je besmet bent geraakt met het coronavirus (Covid-19) en een ziekenhuisopname noodzakelijk is.

Met welke klachten kan ik telefonisch contact opnemen met de huisarts?

Heeft u gezondheidsklachten die op symptomen van het coronavirus lijken? Hoesten, hoofdpijn, kortademigheid, koorts of verhoging, keelpijn, diarree, oogontsteking, reukverlies, smaakverlies? Of heeft u iemand in uw huishouden met deze klachten? Of is iemand in uw huishouden Corona positief? Dan verzoeken we u niet naar het ziekenhuis te komen, de afspraak bij uw RKZ zorgverlener af te zeggen en uw huisarts te informeren.

Klachten? Maak een afspraak voor een coronatest bij de GGD.

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk? Laat u dan zo snel mogelijk testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Afspraak maken coronatest

U kunt op 2 manieren een afspraak maken: 

 1. Bel voor een afspraak met 0800-1202.
  0800-1202 is elke dag bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. 
 1. Maak online een afspraak. U logt voor het online maken van een afspraak in met uw DigiD

Let op: Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Heeft u bijvoorbeeld hoge koorts of bent u benauwd? Bel uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.

Vragen over het coronavirus of testen? 
Lees de vragen over testen, lees alle informatie over het coronavirus of bel voor meer informatie over corona naar 0800-1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Video voorlichting
Steffie: Eenvoudige informatie over het coronavirus

Rijksoverheid video: Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus

Rijksoverheid video: Uitleg bron- en contactonderzoek coronavirus

Hoe raken patiënten besmet?

Het virus zit in de luchtwegen en verspreidt zich via druppeltjes door niezen of hoesten. De druppeltjes kunnen ook via de handen op voorwerpen komen, zoals een deurklink, stoel of telefoon. Als iemand anders hetzelfde voorwerp aanraakt, kan hij of zij hierdoor het virus krijgen. Houd handen daarom goed schoon en raak het gezicht zo min mogelijk aan.

Ik heb een afspraak in het RKZ, kan ik daar veilig heen (zonder klachten)?

U kunt veilig het RKZ bezoeken, u loopt geen extra risico op het oplopen van het nieuwe coronavirus. We volgen het beleid van het RIVM om verspreiding te voorkomen. Vanaf 2 oktober 2020 is het dragen van een neusmondmasker in het RKZ verplicht.

Lees alles over het dragen van een mondkapjes in ons ziekenhuis op deze pagina.

Hoe wordt een poliklinische afspraak gemaakt?

Wij bellen patiënten voor een bel- of beeldbelafspraak (via de app BeterDichtbij) of om ze uit te nodigen om naar het ziekenhuis te komen. Heeft u een telefoontje van het gehad om voor een afspraak naar het ziekenhuis te komen? Lees hieronder de informatie die belangrijk is voor uw bezoek.

Voorafgaand aan uw afspraak in het ziekenhuis
Heeft u op het moment van de geplande afspraak klachten gerelateerd aan het coronavirus (hoesten, neusverkouden, keelpijn, kortademigheid, koorts)? Neemt u dan telefonisch contact op met de polikliniek. Wij kijken samen met u of uw afspraak verzet moet worden.
Om onze patiënten en medewerkers te beschermen, laten we nog zo min mogelijk mensen van buiten het ziekenhuis toe. Er mag maximaal één begeleider met u meekomen als dat medisch noodzakelijk is.
Kom niet te vroeg naar het ziekenhuis. Als er minder mensen in het ziekenhuis zijn, is het eenvoudiger om anderhalve meter afstand te bewaren. Neem maximaal vijf minuten voor uw afspraak plaats in de wachtkamer op de polikliniek.

Ziekenhuis in? Mondkapje op!
Vanaf 2 oktober 2020 is het dragen van een neusmondmasker in het RKZ verplicht. Lees alles over het dragen van een mondkapjes in ons ziekenhuis op deze pagina.

Op de polikliniek
Bij binnenkomst in de centrale hal, reinigt u de handen. Vervolgens vragen wij u zich te melden bij de balie van de polikliniek waar u de afspraak heeft. U zult zien dat onze poliklinieken ingericht zijn om 1,5 meter afstand te kunnen houden.

Na uw bezoek
Na uw afspraak vragen wij u het ziekenhuis meteen, via een zijuitgang (volg de borden) te verlaten. Tenzij u voor aanvullend onderzoek nog in het ziekenhuis moet zijn. Wij vinden het fijn dat u er bent, maar hoe minder mensen in het ziekenhuis, hoe beter.

Welke hygiënemaatregelen heeft het RKZ genomen?

Vanaf 2 oktober 2020 is het in het RKZ verplicht om een mondkapje te dragen. In de centrale hal ter hoogte van de informatiebalie, op alle balies en in onze gangen staan alcoholdispensers waar u uw handen kunt ontsmetten. Wij vragen u dit in elk geval bij binnenkomst en bij uw vertrek te doen. Natuurlijk is het belangrijk dat u (als u niet behandeld wordt) 1,5 meter afstand houdt tot onze zorgverleners en andere bezoekers.

Ik las dat het RKZ ook patiënten spreekt/ziet via (beeld)bellen. Kom ik daarvoor in aanmerking?

De behandelend arts zal met u overleggen of deze manier van afspraken met voor u geschikt is.

Meer informatie over BeterDichtbij/beeldbellen vindt u hier.

Ik word geopereerd in het RKZ. Gaat deze operatie door?

Er wordt contact met u opgenomen als uw ingreep door actuele omstandigheden verzet moet worden.

Ik ben door een arts/verpleegkundige behandeld die grieperig leek, moet ik me zorgen maken?

Medewerkers die mogelijk contact gehad hebben met personen met het coronavirus en griepachtige verschijnselen hebben, worden goed gemonitord.

Mijn naaste ligt in het RKZ, loopt hij/zij nu risico op besmetting?

Wij nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om dit te voorkomen. Waar nodig worden patiënten in isolatie verpleegd en medewerkers worden gemonitord op ziekteverschijnselen.

Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen om besmetting te voorkomen, zijn eenvoudig.
Let hier daarom goed op:

• Was de handen regelmatig
• Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
• Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct na gebruik weg en was dan de handen
• Vermijd teveel contact met het eigen gezicht

Mag ik op bezoek komen bij een opgenomen patiënt met Covid?

Voor ouders/verzorgers geldt dat zij welkom zijn bij hun opgenomen kind. Ander bezoek is niet toegestaan. Heeft een bezoeker begeleiding nodig? Dan maken wij een uitzondering.

U kunt elkaar als bezoeker niet afwisselen tijdens de bezoekuren. Tijdens het bezoekmoment mag de bezoeker de kamer niet verlaten.

Tijdens het waken bij een stervende patiënt mogen twee bezoekers tegelijk aanwezig zijn, waarbij we eveneens vragen zo min mogelijk de kamer in en uit te lopen. Ook hierbij geldt dat bezoekers elkaar niet mogen afwisselen.

Iedereen die klachten heeft die lijken op de Covid-19 verschijnselen verzoeken wij uitdrukkelijk om niet naar het RKZ komen. Als u minimaal 24 uur klachtenvrij bent, bent u weer welkom. Eventuele afspraken kunnen telefonisch worden verzet.

  Gaan evenementen in of van het RKZ nog door?

  Alle evenementen zijn, zolang de nationale maatregelen gelden, afgezegd.

  Waar vind ik meer informatie?

  Alle algemene, en meest recente, informatie over het nieuwe coronavirus vindt u op de website van het RIVM. Op de website van de Rijksoverheid staat een dashboard Coronavirus met daarin de meest actuele cijfers die beschikbaar zijn. De overheid heeft daarnaast een landelijk informatienummer geopend voor vragen over het virus: 0800-1351.

  Klik hier voor vragen en antwoorden over het coronavirus bij borstkanker.

  Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk