Q&A coronaklachten

Wil je weten wat je met corona-achtige klachten moet doen of hoe het testen voor RKZ collega’s werkt? Lees er hier alles over:

NB: Infectiepreventie krijgt veel vragen over contact met een Covid-19 positief persoon. Heb jij contact gehad met iemand die positief is getest? Lees dan op iProva welke maatregelen van toepassing zijn.

Ik twijfel of mijn klachten gerelateerd zijn aan corona, met wie kan ik overleggen?

Kijk op de site van het RIVM en overleg bij twijfel met je leidinggevende.

Ik heb klachten die passen bij corona, wat moet ik doen?

Blijf thuis of ga direct naar huis en laat je testen bij klachten.
Zie voor verdere informatie deze pagina in iProva: Medewerker meldt zich met klachten

Hoe maak ik een afspraak voor het testen?

Je bent als medewerker zelf verantwoordelijk om de testafspraak te maken.

De swabstraat is bereikbaar:

  • Ma t/m vrij: 7.00 uur- 13.00 uur
  • Za en Zo: 7.00 uur -12.30 uur

Let op: kijk voor de meest actuele tijden op intranet.

Je moet je eerst telefonisch aanmelden. Het nummer staat in iProva, de RKZnu en in eerdere e-mails.

Kijk voor meer informatie over de werkwijze in iProva: kweken medewerkers via teststraat RKZ.

Ik ben thuis en heb momenteel klachten, maar heb geen dienst. Moet ik me nu al laten testen?

Ja, zodra je klachten ontwikkelt moet je je direct laten testen en niet wachten tot je eerstvolgende werkdag. Bij vragen overleg hierover met je leidinggevende.

Ik moet vandaag werken maar krijg opeens klachten. Wat moet ik doen?

Afhankelijk van het tijdstip dat de ziekteklachten optreden neem je contact op met de COVA of je afdelingsleider om te overleggen.

Zie voor verdere informatie iProva: Procedure sneltesten voor medewerkers.

Kunnen mijn huisgenoten testen via de swabstraat?

Nee, doordat de GGD nu ook op dezelfde dag uitsluitsel van de test kan geven, worden huisgenoten nu via
hen getest en niet langer in ons eigen teststraat. Personen buiten het huishouden (bijvoorbeeld familieleden) worden ook getest via de GGD. 

Ik ga me laten testen via de swabstraat, mag ik zelf mijn kweek afnemen?

Nee, de medewerker van de SEH neemt de kweek af om de kwaliteit van afname te borgen.

Welke testen zijn binnen het RKZ toegestaan?

Alleen testen die via de teststraat RKZ of de GGD zijn afgenomen zijn geldig. Andere testuitslagen worden niet geaccepteerd.

Ik ben getest via de swabstraat, wanneer krijg ik de uitslag?

Snel covidtest uitslag? Vroeg testen! Als je snel een uitslag van je coronatest wilt krijgen, laat je dan zo vroeg mogelijk testen! Bij swab voor 10:30 uur heb je dezelfde dag de uitslag. Je kan maandag t/m vrijdag vanaf 7:30 uur terecht in de swabstraat en op zaterdag en zondag: tussen 7:00 en 11:00 uur. Bij kweekafname ontvang je informatie over de communicatie rond de kweekuitslag. Zie ook protocol in iProva: uitslagverstrekking COVID-19 en hervatting werkzaamheden

 

 

Ik ben corona positief getest, wanneer kan ik weer aan het werk?
  • Als je klachten hebt (gehad): Je mag weer werken minimaal 7 dagen na het begin van je klachten en nadat je 48 uur klachtenvrij bent.
  • Als je geen klachten hebt gehad (asymptomatische drager): Indien je positief getest bent en geen klachten hebt (gehad) mag je minimaal 5 dagen na de positieve test weer werken.

 

Mijn huisgenoot heeft contact gehad met iemand met corona. Wat moet ik doen?

Zo lang je zelf geen klachten hebt, kun je gewoon aan het werk. Testen op corona is niet nodig.

Mijn huisgenoot of iemand waar ik veel contact mee heb gehad heeft corona gerelateerde klachten maar is nog niet positief getest, mag ik aan het werk?

Ja, zo lang je zelf geen klachten hebt mag je werken conform het algemeen beleid tav het dragen van neusmondmaskers en faceshields: 

Zie voor verdere Iprova informatie: medewerker met positieve huisgenoot of nauw contact van covid bewezen persoon.

Ik heb een positieve huisgenoot of ben in nauw contact van COVID bewezen persoon geweest. Wat moet ik doen?

Uitgangspunt: je werkt thuis en monitort je gedurende 10 dagen op het ontwikkelen van klachten, inclusief 2 maal daags temperatuurcontrole .Indien je niet thuis kunt werken en je hebt geen klachten gelden de volgende afspraken:

  • Je laat je kweken op dag 0. In afwachting van de uitslag mag je werken met inachtneming van de basishygiëne regels
  • Je laat je op dag 5 nogmaals kweken
  • Indien je wel klachten ontwikkelt laat je je op dat moment direct testen. In afwachting van de testuitslag mag je niet werken.

Zie voor verdere informatie: medewerker met positieve huisgenoot corona of nauw contact van COVID  bewezen persoon.

 

Ik ga op vakantie en heb een corona negatief verklaring nodig, kan dit via het werk?

Nee, dit kan niet. Ook de GGD geeft geen COVID-19-vrij-verklaring voor reizen naar het buitenland af. De GGD test alleen mensen die klachten hebben die passen bij het coronavirus. Er zijn wel commerciële partijen die COVID-19-vrij-verklaringen aanbieden. Deze verklaring moet je zelf betalen. De overheid vergoedt dit niet.

 

Hoe wordt er omgegaan met mijn persoonsgegevens?

Het is belangrijk dat jouw persoonsgegevens goed beschermd zijn. Daarom gaan wij hier voorzichtig mee om en handelen wij conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). 

Voor het afnemen van de coronatest en het bekendmaken van de uitslag hiervan verzamelen wij je persoonsgegevens. Deze gegevens worden enkel gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn verzameld, namelijk het doen van een coronatest en de bekendmaking van de uitslag aan jou/jouw huisgenoten. De persoonsgegevens die worden verzameld zijn voor- en achternaam, telefoonnummer en e-mailadres, streepjescode van het testbuisje en de uitslag van de coronatest. 

De aanvraag voor een coronatest verloopt via Infectiepreventie en wordt door hen aangevraagd bij het Streeklabaratorium in Haarlem. De aanvraag wordt geregistreerd in Hix van het RKZ waarmee een patiëntendossier onder jouw naam wordt aangemaakt. De uitslag van de test wordt door het Streeklab Haarlem met je gedeeld middels een persoonlijke beveiligde email. Ook kun je de uitslag zien op je eigen patiëntenportaal. Tevens stuurt het Streeklab de uitslag naar Infectiepreventie t.b.v. registratie.

De gegevens in je patiëntendossier worden conform de Wgbo 20 jaar bewaard. Mocht je bezwaar maken tegen deze bewaartermijn dan kun je een vernietigingsverzoek indienen. Het aanvraagformulier is te vinden op Iprova of www.rkz.nl 

Met het afnemen van een coronatest in de teststraat SEH ga je akkoord met het gebruik van jouw persoonsgegevens door het RKZ voor een coronatest. Voor verdere informatie wijzen we je op de privacyverklaring van het RKZ.  

 

Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk