Zoals u ongetwijfeld weet is de consumptie van opioïden (met name Oxycodon) de afgelopen jaren exponentieel gestegen. Het ‘Acute Pijn Team’ van het Rode Kruis Ziekenhuis heeft een kwaliteitsverbeterplan ontwikkeld met als doel het verminderen van onnodig en langdurig gebruik van opioïden bij postoperatieve en brandwondenpatiënten.

Graag zouden wij met u willen samenwerken om dit project tot een succes te maken. Onderstaand vindt u informatie over onze aanpak.

Sinds november 2019 zijn wij gestart met de volgende interventies:

  • reductie van de hoeveelheid Oxynorm 5 mg voorgeschreven na dagbehandeling van 12 stuks naar 6 stuks,
  • ontwikkelen van een patiëntenfolder met algemene en/ of gepersonaliseerde afbouwschema’s (Oxycodon, maar ook bv Pregabaline en Amitriptyline),
  • patiënten krijgen 2 weken na ontslag een telefonisch consult om de afbouw te evalueren,
  • mede-beoordeling door een pijnconsulent op het poliklinisch littekenspreekuur voor brandwondenpatiënten,
  • ontwikkelen van ICT applicaties waarmee wij opioïd gebruik in het ziekenhuis monitoren,
  • ontwikkelen van ICT applicaties waarmee wij vereenvoudigd afbouwschema’s voorschrijven met gepaste hoeveelheden opioïden op recept,
  • voorlichting aan verpleegkundigen en specialisten. 

Verder hopen wij op termijn een nazorgpoli te ontwikkelen, ter begeleiding in de afbouw van pijnstillers (na chirurgie en/of brandwonden) en tevens eerdere signalering van het ontwikkelen van neuropatische en/of chronische pijn.

Wat kunt u hiervan merken?
Indien de patiënt op het moment van ontslag een relatief hoge dosering opioïden gebruikt, wordt door de pijnconsulent voorlichting en een afbouwschema meegegeven. Drempelwaarde is > 20 mg Oxycontin (‘Oxynorm 5 mg zo nodig’ niet meegerekend). Dit wordt vermeld in de ontslagbrief.

Wat verwachten wij van u?
Indien patiënt door ons wordt begeleid in het afbouwen van opioïden, willen wij graag het voorschrijven hiervan in eigen hand houden.

Indien een patiënt op uw spreekuur toch langdurig opioïden gebruikt na opname in het RKZ, kunt u contact opnemen via pijnteam@rkz.nl of u kunt op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur bellen naar het sein van de Acute Pijn Service op nummer 0251-265799.
Afhankelijk van de situatie zullen wij advies geven over de afbouwmogelijkheden, dan wel een afspraak met de patiënt plannen op de chronische pijnpoli van het RKZ voor verdere begeleiding.

Bijgevoegd zijn de patiëntenfolder afbouw van pijnstillers, een voorbeeld afbouwschema en een voorbeeld van een ‘standaard’ ontslagbrief. De folder is ook digitaal in te zien via onze website.

Met vriendelijke groet,

Mede namens:
Drs. Jeske Klauwers, anesthesioloog
Linda van Wilsem, pijnconsulent in opleiding
Sandra Mol, pijnconsulent in opleiding

 

Meer nieuws

Welkom op onze nieuwe website!

In de afgelopen maanden is, naast alle aandacht voor het coronavirus en de gevolgen daarvan voor ons ziekenhuis, hard gewerkt aan onze nieuwe website. We hebben goed gekeken naar de meest bezochte...

Lees meer

Mijn.RKZ.nl tijdelijk niet beschikbaar

Op donderdag 10 september tussen 12:00 en 12:30 uur vindt er onderhoud plaats aan het patiëntenportaal Mijn.RKZ.nl. Hierdoor is het portaal tijdelijk niet beschikbaar. Excuses voor het ongemak! Meer...

Lees meer
Tracking-ID UA-6990976-18