Een ouderwetse Sinterklaas, wat zou dat mooi zijn. Met oma en mijn ouders, met mijn broertje en zusjes, met de neefjes en nichtjes en met mijn eigen mannetje van vier. Normaal zitten we met een groep van veertien mensen bij elkaar. Lekker eten en drinken, en natúúrlijk veel cadeautjes.
Nu is alles anders. Mijn oma van 83 heb ik al maanden niet gezien, zij haar achterkleinkind ook niet. We missen (overgroot)oma. Mijn zoon maakt soms een tekening voor haar.
Ingetogen
Gisteren vierde zoonlief voor het eerst Sinterklaas op de basisschool. Klein en ingetogen, maar het kon wel. Dit is toch het eerste jaar dat hij echt begrijpt wie Sinterklaas is.
Ingetogen zal het thuis ook zijn, maar vieren gaan we zeker. Sinterklaas is een speciale dag die we ook in deze coronatijd niet aan ons voorbij laten gaan. Overdag een pietenspeurtocht in het bos, en ’s avonds eten en cadeautjes. Maar in plaats van veertien mensen zijn we met z’n drietjes.
De familie was het er redelijk snel over eens dat dit de beste keuze is. Aan de ene kant zijn we klaar met corona, volgens mij heel Nederland. Maar om er sneller van af te komen, moet je rekening houden met elkaar. Op mijn werk hebben we gezien hoe snel je mensen om je heen besmet.
Ik hoop dat mensen nog even opletten deze maand. Volgens mij hunkert iedereen weer naar normaal, net zo hard als ik. Naar de gezelligheid van deze maand met familie en vrienden. Maar dat kan gewoon nog niet.
Welkome afwisseling
Gelukkig gaat het in het ziekenhuis weer iets de goede kant op. We hebben weer reguliere patiënten op de verdieping. Patiënten die maar een nachtje, of twee, onze hulp nodig hebben, in plaats van wekenlang. Patiënten die bij bewustzijn zijn, en niet op hun buik in coma worden beademd. Dat is een heel welkome afwisseling. Weer zoals het hoort.
Laten we nog even volhouden.
Lisette Tänzler is verpleegkundige op de intensive care van het RKZ. Voor Trouw doet ze tijdelijk verslag van de tweede golf.
Lees ook:
‘Ook ik ben emotioneel achter mijn mondkapje, terwijl de familie rouwt’
‘Wat zeg je tegen een coronapatiënt die geen familie of geliefde heeft om haar hand vast te houden?’
‘Opschalen, en dus de nachtdienst weer in’.
‘Ik wilde zorgen voor de kwetsbaarste patiënten’.
Meer nieuws
Annebeth de Vries eerste hoogleraar kinderbrandwondenzorg
Annebeth de Vries eerste hoogleraar kinderbrandwondenzorg Leren van lage inkomenslanden voor minder brandwondenletsel bij Nederlandse kinderen Kinder- en brandwondenchirurg dr. Annebeth de Vries, verbonden aan het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, is benoemd tot...
Stilte voor geweld tegen zorgverleners
Wereldwijd zijn er zorgverleners die in conflictsituaties werken onder moeilijke omstandigheden.Hun leven komt dagelijks in gevaar wanneer zij onder uiterst moeilijke en gevaarlijke omstandigheden werken.Vooral in conflictgebieden worden ziekenhuizen en medische...
Mijlpaal voor Digitaal Gezondheidscentrum: 21% minder herhaalbezoeken chronische aandoeningen
BEVERWIJK, 5 juni 2025 – Het Digitaal Gezondheidscentrum (DGC) meldt een afname van21% herhaalbezoeken van mensen met chronische aandoeningen ten opzichte van 2019. Ditbetekent minder ziekenhuisbezoeken voor mensen met COPD, hartfalen, hoofdpijn, IBD,Parkinson en...