Wat er nu gebeurt in Oekraïne is verschrikkelijk. Gelukkig zijn er veel initiatieven om hulp te bieden. De nood in de Oekraïense ziekenhuizen is groot. Via de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) steunt ook het RKZ in de getroffen gebieden.

Het doel: ondersteuning bieden, in de vorm van hulpmiddelen en medicijnen, aan collega’s in ziekenhuizen in de Oekraïne die een beroep op onze zorg doen. Het netwerk heeft contact met het Lviv Regional Clinical Hospital in Lviv. Dit ziekenhuis heeft dringend medicijnen en medische hulpmiddelen nodig en heeft daarvoor een lijst aangeleverd. Dit ziekenhuis heeft ook in beeld wat een aantal andere ziekenhuizen in de Oekraïne nodig hebben, waaronder een kinderziekenhuis. Het ziekenhuis in Lviv kan tevens zorgen voor doorlevering naar de andere ziekenhuizen in de Oekraïne.

Medische hulpmiddelen
De ziekenhuizen in Oekraïne hebben laten weten grote behoefte te hebben aan medische hulpmiddelen. Een transportbedrijf vervoert de middelen tot aan de grens tussen Polen en Oekraïne. Daar komen mensen van het ziekenhuis in Lviv de hulpmiddelen ophalen.

De behoefte aan medicijnen is zeer groot, maar ziekenhuizen en apothekers mogen zelf geen medicijnen geven. Vervoer van medicijnen door meerdere landen en buiten de EU is namelijk gebonden aan regelgeving en vereist vergunningen. Daarom hebben de initiatiefnemers de IDA Foundation betrokken en hebben zij afstemming met de IGJ. De IDA is een social enterprise die medicatie verstrekt aan ontwikkelingslanden. Zij kunnen gevraagde medicatie met de bijbehorende vergunningen snel leveren tegen ontwikkelingshulptarief. De kosten zijn daarmee een fractie van de prijs in de Nederlandse markt. De IGJ heeft toegezegd dat zij aan de IDA foundation de benodigde vergunningen versneld gaan verstrekken.

Meer nieuws

Nieuwe bezoekregeling

Vanaf vandaag, maandag 16 mei 2022, hanteert het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) de bezoekregels (tijden, personen) van voor de coronamaatregelen. Voor meer informatie verwijzen we u naar:...

Lees meer

Opening nieuwe prikpost in Uitgeest

Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) opent per 1 juni 2022 een nieuwe prikpost in Uitgeest. We verwelkomen u graag op priklocatie Medisch Centrum Molenstraat 1 a. De openingstijden zijn van maandag t/m...

Lees meer