‘’Het is een droom om bij brandwondenpatiënten de eigen huid weer terug te brengen. Hierdoor herstelt de huid en laat het minder littekens achter na een ernstig brandwondenongeval’’, aldus Kees van der Vlies, traumachirurg in het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In samenwerking met het Brandwondencentrum in Beverwijk (Rode Kruis Ziekenhuis) en Amsterdam UMC is gestart met het klinisch testen van een nieuwe behandelmethode voor brandwonden; denovoSkin™.

Bij deze methode van het Zwitserse biotech-bedrijf; CUTISS AG, wordt het mogelijk om vanuit een heel klein stukje gezonde huid van de patiënt een grotere hoeveelheid huid te creëren die vervolgens op de wond van de patiënt getransplanteerd kan worden. ”Ik verwacht er heel veel van. De eerste internationale resultaten liegen er niet om en geven een positief beeld”, zegt Prof. Dr. Esther Middelkoop, hoogleraar ‘Huidregeneratie en wondgenezing’ aan Amsterdam UMC, locatie VUmc en directeur van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland. ”Als we dit straks op grote schaal kunnen gaan toepassen dan is dat echt een enorme verbetering van de kwaliteit van littekens en levens van brandwondenpatiënten.”

In de klinische fase die nu is gestart worden de resultaten van deze nieuwe behandeling, waarbij zowel cellen van de opperhuid (de buitenste laag van je huid) als van de lederhuid (de laag tussen de opperhuid en onderhuidse weefsels) gebruikt worden, afgezet tegen bestaande behandelingen die uitsluitend werken met de opperhuid en een dun laagje lederhuid.  

Minder pijn en minder littekens
Bij mensen met ernstige brandwonden of andere grote reconstructieve huidafwijkingen kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om de huidfunctie te herstellen. In bestaande behandelingen blijven de patiënten achter met blijvende, grote en pijnlijke littekens. Bij de behandeling met denovoSkin™ worden minimale littekens verwacht na transplantatie. Omdat er eigen huid van de patiënt wordt gebruikt, bestaat er geen kans op afstoting door het lichaam. Middelkoop: ”Nu we het in de klinische fase ook bij patiënten kunnen toepassen, verwachten we te zien dat deze methode minder littekens achterlaat en daardoor de functionele problemen, zoals pijn en minder bewegingsvrijheid in de gewrichten, minder zullen optreden.”

Hoe werkt de behandeling?
Voor deze behandeling wordt er een klein stukje intacte huid van een paar vierkante centimeter van de patiënt afgenomen. In het laboratorium van CUTISS AG worden cellen uit zowel de opperhuid als de lederhuid gehaald en gedurende drie tot vier weken op kweek gezet. In deze periode vermeerderen de cellen zich waarna ze worden samengebracht in een ‘kunsthuid’, oftewel denovoSkin™. denovoSkin™ wordt vervolgens op de wonden van de patiënt getransplanteerd.

Nederlandse Brandwondencentra belangrijke partners
Dr. Fabienne Hartmann-Fritsch, Chief Clinical Officer en medeoprichter van CUTISS AG geeft aan dat denovoSkin™ als doel heeft de levenskwaliteit van patiënten met ernstige huidafwijkingen zoals brandwonden te verbeteren. De Nederlandse Brandwondencentra zijn volgens haar belangrijke partners om dit doel te bereiken. CUTISS AG, winnaar van de Swiss Inovation Award 2019 en de Swiss Startup Award 2020, voert ook testen uit in Zwitserland en binnenkort ook in andere Europese landen, zodat de klinische studies in 2022 kunnen worden afgerond.

Meer nieuws

Jaap van den Heuvel verlaat RKZ

In goed overleg met de Raad van Commissarissen heeft Jaap van den Heuvel, voorzitter Raad van Bestuur besloten eind december 2020 het RKZ te gaan verlaten. Door zijn ziekte heeft hij het laatste jaar geen continuïteit meer kunnen bieden in het bestuur van het RKZ....

Lees meer

Mark de Jong in Raad van Commissarissen RKZ

Vanaf 1 oktober jl. maakt Mark de Jong deel uit van de Raad van Commissarissen van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk (RKZ). Rob Becker, voorzitter rvc: ‘Naast een aantal toezichthoudende functies (Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland, Kennemerhart) is Mark de...

Lees meer

Ziekenhuis in? Mondkapje op!

Vanaf vrijdag 2 oktober is het dragen van een mondkapje verplicht bij het bezoek aan ons ziekenhuis. Dit geldt voor alle patiënten en bezoekers vanaf 13 jaar.  U draagt, net als in het openbaar vervoer, een eigen niet-medisch mondkapje. Deze maatregel volgt op een...

Lees meer