Goede Vrijdag roept bij mij altijd gemengde gevoelens op. Het is geen nationale feestdag, er valt overigens ook niet zoveel te vieren. Immers christenen herdenken op deze dag de kruisiging van Jezus Christus. Deze dag heeft dus vooral te maken met stilte, inkeer en medeleven.

Maar onder het oppervlak broeit er wat anders. In de diepste kern gaat Goede Vrijdag over naastenliefde, ik ben er voor jou. Je geeft iets van jezelf aan de ander: tijd, energie, aandacht zonder daar iets terug voor te verlangen. En daarmee wordt Goede Vrijdag een hele praktische vrijdag, iets wat we eigenlijk dagelijks tegenkomen binnen de muren van het Rode Kruis Ziekenhuis. ‘Ik ben er voor jou’  kan op zoveel verschillende manieren. Daarom wil ik sommigen van hen benoemen.

Allereerst dank aan de collega’s van de keuken en het restaurant. Jullie maken daadwerkelijk voor zoveel patiënten het verschil. Mocht het ziekenhuis ooit op zoek zijn naar nieuwe speerpunten, dan is het eten daar absoluut één van. Eén mevrouw vertelde mij gister: ‘’Het eten wordt hier gewoon gebracht, en het smaakt ook nog.’’ Ze was blijkbaar anders gewend.

Dan ook dank aan de collega’s die dag in, dag uit het ziekenhuis schoon en netjes houden. Dat moet niet gemakkelijk zijn in een omgeving waar nogal wat gemorst wordt.

Dank ook aan de collega’s van het winkeltje beneden. Voor de heerlijke en verleidelijke geur in de lift, waardoor je om 9 uur ’s morgens alweer trek hebt en de gastvrijheid waarmee mensen ontvangen worden.

En zo zijn er nog zovelen die direct of indirect hun steentje bijdragen aan het geheel.

Dit ziekenhuis is gebouwd op mensen die zeggen: ‘ik ben er voor jou’. Zonder deze houding zouden we hier niets kunnen betekenen. Niet voor elkaar en ook niet voor de mensen die onze zorg nodig hebben. En daarmee komt Goede Vrijdag eigenlijk heel dichtbij en wordt het iets dat we met elkaar het hele jaar door in de praktijk brengen.

Ik wens u een hele fijne Pasen toe.

Ben Rumping
Geestelijk verzorger

 

Meer nieuws

Landelijke campagne Samen Beslissen van start

Maandag 6 september ging de landelijke campagne Samen Beslissen van start. Door samen te beslissen met jouw dokter, verpleegkundige of therapeut, krijg jij de zorg die bij jou past.  Zelf nadenken...

Lees meer

Badbevalling mogelijk in Rode Kruis Ziekenhuis

Warm water werkt ontspannend en stimuleert de aanmaak van de belangrijke bevallingshormonen. Vrouwen die tijdens hun bevalling in bad zitten hebben minder vaak pijnstilling nodig en kijken ook beter...

Lees meer

‘Het zit in de familie’

‘Ik ben zo blij met mijn kinderen, maar helaas heb ik met één kind geen contact meer’. Deze week had ik een gesprek met twee verschillende patiënten die het einde van hun leven voelden naderen. Ik...

Lees meer