Er is plaats in onze groepsbehandelingen. Zowel in de psychotherapeutische AFT deeltijdbehandeling als in de SOLK-groep. Aanmelden kan via Zorgdomein. Er vindt dan een intake plaats met een psycholoog en psychiater gericht op diagnostiek en indicatiestelling.

Psychotherapeutische AFT deeltijdbehandeling

Op de  afdeling Psychiatrie van het RKZ hebben wij drie deeltijdbehandelingen voor patiënten met een persoonlijkheidsstoornis. Deze groepstherapieën variëren van meer op structuur gericht tot meer op inzicht gericht. Wij helpen mensen die vastlopen door eigen patronen in het denken, voelen en doen. Wij zien vooral ontwijkende, dwangmatige, afhankelijk en borderline persoonlijkheidstrekken/ stoornissen.

AFT staat voor Affect Fobie Therapie. Affect Fobie wil zeggen dat mensen angst hebben voor hun eigen gevoel, of daar erg gespannen of ongemakkelijk van worden. Dit kunnen bijvoorbeeld gevoelens zijn van verdriet, gezonde boosheid en eigenwaarde. Deze gevoelens worden afgeremd, dit geeft een intern conflict waarvoor mensen onbewust manieren zoeken om ermee om te gaan, overlevingsmechanismen. En dit zijn vaak  de patronen waar iemand later in het leven weer last van krijgt. In de deeltijd leren patiënten om te gaan met hun gevoel, dit te reguleren en te uiten en zo te verbeteren in relatie, werk en gezin.

Voor vragen kunt u zich richten tot E. Spierenburg, GZ psycholoog/Psychotherapeut op espierenburg@rkz.nl of via 0251-783724.

 

SOLK groep

Onverklaard maakt onbemind wordt wel eens gezegd. Dat geldt ook voor mensen die worstelen met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). In de eerste plaats hebben deze mensen zelf te lijden onder vaak ingrijpende klachten zonder dat de medische wereld daar raad mee weet. Ook voor huisartsen en specialisten is het een puzzel om een passende behandeling voor deze mensen te vinden.

Op de afdeling Psychiatrie van het RKZ bieden wij een groepsbehandeling voor mensen met SOLK. In deze groep leren patiënten de oorzaak los(ser) te laten en zich te richten op de gevolgen van de klachten. Deze gevolgen worden stap voor stap aangepakt. Zo leren mensen anders om te gaan met hun klachten. Het programma bestaat uit drie onderdelen: Cognitieve Gedragstherapie, Bewegingsagogie en Psychomotore therapie en Mindfulness. Het is een programma van 12 weken en elk onderdeel duurt 1,5 uur, verdeeld over twee dagdelen in de week. De planning is om rond april 2020 weer te starten met een groep en er zijn nog plaatsen beschikbaar. Als u patiënten heeft die vastlopen door hun onvoldoende verklaarde klachten dan kunt u hen naar ons verwijzen. U kunt denken aan patiënten met: CVS, Fybromyalgie, CPS of IBS. Deze groep is met name geschikt voor mensen die naast deze lichamelijke klachten ook psychische klachten ervaren. Bij deze behandeling wordt ook de familie/omgeving van de patiënt betrokken.

Voor vragen kunt U zich richten tot I. Kauw, GZ psycholoog op ikauw@rkz.nl of via 0251- 783724.

Meer nieuws

Welkom op onze nieuwe website!

In de afgelopen maanden is, naast alle aandacht voor het coronavirus en de gevolgen daarvan voor ons ziekenhuis, hard gewerkt aan onze nieuwe website. We hebben goed gekeken naar de meest bezochte...

Lees meer

Mijn.RKZ.nl tijdelijk niet beschikbaar

Op donderdag 10 september tussen 12:00 en 12:30 uur vindt er onderhoud plaats aan het patiëntenportaal Mijn.RKZ.nl. Hierdoor is het portaal tijdelijk niet beschikbaar. Excuses voor het ongemak! Meer...

Lees meer
Tracking-ID UA-6990976-18