Warm water werkt ontspannend en stimuleert de aanmaak van de belangrijke bevallingshormonen. Vrouwen die tijdens hun bevalling in bad zitten hebben minder vaak pijnstilling nodig en kijken ook beter terug op hun bevalling. Door de goede samenwerking binnen IJmond Geboortezorg is het vanaf 30 augustus ook mogelijk om tijdens een poliklinische bevalling in ons RKZ gebruik te maken van een bevalbad.

De badbevalling is mogelijk door de goede samenwerking tussen verloskundigen en de afdeling Verloskunde van het Rode Kruis Ziekenhuis. Zwangeren kunnen nu, in goed overleg met hun verloskundige of gynaecoloog kiezen voor een poliklinische bevalling in bad; ook als er lichte medische problemen zijn.

Voordelen badbevalling
Warm water werkt ontspannend en stimuleert de aanmaak van de belangrijke bevallingshormonen oxytocine en endorfine. Oxytocine zorgt voor effectieve en krachtige weeën, terwijl endorfine kalmerend en pijnstillend werkt. Vrouwen die tijdens hun bevalling in bad zitten hebben minder vaak pijnstilling nodig en kijken ook beter terug op hun bevalling. Voor de baby is het een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Vaak zijn baby’s rustiger en huilen ze minder na de geboorte.

‘De weeën waren makkelijker te managen’
Binnen IJmond Geboortezorg is het al langer mogelijk om tijdens een thuisbevalling in bad te bevallen. Een pas bevallen moeder deelt haar ervaring: “Toen ik het bad instapte tijdens de bevalling, merkte ik gelijk dat ik de weeën makkelijker kon managen. De warmte van het water en het gevoel van gewichtloosheid hielpen mij te ontspannen en een manier te vinden om door de weeën te ademen.”

Gebruik van het bad
Het RKZ heeft twee suites beschikbaar waar een bad neergezet kan worden. De partner of begeleider is verantwoordelijk voor het opzetten, bijvullen, verversen, leeg- en schoonmaken van het bad. Bij het bevalbad wordt steeds gebruik gemaakt van een nieuwe schone hoes, pomp en slangen. Dit pakket á € 85 wordt voor de bevalling gekocht in het RKZ.

Uitgebreide informatie over de poliklinische badbevalling in het RKZ kun je vinden op de website van IJmond Geboortezorg.

Foto: WildFlower Photography

Meer nieuws

Landelijke campagne Samen Beslissen van start

Maandag 6 september ging de landelijke campagne Samen Beslissen van start. Door samen te beslissen met jouw dokter, verpleegkundige of therapeut, krijg jij de zorg die bij jou past.  Zelf nadenken...

Lees meer

‘Het zit in de familie’

‘Ik ben zo blij met mijn kinderen, maar helaas heb ik met één kind geen contact meer’. Deze week had ik een gesprek met twee verschillende patiënten die het einde van hun leven voelden naderen. Ik...

Lees meer

Zilver voor RKZ milieubeleid

Het RKZ heeft voor alle inspanningen voor een goed milieubeleid de milieuthermometer Zilver ontvangen van het Milieuplatform Zorg. Het Zilveren niveau gaat een stap verder dan Brons en neemt het...

Lees meer