Annebeth de Vries eerste hoogleraar kinderbrandwondenzorg
Leren van lage inkomenslanden voor minder brandwondenletsel bij Nederlandse kinderen
Kinder- en brandwondenchirurg dr. Annebeth de Vries, verbonden aan het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, is benoemd tot Nederlands eerste hoogleraar Kinderbrandwondenzorg. De reden van de benoeming is minder feestelijk. “Het aantal brandwonden bij Nederlandse baby’s en dreumesen daalt te weinig én onze zorg kan altijd nog beter.”, aldus professor Annebeth de Vries.
Leren van brandwondenartsen die onder druk presteren
De gespecialiseerde brandwondencentra en Brandwonden Stichting zetten zich in om de incidenten met brandwondenletsel te verminderen. Dat lukt. Het aantal slachtoffers daalt flink. Maar te weinig bij kinderen. “De Nederlandse (kinder)brandwondenzorg behoort tot de wereldtop”, aldus De Vries. “We hebben de verantwoordelijkheid om onze kennis te delen met brandwondenzorg die in ontwikkeling is. Dat doen we. Maar het mes snijdt echt aan twee kanten. In lage inkomenslanden is de incidentie van (ernstige) brandwonden veel hoger; hier kunnen wij echt van leren. Van de patiënten èn van hun aanpak. Zij leveren in situaties waarin alles onder druk staat én met beperkte middelen, heel efficiënt de nodige brandwondenzorg.“ Op deze wijze vult deze nieuw ingestelde leerstoel de aanvullende kennis en ervaring toe aan de opdracht die de drie Nederlandse brandwondencentra uitvoeren. “We zijn beschikbaar en ophaalbaar om te handelen tijdens (inter)nationale crises/incidenten met veel brandwondenslachtoffers.”
Aan de slag met de brandwondencentra
De Vries gaat heel graag met de drie Nederlandse (kinder)brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam, aan de slag. De Vries: “We brengen alles in kaart. Vanaf het moment van het nare ongeval tot en met weer gelukkig leven bij ouders of opvoeders. Onze bevindingen vertalen we in verbeterpunten en acties. We hebben twee doelen; minder brandwonden bij baby’s en dreumesen en meer specifiek opleiden van zorgprofessionals om, binnen én buiten de gespecialiseerde Nederlandse brandwondenzorg, kinderbrandwondenzorg op niveau te leveren”.
Leerstoel Kinderbrandwondenzorg
De leerstoel Kinderbrandwondenzorg is ingesteld door de Nederlandse Brandwonden Stichting en is een nieuwe kroon op de samenwerking tussen het Kinderbrandwondencentrum RKZ Beverwijk, het Amsterdam UMC, Emma Kinderziekenhuis en de Alliantie Brandwondenzorg Nederland.
Binnen de Alliantie Brandwondenzorg Nederland werken de drie Nederlandse brandwondencentra (Martini Ziekenhuis Groningen, het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam) samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting aan innovatief onderzoek, effectieve opleiding en de best mogelijke (kinder)brandwondenzorg.