VERWIJZERSNIEUWSBRIEF JUNI 2023

Zorgdomein

Sinds afgelopen najaar werkt het RKZ met een vernieuwde werkwijze voor patiënten voor het maken van afspraken. De patiënten ontvangen na uw verwijzing een mailbericht van ZorgDomein waarin staat op welke termijn zij contact op kunnen nemen met de betreffende polikliniek voor het maken van een afspraak.

We hebben positieve ervaringen met deze nieuwe werkwijze. Daarnaast merken we ook dat er nog een groep patiënten is die niet zelf belt voor het maken van een afspraak. Per polikliniek wordt er bijgehouden welke patiënt er nog geen afspraak heeft gemaakt. Deze patiënt ontvangt na 2-3 weken alsnog een brief thuis met een afspraak. De termijn waarop een patiënt wordt gezien is hierdoor soms wat vertraagd.

Niet alle patiënten kennen de naam ‘ZorgDomein’. Wilt u uw patiënt er op attenderen dat zij een mail vanuit ZorgDomein ontvangen?

Verzoek KNO-artsen

Beste huisartsen,

Bedankt voor jullie vertrouwen en verwijzingen naar de KNO-artsen in het RKZ.

Wij bieden graag de juiste én meest volledige zorg aan onze KNO-patiënten. Om deze reden willen u er op attenderen dat het belangrijk is om de juiste “Zorgvraag” via het Zorgdomein te kiezen.

Heeft uw patiënt klachten van duizeligheid, evenwicht, ménière en/of tinnitus? Dan is het voor ons van belang dat er voorafgaand aan het consult bij de KNO-arts een uitgebreide gehoortest bij ons op de polikliniek wordt verricht. De patiënten kunnen veelal op één dag terecht voor het onderzoek en een aanvullend consult. Er kan direct een diagnose met evt. behandelplan ingezet worden voor de patiënt.

ZorgDomein biedt de volgende opties:

  • Duizeligheid, evenwicht en/of ménière (samengevoegd onder duizeligheid)
  • Tinnitus (oorsuizen)

Zijn er vragen naar aanleiding van dit bericht kunt u contact opnemen met onze poli.

Bedankt namens de vakgroep KNO RKZ

Update Regionaal Telecoachingcentrum

Half april 2023 startten we de ontwikkeling en implementatie van de tweedelijns zorgpaden COPD, Hartfalen en Hoofdpijn. Drie enthousiaste teams vanuit het RKZ en de software leverancier PatientJourneyApp werken aan de opstart. We zijn bezig met het inrichten van het nieuwe zorgproces, het schrijven van gezondheidsinformatie en het inrichten van de app, het opnemen van video’s voor de app, protocollen, patiëntinformatie et cetera. Eind juni gaan deze zorgpaden “live”. Zo kunnen we de eerste patiënten deze zomer al op afstand ondersteunen in hun monitoring van ziekte, ziektemanagement én preventie!

Samenwerkingen in de regio

Het zit in de naam: Het Regionaal Telecoachingcentrum wordt van de regio. Het RKZ, ViVa! Zorggroep en de huisartsen Midden- en Zuid-Kennemerland zijn met elkaar in gesprek met de intentie om gezamenlijk zorgpaden neer te zetten. Denk aan: welke (chronische) doelgroep heeft potentie om mee te starten, waar valt winst te halen in het huidige transmurale proces en hoe kan het R-TCC daar oplossing in bieden? Maar ook: hoe kunnen we dit financieel toekomstbestendig maken en waar willen we naartoe groeien als het gaat om regionale IT infrastructuur?

Veel vragen, antwoorden gaan we gezamenlijk creëren. Daarnaast legden we de brug tussen het medisch en sociaal domein. Zo krijgt de Vitale Huiskamer (initiatief van gemeente Beverwijk) een plek in het R-TCC. Ook kunnen de verpleegkundig telecoaches verwijzen naar het sociaal team Beverwijk (wat we snel willen uitbreiden naar meerdere gemeenten) en buurtsportcoach.

De start is gemaakt. Deze verbinding tussen medisch en sociaal domein kunnen we nog veel meer benutten; daar zijn we ons bewust van. Begin april kwamen de wethouders (met aandachtsgebieden gezondheid & sport) van omliggende gemeenten en RKZ, ViVa! Zorgpad, Huisartsen Midden- en Zuid-Kennemerland samen. We bespraken kansen en potentie. Hier gaan we een vervolg aan geven in werkgroepen.

Opereren op de maan

19 juni 2023 vond de oratie van prof. dr. H.A. (Huib) Cense, chirurg RKZ plaats in de Rijksunivisiteit Groningen: Health System Innovation: kun je opereren op de maan?

De zorg verplaatst zich van gebouwen naar hybride netwerken waarin zowel fysiek als digitaal zorg wordt aangeboden. De zorg wordt daardoor complexer en lineair denken over de organisatie van zorg wordt steeds meer vervangen door denken in zogenaamde complexe adaptieve systemen. Naast de medische inhoud, is voor de patiëntervaring het logistieke proces van de behandeling belangrijk. Wezenlijke vragen voor onderzoek zijn dan ook: Hoe optimaliseer je de organisatie oftewel ‘de operatie’ van de zorg, en welke invloed hebben netwerkvorming en digitalisering van processen op zorgkwaliteit en kwaliteit van leven?

Bijzonder hoogleraar Health System Innovation Huib Cense: “Binnen het ziekenhuis is verbetering mogelijk als zorgverleners geregeld met het hele team een stap terug doen om het zorgproces rondom een bepaald ‘zorgproduct’ opnieuw te ontwerpen. Binnen regionale netwerken zouden afspraken over verdeling van capaciteit goed zijn. Als vervolgens de capaciteit inzichtelijk wordt gemaakt op een platform waar de patiënt zelf een behandeling kan plannen, dan is dat winst voor patiënt, ziekenhuis en verzekeraar. De kwaliteit van zorg binnen zo’n netwerk kan gemeten worden door kwaliteitsregistraties. Vervolgens kan de kwaliteitsinformatie binnen een netwerk gebruikt worden voor leren en verbeteren.”

Het Integraal Zorgakkoord is ambitieus maar bij teleurstelling dreigt overregulering, aldus Cense. Daarom houdt hij in zijn oratie een pleidooi voor het benoemen van doelen in de vorm van ‘Moonshots’. “Dokters betrek je bij de uitvoering met een nieuwe manier van werken gebaseerd op de succesfactoren voor een operatie: de Moonshot Operating Room.

Vacatures RKZ

Het RKZ is altijd op zoek naar nieuwe collega’s die onze kennis en zorg voor de patiënt verder kunnen uitbouwen. Helpt u ons aan een nieuwe collega?

Vacatures ›

     

    Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk