Kreisprijs

Moniek Akkerman wint de Kreisprijs 2019

Moniek Akkerman onderzocht de ontwikkeling van de inspanningscapaciteit bij jonge brandwondenpatiënten nadat ze uit het ziekenhuis zijn ontslagen.

 

Dit deed zij met 24 patiëntjes en een ‘steep ramp test’. Daarmee werd over een vaste periode het herstel gemeten en vergeleken met leeftijdsgenootjes. Het doel van haar onderzoek is om te zien of het herstel van de inspanningscapaciteit te voorspellen is aan de hand van karakteristieken van de brandwond of eerdere beoordelingen. 

Tweede en derde plaats

De andere genomineerden waren Michelle Carriereen Nicole Trommel. Zij eindigden respectievelijk op een tweede en derde plaats. Carriere onderzocht de betrouwbaarheid van een nieuw type warmtebeeldcamera voor smartphones in het bepalen van de diepte van brandwonden en het genezingspotentieel van deze wonden. Het onderzoek van Trommel richtte zich op verpleegkundige zorg bij ernstige en zeldzame vormen van loslaten van huid en slijmvliezen; Stevens Johnsons Syndroom (SJS) of toxische epidermale necrolyses (TEN). 

Jury

Het Rode Kruis Ziekenhuis reikt de Kreisprijs eens per twee jaar uit aan de beste brandwondenonderzoeker om onderzoek naar brandwonden te stimuleren. De jury bestaat uit afgevaardigden vanuit de drie brandwondencentra in Nederland. Ook naamgever Robert Kreis heeft zitting in de jury.  Uit alle inzendingen kiest zij drie kandidaten die een finale presentatie houden en de winnaar ontvangt een bedrag van 3.000 euro (2de prijs 1.000 euro en 3de prijs 500 euro). Het bedrag is bestemd voor nader onderzoek naar brandwonden. 

Winnaars Kreisprijs

2019 Moniek Akkerman
2017 Mariëlle Jaspers
2015 Carlijn Stekelenburg

2013 Pauline Verhaegen

2011 Karina de Leeuw

2010 Mirjam Kooistra-Smid

Paginaopties: