Podotherapie

Contact

T 0251 265677

Polikliniek:
Balie D, wachtruimte D2 (kelder)

Podotherapie is de behandeling van voetklachten en/of klachten van het uw lichaam die voortkomen uit afwijkend functioneren van de voet(en). Podotherapie is een paramedisch specialisme. Dat wil zeggen dat het beroep met geneeskunde samenhangt, maar dat de behandelaar meestal geen arts is.

De podotherapeut kan onder meer het volgende doen om u van uw klachten af te helpen:

 • Podotherapeutische zolen
 • Siliconen orthese (teenstukje)
 • Instrumentele behandeling (wondbehandeling of verwijdering likdoorns)
 • Orthonyxie (nagelbeugeltechniek) bij ingroeiende nagels
 • Tijdelijke therapie, vilttherapie en taping
 • Voorlichting, schoenadvies en voetverzorgingsadvies

De praktijk Podotherapie Beverwijk verzorgt de podotherapie in het RKZ. Sinds 2004 heeft de afdeling een eigen opleiding in nauwe samenwerking met het Amsterdam UMC, locatie AMC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis te Amsterdam. In Beverwijk werken artsen in opleiding tot plastisch chirurg.

Een afspraak?

U heeft geen verwijzing nodig voor een afspraak bij de podotherapeut. Voor vergoeding van de kosten raadpleegt u uw zorgverzekeraar. Het telefoonnummer van de afdeling vindt u op de pagina Afspraak maken.

Bij het eerste bezoek is er een vraaggesprek over uw klachten. Daarna begint het voetonderzoek, eventueel uitgebreid met een knie-, heup- of rugonderzoek. Het onderzoek voor patiënten met diabetes kan uitgebreid worden met het testen van zenuwen en bloedvaten.

De podotherapeut maakt een 3D-scan van uw voeten. We sporen de oorzaak van uw klacht wordt op. Vervolgens stelt de therapeut het behandelplan op en informeert uw huisarts of specialist. Als er een hulpmiddel gemaakt wordt voor u, kunt u deze binnen enkele weken ophalen. Er volgt ook een na-evaluatie.

Voor meer informatie of het online maken van een afspraak kijk op www.podotherapie-beverwijk.nl.

 

Aandoeningen en behandelingen

De podotherapeut behandelt de volgende klachten:

 • Voetklachten: hielspoor, voorvoetpijn, platvoeten
 • Teenklachten: hamertenen of likdoorns tussen de tenen
 • Nagelklachten: pijnlijke nagels, ingroeiende nagels
 • Enkelklachten: achillespeesklachten, zwikken door de enkels
 • Knie-, heup- en rugklachten
 • Klachten bij kinderen, zoals veel struikelen of niet lang kunnen lopen
 • Specifieke klachten bij diabetes of reuma: screening en wondbehandeling

In de folders leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.

Poli’s en spreekuren

Voetenspreekuur ‘Wonden aan de voet’
Specialisten van verschillende disciplines houden een speciaal spreekuur voor wonden aan de voet. Elke eerste donderdagochtend van de maand komt een team van artsen en therapeuten bijeen om problemen van de voet te behandelen. De behandelaren zijn de vaatchirurg, revalidatiearts, podotherapeut, wondverpleegkundige en zo nodig de orthopedisch schoenmaker. Ook kan advies gevraagd worden aan de gipsmeester en andere specialisten. Met name patiënten met wonden aan de voeten bij diabetes, charcotvoeten, vaatlijden of polyneuropathie kunnen op dit spreekuur terecht. U kunt voor dit spreekuur terecht bij balie C12 (begane grond).

Voet/schoenspreekuur ‘Revalidatie van de voet’
Specialisten van verschillende disciplines houden een speciaal spreekuur voor revalidatie van de voet. Elke vrijdagochtend is er een voet/-schoenspreekuur door de revalidatiearts. Eventueel kan ook de orthopedische schoenmaker tijdens dit spreekuur worden ingeschakeld.
U kunt voor dit spreekuur terecht bij balie C2 (begane grond).

Het team

Podotherapeut
Voeten zijn de basis van het menselijk lichaam. Patiënten met voetproblemen kunnen ook andere lichamelijke klachten of afwijkingen krijgen aan de enkels, knieën, heupen of rug. Podotherapeuten zijn specialist op het gebied van de voet en behandelen deze klachten.

→ overzicht specialisten

Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.

Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk