Geriatrie

Contact

T 0251 265597

Balie F Wachtruimte F14 (1e verdieping)
ook voor poli’s en spreekuren

 

Geriatrie is het specialisme voor de kwetsbare oudere patiënt. De geriatrie legt zich toe op ouderen met meerdere aandoeningen. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische, functionele en sociale problemen.

De nadruk ligt op de zelfstandigheid van de patiënt behouden of herstellen. Kwaliteit van leven staat centraal in de behandeling. De afdeling Geriatrie werkt nauw samen met fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, psychiaters en neurologen binnen het RKZ.

Afspraak

Tijdens uw eerste afspraak ziet u de geriater en de verpleegkundige geriatrie. Zij voeren een uitgebreid gesprek met u en doen ook lichamelijk onderzoek. Daarnaast prikken we bloed bij u en maken we een hartfilmpje (ECG). Bij een tweede afspraak heeft u een gesprek met de geriater en/of de verpleegkundige. Dan bespreken we de bevindingen, uitslagen en een plan van aanpak met u. Het kan zijn dat er nog meer afspraken nodig zijn.

Als u een verwijzing heeft, kunt u contact opnemen. De gegevens vindt u op de pagina Afspraak maken.

 

Aandoeningen en behandelingen

De afdeling Geriatrie is er voor kwetsbare oudere patiënten die last hebben van gezondheidsproblemen zoals:

 • Meerdere lichamelijke klachten tegelijk
 • Verwarring of andere geheugenproblemen
 • Vaak vallen of problemen met lopen
 • Gebruik van veel medicijnen tegelijk
 • Zonder verklaring steeds minder zelf kunnen

In de folders leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.

Poli’s en spreekuren

Geheugenpoli
Bij de geheugenpoli doen we onderzoek naar patiënten met geheugenklachten. Op één ochtend doen we al het onderzoek dat nodig is om een diagnose te stellen. Hiervoor werkt de afdeling Geriatrie samen met Neurologie, Psychologie en de Parnassia Groep.

Een ochtend bij de Geheugenpoli is een volle en drukke ochtend voor u. We vragen u om het volgende mee te nemen, naast zaken die altijd nodig zijn voor een afspraak in het ziekenhuis:

 • Iemand die u goed kent en die u vertrouwt
 • Leesbril als u die nodig heeft
 • Overzicht van de medicijnen die u gebruikt
 • Iets eten (het onderzoek duurt een paar uur. Wij zorgen voor drinken)

Spreekuur polyfarmacie
Veel ouderen gebruiken langere tijd vijf of meer medicijnen. Dit wordt polyfarmacie genoemd. Dit kan problemen geven zoals bijwerkingen en versterkte of verminderde werking van een medicijn. In dit spreekuur bespreken en onderzoeken we de mogelijke problemen door het gebruik van veel verschillende medicijnen en bekijken we of al uw medicijnen nog nodig zijn. Dit doet de afdeling Geriatrie samen met een RKZ-apotheker.

We vragen u om de volgende dingen mee te nemen, naast zaken die altijd nodig zijn voor een afspraak in het ziekenhuis:

 • Iemand die u goed kent en die u vertrouwt
 • Leesbril als u die nodig heeft
 • Overzicht van de medicijnen die u gebruikt
 • Alle medicijnen die u gebruikt (de doosjes of baxterrol), inclusief medicijnen of supplementen van de drogist

Valpoli
Op de Valpoli richten wij ons op het behandelen van de oorzaken die kunnen leiden tot vallen. Deze oorzaken zijn bijvoorbeeld te weinig bewegen, een lage bloeddruk bij opstaan of bukken, medicijngebruik of onveiligheid in en om huis. De afdeling Geriatrie voert de onderzoeken uit in samenwerking met de afdeling Neurologie en Fysiotherapie.

Een ochtend bij de Valpoli is een volle en drukke ochtend voor u. We vragen u om de volgende dingen mee te nemen, naast zaken die altijd nodig zijn voor een afspraak in het ziekenhuis:

 • Iemand die u goed kent en die u vertrouwt
 • Leesbril als u die nodig heeft
 • Overzicht van de medicijnen die u gebruikt
 • Iets eten (het onderzoek duurt een paar uur. Wij zorgen voor drinken)

Het team

Geriater
Een geriater is een arts voor oudere patiënten die last hebben van verschillende aandoeningen tegelijkertijd. Omdat er vaak meer aan de hand is dan één oorzaak, werkt een geriater samen met collega’s van andere afdelingen binnen het ziekenhuis.

→ overzicht specialisten

Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.

Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk