Na een diepe verbranding is het aangezicht vaak onherstelbaar beschadigd. Kraakbeen is van essentieel belang voor vorm maar ook functie van neus en oren. Echter bij een uitgebreide gelaatsverbranding zijn de eerste keus donorplaatsen vaak ook beschadigd.

Tissue engineering van autoloog kraakbeen kan daarom een belangrijke vooruitgang betekenen aangaande de mogelijkheden voor aangezichtsreconstructies bij brandwondenpatiënten.

Om zo goed mogelijk kraakbeen te maken is het essentieel om gezond kraakbeen beter in kaart te brengen. Daarom werden verschillende mechanische (stijfheid, visco-elasticiteit) en biochemische karakterisaties van typen gelaatskraakbeen verricht. Met behulp van Second Harmonic Imaging Microscopy (SHIM) wordt ook drie dimensionale morfometrie van de kraakbeenstructuur verricht. Deze kennis wordt als basis gebruikt om tot ontwikkeling te komen van tissue engineered kraakbeen.

Vanuit een biologisch afbreekbare materiaal, hydrogels, autologe stamcellen en autologe kraakbeencellen kan inmiddels kraakbeen in experimentele setting gekweekt worden. In de nabije toekomst worden de toepassingsmogelijkheden van een bioplotter (3D printer) nader bestudeerd. Omdat ieder oor of neus uniek is richt het project zich naast het kweken van kraakbeen ook op individuele vormgeving van de scaffolds per patiënt met behulp van parametrische computermodellen die vervolgens 3D geprint kunnen worden.

Meer onderzoek brandwonden research