Hypertensie (hoge bloeddruk)

Onderzoek en behandeling bij een hoge bloeddruk.

Balienummer
Balie E, wachtruimte E8 & E10
Contact
Telefoon: 0251-78 38 18
Wachttijd polikliniek
35 kalenderdagen
Dit is het aantal dagen vanaf het moment dat u een afspraak maakt, tot het moment dat u terecht kunt op de polikliniek. (peildatum: 16-03-2020)

Uitgebreide omschrijving

Hypertensie is de medische naam voor hoge bloeddruk. Het kan leiden tot ziekten van de bloedvaten zoals vernauwing van de bloedvaten (slagaderen). Hierdoor kunnen complicaties optreden als nierziekten, oogziekten (onder andere schade aan de bloedvaten van het netvlies), een hartinfarct, een herseninfarct (beroerte) of etalage benen (vaatvernauwing in de benen).

Meerdere specialisten

In het Rode Kruis Ziekenhuis houden verschillende medisch specialisten zich bezig met de behandeling van de complicaties. Bijvoorbeeld: de cardioloog, de internist, de neuroloog, de oogarts en de vaatchirurg.

Risicofactoren hoge bloedddruk

Patiënten met hoge bloeddruk hebben mogelijk nog andere risicofactoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten zoals:

 

  • verhoogd cholesterolgehalte
  • suikerziekte (diabetes mellitus)
  • nierziekte
  • roken
  • overgewicht
  • eet / drink gewoonten
  • te weinig lichaamsbeweging 

Wat gebeurt er op de poli

In één ochtend wordt u gescand op alle risicofactoren. Aan de hand van de resultaten stellen wij een risicoprofiel en behandelplan op. Alle gegevens van de tests worden meteen digitaal verwerkt. Met één druk op de knop heeft de behandelend specialist alle gegevens paraat.

 

Na de tests krijgt u zo nodig medicijnen voorgeschreven en/of persoonlijk advies en ondersteuning bij het aanpassen van de leefstijl. Bijvoorbeeld voor het veranderen van het voedings- of bewegingspatroon, stoppen met roken of het aanpakken van overgewicht.  

Brochure

Bent u door uw huisarts of specialist verwezen naar de Hypertensie polikliniek? In de brochure 'Combinatieafspraak Hypertensie polikliniek' vindt u uitgebreide informatie over hoe de testochtend er precies uitziet en wat u moet doen ter voorbereiding. Leest u deze brochure vooraf zorgvuldig door:

 

Naar de brochure Combinatieafspraak Hypertensie polikliniek

 

De behandeling van hypertensie is onderdeel van het cardiovasculaire risicomangement (zie richtlijn 'Multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair risicomanagement 2006' op http://www.cbo.nl)

Ligging/route

Balie E en wachtruimtes E8 & E10 vindt u op de 1e verdieping van het ziekenhuis. 

Overige informatie

Vaatbeweegprogramma 

Voor patiënten van de Vasculaire Preventiepoli die te weinig lichaamsbeweging hebben, is er een speciaal Vaatbeweegprogramma. Hierover leest u alles in de folder 'Vaatbeweegprogramma RKZ'

Paginaopties: