Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding op 1 augustus van kracht

Vanaf 1 augustus verbiedt de wet Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding het dragen van een nikab, boerka, integraalhelm of bivakmuts in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen. 

Volgens deze wet moet aan personen met gezichtsbedekkende kleding worden gevraagd om deze te verwijderen of de openbare ruimte te verlaten. Bij een hoogoplopend conflict kan de politie worden gebeld, waarbij een boete van 400 euro kan worden opgelegd. Er geldt binnen zorginstellingen al een identificatieplicht om persoonsverwisseling en fouten bij de uitwisseling van medische gegevens te voorkomen. Om die reden kon altijd al worden verzocht om gezichtsbedekkende kleding te verwijderen. De nieuwe wet verandert hier niet veel aan. 

 

Non-verbale communicatie
Tijdens het ziekenhuisbezoek kan een patiënt of bezoeker worden gevraagd om gezichtsbedekkende kleding te verwijderen. Ook non-verbale communicatie is immers belangrijk voor het verlenen van goede zorg en service. Bij acute hulpverlening worden patiënten met gezichtsbedekkende kleding uiteraard niet geweigerd, maar om goede zorg te kunnen verlenen zal de gezichtsbedekkende kleding moeten worden verwijderd. Bij weigering na (herhaaldelijke) verzoeken we de patiënt of bezoeker om ons ziekenhuis te verlaten.

Paginaopties: