Veelgestelde vragen over het nieuwe coronavirus

27 maart 2020

Er zijn steeds meer besmettingen met het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) in Nederland. Daar zijn veel vragen over. Ook in het RKZ. Wij geven u graag antwoord op de meestgestelde vragen. Voor meer informatie over het virus en landelijke gevolgen, verwijzen wij u graag naar de website van het RIVM of Rijksoverheid.nl

De onderstaande vragen worden regelmatig aangevuld met nieuwe informatie. 

Ik ben verkouden. Kan ik het nieuwe coronavirus hebben?

De kans bestaat dat u met een verkoudheid of longklachten besmet bent met het nieuwe coronavirus. De kans is echter groot dat het een ‘gewone’ griep is of een ander verkoudheidsvirus.

Heeft u gezondheidsklachten die op symptomen van het coronavirus lijken? Hoesten, hoofdpijn, kortademigheid, koorts of verhoging, keelpijn, diarree, oogontsteking, reukverlies, smaakverlies? Of heeft u iemand in uw huishouden met deze klachten? Of is iemand in uw huishouden Corona positief? Dan verzoeken we u niet naar het ziekenhuis te komen, de afspraak bij uw RKZ zorgverlener af te zeggen en uw huisarts te informeren. Bekijk hier het actuele overzicht van de verspreiding.  

Met welke klachten kan ik telefonisch contact opnemen met de huisarts?

Heeft u gezondheidsklachten die op symptomen van het coronavirus lijken? Hoesten, hoofdpijn, kortademigheid, koorts of verhoging, keelpijn, diarree, oogontsteking, reukverlies, smaakverlies? Of heeft u iemand in uw huishouden met deze klachten? Of is iemand in uw huishouden Corona positief? Dan verzoeken we u niet naar het ziekenhuis te komen, de afspraak bij uw RKZ zorgverlener af te zeggen en uw huisarts te informeren.

Hoe raken patiënten besmet?

Het virus zit in de luchtwegen en verspreidt zich via druppeltjes door niezen of hoesten. De druppeltjes kunnen ook via de handen op voorwerpen komen, zoals een deurklink, stoel of telefoon. Als iemand anders hetzelfde voorwerp aanraakt, kan hij of zij hierdoor het virus krijgen. Houd handen daarom goed sschoon en raak het gezicht zo min mogelijk aan.

Ik heb een afspraak in het RKZ, kan ik daar veilig heen (ik heb geen griepklachten)? Moet ik maatregelen treffen?

Ja, u kunt veilig het RKZ bezoeken, u loopt geen extra risico op het oplopen van het nieuwe coronavirus. We volgen het beleid  van het RIVM om verspreiding te voorkomen.

Wanneer mag ik niet in het ziekenhuis naar een afspraak of bezoek komen?

Heeft u gezondheidsklachten die op symptomen van het coronavirus lijken? Hoesten, hoofdpijn, kortademigheid, koorts of verhoging, keelpijn, diarree, oogontsteking, reukverlies, smaakverlies? Of heeft u iemand in uw huishouden met deze klachten? Of is iemand in uw huishouden Corona positief? Dan verzoeken we u niet naar het ziekenhuis te komen, de afspraak bij uw RKZ zorgverlener af te zeggen en uw huisarts te informeren.

Er zijn ook strengere regels voor bezoekers en als u op een controle komt, verzoeken wij u alleen te komen. Neem zeker geen kinderen mee (tenzij u voor de kinderarts komt natuurlijk).  

Ik ben door een arts/verpleegkundige behandeld die grieperig leek, moet ik me zorgen maken?

Medewerkers die mogelijk contact gehad hebben met contacten het nieuwe coronavirus en griepachtige verschijnselen hebben, worden gemonitord. 

Mijn man/vrouw/kind/partner ligt in het RKZ, loopt hij/zij nu risico op blootstelling aan het nieuwe coronavirus?

Wij nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om dit te voorkomen. We volgen hierin de richtlijnen van het RIVM. Waar nodig worden patiënten in isolatie verpleegd en worden medewerkers gemonitord op ziekteverschijnselen. 

Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen om besmetting te voorkomen, zijn eenvoudig.

Let hier daarom goed op:

  • Was de handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct na gebruik weg en was dan de handen
  • Vermijd teveel contact met het eigen gezicht  

Waar vind ik meer informatie?

Alle algemene, en meest recente, informatie over het nieuwe coronavirus vindt u op de website van het RIVM.  Op de website van de Rijksoverheid staat een dashboard Coronavirus met daarin de meest actuele cijfers die beschikbaar zijn. De overheid heeft daarnaast een landelijk informatienummer geopend voor vragen over het virus: 0800-1351.   

 

We raden iedereen aan om vooral de handen goed schoon te houden.

Kijk hier voor een goede instructie. 

Nieuwsberichten RKZ

Ook vanuit het RKZ is veel nieuws rondom het nieuwe coronavirus. We hebben al onze nieuwsberichten hieronder in een overzicht gebundeld.  

 

Paginaopties: