Stel contact met huisarts en ziekenhuis niet onnodig uit

10 april 2020

Het RKZ en de huisartsenvereniging doen een dringende oproep aan hun patiënten: stel uw vragen aan de huisarts of het ziekenhuis niet uit. Als inwoners van de regio hulp nodig hebben van een huisarts of het ziekenhuis, gepland of ongepland, dan verzoeken beide organisaties om toch vooral contact op te nemen met de huisarts of het ziekenhuis. Het risico van het niet melden van klachten kan groter zijn dan het risico op besmetting met het coronavirus.

Jaap van den Heuvel, bestuurder RKZ: “Wij zien dat patiënten een bezoek aan de huisarts, de spoedpost of het ziekenhuis onnodig vermijden. De indruk bestaat dat patiënten dit contact zo lang mogelijk uitstellen, totdat zij meer klachten krijgen. Dat komt waarschijnlijk door de grote aandacht voor het coronavirus en het goede advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Zo willen patiënten wellicht de huisarts, medisch specialisten en andere zorgmedewerkers in het ziekenhuis in deze tijd ontlasten. We begrijpen dat mensen vragen hebben en ongerust zijn. Echter; het ziekenhuis is een veilige omgeving. Onze patiënten met het coronavirus liggen op een afgezonderde afdeling. De spoedeisende hulp en de huisartsenpost zijn speciaal ingericht: een deel voor patiënten met symptomen van corona en een deel voor patiënten zonder deze symptomen. Bel wel altijd eerst de huisartsenpraktijk of het ziekenhuis voor een afspraak en kom niet op de bonnefooi.”

 

Laat artsen beoordelen hoe ernstig uw klacht is

Renate Beunder, voorzitter Huisartsenvereniging Midden Kennemerland: “Neem contact op met uw huisarts als u  klachten heeft. Het kan echt gevaarlijk zijn om te lang door te blijven lopen. Mijn oproep is dus: bij klachten waarbij u normaal de huisarts belt, doe dat nu ook. En als daarna een verwijzing volgt voor een afspraak in het ziekenhuis, dan is dat niet voor niets. Stel het ziekenhuisbezoek niet uit. Laat ons de ernst van uw klacht beoordelen en beslissen of er actie moet worden ondernomen. Wij luisteren heel goed naar u en beoordelen of u toch echt beter langs kunt komen. Wij houden ons uiteraard strikt aan de maatregelen om dit op een veilige manier te doen.”

 

Niet thuis blijven met hartproblemen
Het RKZ ziet dat vooral patiënten van kindergeneeskunde, gynaecologie, cardiologie, neurologie en MDL (maag, darm en leverziekten) het ziekenhuis mijden. Fons Windhausen, cardioloog bij het RKZ: “Met klem vragen wij patiënten om contact op te nemen als ze klachten hebben. In overleg kunnen wij dan besluiten of het nodig is dat iemand langskomt. Als lichamelijk onderzoek niet nodig is, dan plannen we een telefonische afspraak. Als mensen een gepland bezoek aan de arts overslaan of hun klachten negeren, kan het hun conditie onnodig verslechteren. Als cardioloog ben ik bang dat mensen thuis een hartinfarct doormaken omdat ze niet naar het ziekenhuis of naar de huisarts durven te gaan. Maar mensen met hartproblemen moeten juist niet thuisblijven. En dat geldt ook voor veel andere klachten.”

 

Lees hier informatie voor bezoekers en patiënten van het RKZ over het coronavirus.

Paginaopties: