Rode Kruis Ziekenhuis neemt nieuwe verbandwisselkamer op het kinderbrandwondencentrum in gebruik

21 december 2016 - Op woensdag 21 december is de nieuwe verbandwisselkamer van het Kinderbrandwondencentrum Beverwijk geopend door brandwondpatiënt Maijssa Sina (8) samen met Jaap van den Heuvel, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Rode Kruis Ziekenhuis.

In de verbandwisselkamer is alle medische apparatuur weggewerkt uit het zicht van de kinderen. De lichte kleuren, het thema van duinen en strand en de dimbare spots geven een rustgevende sfeer. Met een interactieve projectiewand en een tv-scherm kunnen kinderen worden afgeleid van de pijnlijke verbandwissels die ze moeten ondergaan tijdens hun behandeling. De verbandwisselkamer heeft ook de beschikking over een nieuw elektrisch verstelbaar ‘douchebed’, waar kinderen op een zacht bed comfortabel gedoucht kunnen worden. 

Pijnbestrijding op maat

Om brandwonden te behandelen moet het verband vrijwel dagelijks worden gewisseld, vertelt chirurg en hoofd van het kinderbrandwondencentrum Annebeth de Vries. “Het is van belang dat kinderen geen angst ontwikkelen voor deze handeling. Kinderen die minder angstig zijn, ervaren ook minder pijn. In de vernieuwde verbandwisselkamer levert ons sedatieteam, onder leiding van een anesthesioloog, 24 uur per dag pijnbestrijding op maat, afgestemd op de behoefte van het kind.” 

Verlichting en luchtdruk regulatie systeem

De verlichting in de verbandwisselkamer is multi-inzetbaar: van sfeerverlichting voor de rust van het kind tot goed wit licht voor het beoordelen van de wonden. Ook is er een luchtdruk regulatiesysteem. Dit systeem zorgt voor een drukverschil tussen de toegangssluis en de kamer waardoor (resistente) bacteriën zich niet verspreiden. 

Afleiding voor alle leeftijden

Pijnstilling betekent niet alleen medicatie, maar gebeurt ook door afleiding. Pedagogisch medewerker Anneke Feenstra kijkt goed naar wat het kind nodig heeft om de verbandwissel te doorstaan. “Kleine kinderen leiden we af met een bellenblaas en speelgoed. Op de interactieve wand kunnen

komen rustige strandbeelden tevoorschijn. Ook kunnen we spelletjes starten. Grotere kinderen kunnen naar hun favoriete muziek luisteren en filmpjes bekijken. Tieners willen graag de controle houden over hun behandeling. Zij kunnen 3 keer de behandeling één minuut stopzetten door op een stopknop te drukken. Met deze pauze geven we het kind de mogelijkheid om even op adem te komen.” 

Sponsoren

De nieuwe verbandwisselkamer is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de VriendenLoterij, de Nederlandse Brandwonden Stichting, UPS, Total Lubricants Plant Beverwijk en de Stichting Vrienden van het Rode Kruis Ziekenhuis. 

Brandwonden zorg in Beverwijk

Het Rode Kruis Ziekenhuis heeft als enige ziekenhuis in Nederland een Kinderbrandwondencentrum. Jaarlijks worden hier zo’n 200 kinderen met brandwonden opgenomen. Het multidisciplinair behandelteam zorgt er voor dat iedere patiënt de zorg krijgt die nodig is. Brandwondencentrum Beverwijk werkt intensief samen met de twee andere brandwondencentra in Nederland (Martini Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis) en met de Nederlandse Brandwonden Stichting. Met elkaar streven we er naar de brandwondenzorg voor de patiënt nog verder te optimaliseren.

Filmpje

Bekijk hier het filmpje van de opening.

Paginaopties: