Heel Holland duppt: 2 miljoen keer in 2018

24 januari 2019

Patiënten hebben in 2018 ruim 2 miljoen keer geduppt via patiëntenportalen van Nederlandse ziekenhuizen. Dit maakte Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) deze week bekend.

Duppen!

Duppen betekent dat de patiënt altijd en overal toegang heeft tot zijn eigen medische gegevens. Dat kunnen gegevens uit het ziekenhuis zijn zoals een uitslag van het bloedonderzoek, maar ook van de huisarts of GGZ. Patiënten van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) kunnen thuis nog even rustig nalezen wat de dokter heeft opgeschreven in je persoonlijk dossier op Mijn.RKZ.nl. Ook kun je het overzicht van jouw medicijnen bekijken en controleren. Online afspraken maken kan ook bij het RKZ. Dat is handig, want dan hoef je niet tijdens werktijd te bellen of lang in de telefonische wachtrij te hangen. De verwachting is dat in 2020 patiënten in alle Nederlandse ziekenhuizen kunnen duppen en dat de functionaliteiten uitgebreid worden. 

Dat er steeds vaker geduppt wordt, komt door het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) dat de NVZ samen met VWS heeft ontwikkeld. Het doel van VIPP is de patiënt online inzage te geven in de eigen medische gegevens.

Verdubbeling 

Sinds de start van VIPP hebben 58 deelnemende instellingen een mijn-omgeving waarin de patiënt online zijn medische gegevens kan bekijken. Je kan dus bij steeds meer zorginstellingen duppen, en hier maken ook steeds meer patiënten gebruik van. In 2017 werd er ruim 1 miljoen keer geduppt. Eind 2018 is dit aantal verdubbeld: ruim 2 miljoen keer werd er geduppt. Naast de ziekenhuizen en zelfstandige klinieken werken ook huisartsen en GGZ-instellingen aan online inzage, via eigen ‘VIPP-programma’s’. De bedoeling is dat patiënten straks met alle zorgverleners in de keten kunnen duppen. 

Website en Facebookpagina

Informatie over de dupp-campagne vind je op www.ikdupp.nl. Deze campagne is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen voor de hele zorg. Dit betekent dat alle zorgaanbieders en veldpartijen van harte welkom zijn de materialen van de campagne te gebruiken binnen hun eigen organisatie. Ben je patiënt en wil je meer weten over duppen of op de hoogte blijven? Kijken dan ook op de website www.ikdupp.nl of op de Facebook-pagina ik dupp

Paginaopties: