Aan de erwtensoep!

11 februari 2020

Patiënten die de erwtensoep van onze chef-kok Marcel Schumacher hebben geproefd, vragen vaak naar het recept.  Heerlijk bij onstuimig weer en een groot gezelschap aan tafel: met dit recept maak  je 10 liter erwtensoep. 

Tip: Laat de smaken goed op elkaar inwerken en laat de hamlappen, erwten en kruiden een dag van te voren ‘trekken’. De volgende dag maak je de soep af met verse groente, rookworst en bouillon. 

Recept erwtensoep

Ingrediënten voor 10 liter soep:

 

  • 2 kg hamschijven met been
  • 2,5 kg spliterwten
  • 1,2 kg erwtensoepgroenten (knolselderij, wortel, ui, prei en bladselderij)
  • 1,1 kg rookworst in plakjes
  • tijm (niet te veel)
  • gemalen rozemarijn
  • peper
  • zout
  • runderbouillon (blokje of poeder)

 

Bereiding

Varkenshamschijven met ruim water opzetten en koken totdat het vlees loslaat van het bot. Haal de botten uit de bouillon. Voeg de spliterwten, tijm (niet te veel, tijm overheerst snel), rozemarijn, peper en zout toe. Koken totdat de spliterwten gaar zijn. Haal het vlees en vet van de botten, snijd het vlees klein en maal het vlees en het vet met een staafmixer. Maal de spliterwten fijn. Voeg het vet en vlees toe aan de bouillon. Eventueel een bouillonblokje  of -poeder toevoegen (niet te veel).

Tip: Deze handelingen kun je een dag van te voren doen om de smaken goed op elkaar laten inwerken.

 

De volgende dag warm je de soep op. Voeg wat water toe als je de soep te dik vindt. Doe de erwtensoepgroenten erbij. Voeg de plakjes rookworst er op het laatst bij. De worst geeft wat zout af aan de soep, zorg dus dat de soep niet te zout is voordat de worst erbij komt. Op laag vuur regelmatig roeren. Dan afproeven en smullen maar!

 

Succes!

 

Marcel Schumacher chef-kok Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk 

Paginaopties: