4 februari Wereldkankerdag: 118.000 Nederlanders kregen in 2019 de diagnose kanker

3 februari 2020

118.000 Nederlanders hebben in 2019 de diagnose kanker kregen, dat is 2.000 meer dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1990.

Deze stijging komt onder andere door bevolkingsgroei en vergrijzing, omdat mensen op oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben. De meest voorkomende kankersoorten waren huidkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker. De ziekte is ook nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Door verbeterde diagnostiek en behandelingen overleeft inmiddels 65% van de mensen kanker. Op dit moment leven meer dan 800.000 Nederlanders met of na kanker.

 

Lokale samenwerking

Op Wereldkankerdag staan mensen wereldwijd stil bij de impact van kanker met het thema 'Kanker zet je wereld op z'n kop'. Meer dan 220 organisaties, zoals inloophuizen, fysiotherapeuten, psychologen en ziekenhuizen, bundelen de krachten. Zij organiseren samen lokale en regionale activiteiten voor mensen die op welke manier dan ook met kanker zijn geconfronteerd. De samenwerking zorgt ervoor dat de patiënt sneller de weg vindt naar de juiste zorg op het juiste moment.

 

Aandacht in het RKZ

In ons ziekenhuis staan we hier uiteraard ook bij stil. Dat doen wij door de patiënten die op de dagbehandeling oncologie en op de klinische oncologische units opgenomen zijn te verrassen met een heerlijke massage.

 

Prisca Aurik en Patricia Grasman, beiden gecertificeerd masseuses met oncologie aantekening, komen aanstaande dinsdag hand- en voetmassages uitvoeren bij alle oncologische patiënten (die dat willen) die op dat moment op de dagbehandeling oncologie en op de klinische oncologische units opgenomen liggen.

 

Bron: Wereldkankerdag

Paginaopties: