Ziekenhuis in? Mondkapje op!

Vanaf 2 oktober is het dragen van een mondkapje verplicht bij het bezoek aan ons ziekenhuis. Dit geldt voor alle bezoekers en patiënten, die niet zijn opgenomen, vanaf 13 jaar. U draagt, net als in het openbaar vervoer, een eigen niet-medisch mondkapje.

Wearing a face mask is compulsory in our hospital

ارتداء كمامة الأنف إجباري هنا

Heeft u een afspraak in RKZ? Neem dan een eigen mondkapje mee. Als u geen (of een verkeerd) mondkapje heeft, krijgt u er een bij binnenkomst. Uw mondkapje doet u op voor binnenkomst en houdt u gedurende uw hele bezoek op.

Uitzonderingen
Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het kan zowel om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. Voor meer informatie over de uitzonderingen, verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid. 

Daarnaast blijft het belangrijk dat iedereen zich consequent aan de coronamaatregelen houdt. Dat betekent anderhalve meter afstand houden van anderen, regelmatig handen desinfecteren en hoesten en niezen in de elleboog.

Veelgestelde vragen

 

Waarom moet in ik het RKZ een mondkapje dragen?

Het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft oplopen. Hiermee geven wij gehoor aan het landelijke besluit om het dragen van mondkapjes in publieke toegankelijke binnenruimtes verplicht te stellen.

Wat zijn de voordelen van het dragen van een mondkapje?

Het dragen van een mondkapje wordt steeds vaker geadviseerd wanneer het niet mogelijk is de 1,5 meter afstand te waarborgen. Het dragen van een mondkapje zorgt voor bewustwording. Daarnaast vermindert het de verspreiding van kleine druppeltjes tijdens het spreken.

Hoe gebruik ik een mondkapje?

Opzetten:

  • Desinfecteer uw handen.
  • Plaats het masker op uw gezicht (doe de elastieken om uw oren).
  • Vouw het plastic/metalen brugje zacht over uw neus.
  • Zorg dat het masker uw mond, neus en kin bedekt.
  • Raak de voorkant van het mondkapje niet aan zolang u het draagt.

Afzetten:

  • Desinfecteer uw handen.
  • Verwijder het mondkapje door het aan de randen of lusjes vast te pakken.
  • Raak het voorste gedeelte van het mondkapje niet aan.
  • Gooi het mondkapje na gebruik in de prullenbak.
Wanneer moet ik het mondkapje opzetten?
U zet uw mondkapje op voor binnenkomst in het RKZ.
Hoe lang moet ik het mondkapje dragen?

U draagt uw mondkapje gedurende uw hele bezoek aan het RKZ. Is de verwachting dat u langer in RKZ verblijft, dan adviseren wij u een reserve mondkapje mee te nemen.

Dragen medewerkers van het RKZ ook een mondkapje?

Niet alleen patiënten en bezoekers zullen een mondkapje dragen. Onze medewerkers dragen nu al vaak beschermingsmiddelen. Vanaf 2 oktober dragen al onze medewerkers minimaal een zogenaamd, persoonlijk, ‘face shield’ als gezichtsbescherming dragen. Dat betekent dat u onze collega’s op de gang, in de lift en op verpleegafdelingen tegenkomt met een neusmond- of andere gezichtsbescherming.

Dragen patiënten in bed ook een mondkapje?

Nee, zij hoeven geen mondkapje te dragen in bed, tenzij hier een medische reden voor is. 

Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk