Kosten en vergoeding

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten. Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. U betaalt echter altijd een verplicht eigen risico, in 2018 is dat 385 euro.

Ziekenhuisbezoek 2018,
eigen risico 2017?  

Het kan voorkomen dat u een ziekenhuisbezoek heeft gehad in 2018, maar dat u het eigen risico van 2017 betaalt. Hoe kan dit? De afbeelding hierboven legt dit uit aan de hand van een fictief voorbeeld. Klik op de afbeelding voor een uitvergroting of klik op de link hieronder.

Er zijn nog een aantal redenen waarom u soms zelf (een deel van) de rekening moet betalen, bijvoorbeeld wanneer u:

  • u zorg nodig heeft die niet onder de basisverzekering valt. Dan kan het zijn dat u een deel van de rekening zelf moet betalen, afhankelijk van uw aanvullende verzekering.  
  • u een specialist van het ziekenhuis bezoekt, maar geen verwijzing heeft van uw (huis)arts of verloskundige. 
  • uw zorgverzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis. Dan moet u mogelijk een deel van de kosten zelf betalen.

 

Meer hierover weten? Lees: Wordt mijn behandeling vergoed?

Lees de folder voordat u uw ziekenhuis kiest

In de folder 'Ziekenhuiszorg: wat betaalt u?' vindt u duidelijke informatie over hoe het zit met de kosten en vergoedingen voor zorg. Wij raden u aan deze folder te lezen voordat u naar het ziekenhuis gaat. 

 

U vindt deze folder op de website DeZorgnota.nl van Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Meer weten over kosten, vergoedingen of een factuur?

Heeft u een vraag over kosten, vergoedingen of over een factuur? Bekijk dan:

Paginaopties: