Kevin is geboren met spina bifida (een ‘open ruggetje’), waardoor zijn benen verlamd zijn. Hij is nu tweeëntwintig en heeft zich leren redden in een rolstoel. Hij heeft leuk werk en geniet van het leven. Op één van zijn benen zijn echter wonden ontstaan waarvoor er uiteindelijk nog maar één oplossing is: zijn been moet helaas worden geamputeerd.

Samen met zijn ouders doet hij een bijzonder verzoek: Kevin wil niet dat zijn been in een crematorium wordt vernietigd, zoals dat gebruikelijk is. Hij wil het been begraven. Kevin en zijn ouders zijn moslim.

Het is een situatie die geen van de betrokkenen eerder heeft meegemaakt. De chirurgen denken daarom samen met de familie, geestelijk verzorgers en de juridische afdeling na over de vraag, hoe er op een voor Kevin en zijn familie waardige en respectvolle en ook wettige manier met dit verzoek kan worden omgegaan.

Vanuit mijn functie als geestelijk verzorger zoek ik contact met een Islamitisch theoloog die bekend is met het uitvaartwezen. Hij helpt me bij mijn vragen. Wat is de religieuze achtergrond van het verzoek? Hoe pak je zoiets aan? Hoe vervoer je het been naar de begraafplaats? Waar wordt het bewaard tot de begrafenis? Wie organiseert dat?

Voor Moslims is het van belang dat het lichaam zo veel mogelijk als een geheel wordt begraven. Hoewel Kevin nog springlevend is, moet er daarom nu al een graf voor hem worden gekocht of gehuurd, waarin zijn been begraven kan worden. Als hij dan, hopelijk over een hele lange tijd, overlijdt, kan zijn lichaam bij zijn been worden begraven. Het vervoer van het been naar de begraafplaats en de begrafenis kunnen worden georganiseerd door een Islamitische begrafenisonderneming.

Binnen een dag worden er bevredigende afspraken gemaakt. De juridische afdeling stelt een document op waarmee alles op een wettelijk goede manier kan worden geregeld. Na de operatie zal het been naar het mortuarium worden gebracht. Van daaruit wordt het opgehaald door de uitvaartverzorger om te worden begraven.

Voor de operatie brengen de ouders van Kevin doeken waarin zijn been kan worden gewikkeld. Alles gaat zoals afgesproken. Gelukkig maar. Zo’n operatie is tenslotte al moeilijk genoeg.

 

Meer ervaringsverhalen

‘Het zit in de familie’

‘Ik ben zo blij met mijn kinderen, maar helaas heb ik met één kind geen contact meer’. Deze week had ik een gesprek met twee verschillende patiënten die het einde van hun leven voelden naderen. Ik...

Lees meer

‘Dansen?!’

Het ziekenhuis is zeker niet alleen maar kommer en kwel. Sterker nog, de meeste patiënten verlaten het ziekenhuis op een betere manier dan ze er binnenkwamen. Eén van de dingen waaraan ‘we’ dat...

Lees meer

Leestip: ‘Boom van de hoop’

Sinds vrijdag 30 april staat er de centrale hal een gedenkboom. Een boom die dienstdoet als plek om te gedenken. Een plek waar collega’s stil kunnen staan bij de gebeurtenissen van het afgelopen...

Lees meer