Nieuwe techniek heupoperatie

16 februari 2010

heupprothese

Eerste ervaringen in Nederland positief

Orthopedisch chirurg San Oei van het Rode Kruis Ziekenhuis heeft afgelopen zomer als eerste in Nederland een nieuwe methode gebruikt bij een heupoperatie: de BMHR (Birmingham Mid Head Resection). Het is een variant op technieken die al in gebruik zijn. De BMHR biedt vooral voordelen voor mensen tot 60 jaar, bij wie anders een totale heupoperatie zou moeten worden uitgevoerd.

In Engeland, waar de BMHR is 'uitgevonden', wordt de techniek al circa 5 jaar toegepast. De ervaringen zijn daar positief. Oei heeft zijn eerste patiënt afgelopen zomer in het RKZ geopereerd en ook bij hem is het resultaat goed. De pijn is weg en de meeste activiteiten zijn weer opgepakt.

Heupbot sparen

De nieuwe techniek lijkt op een zogeheten 'heupresurfacing' die al langer wordt toegepast. Hierbij wordt zoveel mogelijk van het eigen heupbot gespaard. Tot nu toe was dat alleen mogelijk bij mensen die ondanks de slijtage een vrij gezond heupgewricht hadden. Met de nieuwe BMHR is deze techniek ook mogelijk voor mensen die een heupgewricht hebben dat ernstiger is aangetast (bijvoorbeeld door cysten in het bot). Tegelijkertijd wordt voorkomen dat de veel ingrijpender klassieke heupoperatie moet worden toegepast.

Nauwkeurig instellen

Bij de BMHR wordt een deel van de kop van het bot in het dijbeen weggezaagd. Daarop wordt een metalen kop geplaatst. Deze wordt in het dijbeenbot vastgezet, maar veel minder diep dan bij de klassieke techniek. De kop is heel nauwkeurig op de juiste hoogte in te stellen en laat zoveel mogelijk eigen botweefsel over. Dat zorgt dat er meer 'eigen heupgevoel' overblijft en in principe alle activiteiten weer mogelijk zijn na de operatie.

 

De prothese is van metaal gemaakt, waardoor deze in principe heel lang mee kan gaan. Een extra voordeel voor de relatief jonge patiënten, die vaak erg actief zijn. Mocht op een keer toch vervanging nodig zijn, dan is omzetting naar een klassieke heupprothese goed mogelijk.

 

Jaarlijks 450 heupoperaties

In het RKZ worden ca. 450 heupoperaties per jaar verricht. De BMHR-methode zal naar verwachting voor ca.10 procent van de patiënten een goede oplossing zijn. Oei is de enige van de orthopeden die de BMHR toepast, gezien zijn ervaring met de andere heupresurfacing techniek.

 

Op de foto: een röntgenafbeelding van de heup van de eerste patiënt in Nederland die met de BMHR is behandeld. De prothese is goed zichtbaar in de rechterheup.

Paginaopties: