Borstvoedingscertificaat voor kraamcentrum RKZ

16 december 2009

Centrum start verhuur borstkolven

Het Kraamcentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis heeft het WHO-Unicef borstvoedingscertificaat behaald. Dit betekent dat, naast het ziekenhuis, nu ook het aan het ziekenhuis verbonden kraamcentrum voldoet aan de internationaal vastgestelde '10 vuistregels voor borstvoeding'. Om het pas bevallen moeders ook in praktisch opzicht zo gemakkelijk mogelijk te maken is het Kraamcentrum op 1 december van start gegaan met de verhuur van borstkolven.

De keus om wel of niet borstvoeding te geven is aan jonge moeders zelf. Maar omdat borstvoeding ideale voeding is voor zuigelingen, wil het Kraamcentrum zoveel mogelijk ondersteuning bieden aan pas bevallen vrouwen die graag borstvoeding geven. Hierbij worden 10 vuistregels gehanteerd (zie kraamzorgcentrum). Dat betekent dat vrouwen tijdens de zwangerschap professionele voorlichting ontvangen en na de bevalling en tijdens het kraambed begeleiding en ondersteuning bij de borstvoeding krijgen.

Ellen Maussen is zorgmanager van het Kraamcentrum én van de verloskunde- en kraamafdeling van het RKZ, die het certificaat enkele maanden geleden samen met de kinderafdeling ook al in de wacht sleepte: "Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en horen we van onze eigen kraamverzorgenden dat de begeleiding bij borstvoeding in het ziekenhuis sterk is verbeterd. De inzet van onze lactatiekundige Hester Hillegers helpt hier in zeer positieve zin aan mee. Dat is ook de mening van onze collega's van de afdeling neonatologie."

 

Borstkolf

Nieuw is ook sinds 1 december dat alle vrouwen uit de regio bij het Kraamcentrum in het RKZ terecht kunnen voor het huren van een elektrische borstkolf. De kosten zijn: €75 euro borg, 5 euro administratiekosten en 2,25 euro huur per dag.

Paginaopties: