Defensie

Alles weten over de samenwerking van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) met Defensie? 

 

Het Ministerie van Defensie werkt samen met een aantal ziekenhuizen in Nederland. Het RKZ is één van de samenwerkingspartners. Na een gedegen voorbereiding kunnen artsen en verpleegkundigen van ons ziekenhuis meegaan op missies in het buitenland.

 

Defensie heeft een contract met twaalf Nederlandse ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen leveren chirurgische capaciteit aan Defensie met OK-teams. Eén team bestaat uit een chirurg, anesthesioloog, anesthesiemedewerker en gespecialiseerde operatieassistenten en IC/SEH verpleegkundigen. Deze professionals moeten aan allerlei voorwaarden voldoen. ‘In ruil’ werken artsen en verpleegkundigen van Defensie in de aangesloten ziekenhuizen, als zij niet op uitzending zijn. 

Op uitzending

Lees hier het interview met RKZ-Chirurg Paul Nagel die werd uitgezonden naar onder andere Afghanistan en Burundi. RKZ-Chirurg Paul Nagel: ‘’Het werken in die bijzondere omgeving is heel anders dan werken in het RKZ. Je bent ver weg, je draagt een wapen. Voor operaties heb je minder materiaal en apparatuur dan hier. En omdat je er maar tijdelijk bent, is je betrokkenheid bij patiënten anders.

 

,,Ik heb tijdens een uitzending wel eens een luchtalarm op straat meegemaakt. Lag ik midden op een kruispunt om me zo klein mogelijk te maken. Hollanders volgen zulke instructies veel strikter dan bijvoorbeeld Amerikanen’’, weet Rina Koopman van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Ze is operatieassistent én reservist bij Defensie. Eens in het jaar gaat ze op uitzending. Lees hieronder het interview met Rina Koopman, Natasja Broertjes en Jack van Abeelen in het Noordhollands Dagblad van 6 januari 2018.

Dienst Speciale Interventies – Arrestatieteam

Onder de operators heeft Defensie verschillende disciplines, waaronder die van medic. Deze operators volgden een intensieve medische scholing, zodat zij bij levensbedreigende verwondingen, handelingen bij slachtoffers kunnen verrichten.

 

Sinds 27 maart 2019 kunnen deze specialisten 24 uur per dag, 7 dagen per week, gebruik maken van een militair anesthesioloog van Defensie.

Paginaopties: