De behandeling

De manier van behandelen van de brandwond hangt van veel verschillende factoren af: hoe diep en uitgebreid is een wond? Waar bevindt de wond zich? Hoe oud is het kind?

Zalfverbanden

Meestal zalven we de brandwonden als eerste behandeling volledig in met een crème die infectie tegengaat. Daarna worden de wonden helemaal met een steriel verbandje afgedekt. In bijna alle gevallen wordt de behandeling met de zalfverbanden voortgezet.

Vanzelf genezen

Tweedegraads brandwonden genezen vanzelf, meestal binnen twee weken. Waar de huid heel dik is (bijvoorbeeld op de rug en het been) kan een diepe tweedegraads brandwond na meer dan een maand, nog vanzelf genezen.

 

Op andere delen van het lichaam moet de genezing niet zo lang duren, omdat zich dan veel littekens vormen. In dat geval wordt er mogelijk eerder voor een operatie gekozen.

Een operatie: huidtransplantatie

Bij derdergraads brandwonden vindt altijd een operatie plaats, namelijk een huidtransplantatie. Bij ernstige, diepe en uitgebreide verbrandingen kan iemand heel ziek worden.

De verbrande huid wordt in stappen verwijderd, waarna we de huidtransplantaten (nieuwe huid) plaatsen op de wond. Een week na de operatie kun je zien of de nieuwe huid goed is vastgegroeid. Meestal zijn er na een transplantatie nog wat kleine restwonden die vanzelf genezen.

 

 

Paginaopties: