Behandeling van mastopathie

Een behandeling zonder hormonen:

 • Ondersteunende maatregelen ? Een goed sluitende (sport) beha zonder beugels met brede schouderbanden kan prettig zijn. Ook kan warmte in de vorm van een vest of trui helpen. Hoe kouder het is, des te pijnlijker de borsten kunnen aanvoelen.
 • Dieet ? Sommige vrouwen hebben er baat bij als zij minder of geen koffie, thee, chocolade, cola, wijn en kaas gebruiken. In deze producten zitten
  methylxanthines en tyramines. Deze stoffen kunnen veel invloed hebben
  op de biochemische reacties in het lichaam. Het duurt ongeveer drie
  maanden voordat er effect verwacht kan worden van het stoppen met deze producten.
 • Teunisbloemolie ? Teunisbloemolie (primrose oil) is verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen. Dit middel biedt in 40% van de gevallen verlichting. Teunisbloemolie is verkrijgbaar bij de drogist. Ook hierbij duurt het ongeveer drie maanden voordat er een effect zou kunnen zijn.
 • Pijnbestrijding ?  Bij pijnklachten kan paracetamol goed helpen. Voltarengel, verkrijgbaar bij de drogist, kan ook een goed effect hebben op de pijnklachten.

 

Een behandeling met hormonen:

 • De anticonceptiepil kan de klachten soms doen verminderen. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat juist het stoppen met de pil of het veranderen van conceptiepil helpt.
 • Bij een ernstige vorm van cyclische mastopathie is een hormonale behandeling te overwegen. Gezien de bijwerkingen van deze behandeling wordt pas in laatste instantie hiertoe besloten.

 

Operatieve behandeling

Bij mastopathie op één duidelijke plek in de borst kan een operatie worden overwogen. Dit geeft echter geen garantie dat de klachten verdwijnen. Bovendien kan mastopathie elders in de borst opnieuw ontstaan.

Paginaopties: