Andere vormen van onderzoek

Wat is echografie?

Bij echografie wordt gebruik gemaakt van geluidstrillingen en golven. Een microfoontje zendt geluidsgolven uit en ontvangt de echo ervan. De geluidsgolven lopen door het weefsel en kaatsen terug, waarna de echo's geregistreerd worden. Verschillende weefsels en overgangen van weefsels produceren verschillende echo's. Door gebruik te maken van het Doppler-effect- dit beschrijft de verandering in toonhoogte van het geluid wanneer een voorwerp beweegt - kan men met echografie bewegende structuren, zoals stromend bloed, evalueren.

Wat is magnetische resonantie?

Magnetische resonatie (MR), ook wel MRI (magnetic resonance imaging) genoemd maakt in plaats van röntgenstraling gebruik van een magnetisch veld rond het lichaam van de patiënt en een radiosignaal om beelden te vormen. De patiënt ligt in en sterk magneetveld, de waterstofatoomkernen richten zich naar het veld. Vervolgens wordt een sterk radiosignaal afgegeven, de waterstofatoomkernen worden even uit hun evenwicht gebracht. Als het radiosignaal wordt uitgeschakeld, keren de waterstofatoomkernen naar de evenwichtsstand terug en geven een zwak radiosignaal af dat door de computer gebruikt om een beeld te vormen.

Wat is computertomografie?

Een computertomograaf (CT) is een apparaat waarmee een zogenaamde CT-scan kan worden gemaakt. Een röntgenbuis draait rond het lichaam van de patiënt en belicht al draaiende plakjes, doorsneden, van het lichaam. Detectoren registreren de doorgelaten röntgenstraling. Een krachtige computer maakt van deze registraties beelden van doorsneden van het lichaam. Met een CT-scan wordt veel informatie verkregen.

 

Terug naar Radiologie

Paginaopties: