Supergel als brandwondenpleister

20 februari 2015 - Een supergel die de nieuwe brandwondenpleister moet worden. Twee jaar geleden werd deze zogenaamde supergel ontwikkeld door de Radboud Universiteit in Nijmegen.

 

Om te kijken of de gel daadwerkelijk geschikt is voor brandwonden wordt deze getest in het Brandwondencentrum in Beverwijk.

 

"Als blijkt dat de gel de wond afsluit voor bacteriën dan leidt dit tot een forse reductie in verbandwissels en uiteindelijk tot een enorme verbetering van de kwaliteit van brandwondenzorg."

 

Aldus prof.dr. Esther Middelkoop, directeur van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland (VSBN) en hoogleraar huidregeneratie en wondgenezing aan het VU medisch Centrum.   

Lichaamseigen 

Volgens Middelkoop lijkt de gel qua structuur sterk op lichaamseigen eiwitten die zich in het bindweefsel bevinden en betrokken zijn bij het genezingsproces van de huid.

 

"In koude toestand is de gel vloeibaar en kan deze direct op de wond worden aangebracht, waar zich door de warmte een gel vormt. De gel stimuleert vervolgens de cellen om in de juiste richting te groeien en helpt daarmee littekenvorming te voorkomen.

 

Daarnaast sluit deze de wond af voor bacteriën. Als de wond genezen is, kan de gel eenvoudig verwijderd worden door te koelen met een koud kompres", aldus Middelkoop. 

 

Als de supergel in de praktijk zijn beoogde werk blijkt te doen, is dit opnieuw een flinke stap voorwaarts in de brandwondenzorg. 

 

Terug

Paginaopties: