Rookstoppoli

De stap naar een rookvrij en gezonder leven.

Balienummer
Balie F, wachtkamer F8
Contact
Telefoon: 0251-265247 (ma-vrij 8.30-12.30 uur en 14.00-17.00 uur)
Bijzonderheden

Altijd via de longarts en rookstopcoach

Stoppen met roken: iedereen kan het

(als hij of zij dat wil)

Wilt u stoppen met roken, maar lukt het niet met een goed zelfhulpboek of onder begeleiding van uw huisarts met praktijkondersteuner? Dan bent bij de Rookstoppoli van het RKZ aan het juiste adres. Hier leert u waarom u rookt en wanneer u dat doet. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat u zelf wilt stoppen met roken. De Rookstoppoli maakt deel uit van de polikliniek Longgeneeskunde.

 

Bekijk de reportage over de Rookstoppoli van Stichting 251tv /251media.

Dubbele slaagkans

Rookwaar bevat nicotine, een ernstig verslavende stof én de veroorzaker van het mislukken van stoppogingen van veel mensen. Onder begeleiding van deskundigen wordt de kans van slagen veel groter.Met de hulp van de Rookstoppoli is de kans op blijvend stoppen met roken twee keer zo groot als elders.

 

Na drie maanden is 85% van de rokers die ons begeleidingstraject volgen gestopt met roken. 

 

Ongeveer de helft van alle deelnemers stopt blijvend. Dit blijkt uit gesprekken met de ex-rokers van de Rookstoppoli.

Rookstopcoaches en longartsen

Op de Rookstoppoli werken de gespecialiseerde longarts Pauline Dekker en rookstopcoaches Pauline Haasbroek en Ingrid Sprengers. Zij zijn allen ervaren deskundigen op het gebied van rookverslaving. Zij staan u tijdens het afkickproces bij met raad en daad.

 

Longarts Dekker zet zich al jaren samen met haar collega-longarts Wanda de Kanter (Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam) in voor de strijd tegen roken. De twee collega's begeleiden gezamenlijk rokers bij het stoppen met roken en werken samen op het gebied van rookpreventie.

 

Voor hun inspanningen zijn de Kanter en Dekker zijn door Stivoro uitgeroepen tot de beste behandelaars bij tabaksverslaving. Lees verder

 

In april 2012 ontvingen zij de Muntendamprijs voor van het KWF Kankerbestrijdingvanwege de vernieuwende aanpak voor de behandeling van tabaksverslaving en hun onvermoeibare strijd tegen roken. 

Optimale Interventie Strategie

De methode die gehanteerd wordt heet de 'Optimale Interventie Strategie'. Doel hiervan is u rustig door het afkickproces heen te begeleiden. De coach maakt hierbij gebruik van motiverende gesprekken en bewezen technieken. De methode helpt u bij het versterken van uw motivatie en uw zelfvertrouwen, zodat u blijvend stopt met roken

Folder 

In de folder 'Rookstoppoli Rode Kruis Ziekenhuis' leest u uitgebreid over hoe begeleiding bij de Rookstoppoli eruit ziet, over de Optimale Interventie Strategie en over vergoedingen. Naar de folder  

Vergoeding

Sinds 2013 worden zowel de begeleiding als medicijnen weer vergoed in  de basisverzekering. Let op: Verzekeraar ENO (waaronder Salland) vergoed niet de pillen en pleisters in de begeleiding van stoppen met roken in het Rode Kruis Ziekenhuis.

Aanmelden

Met een verwijzing van uw huisarts of specialist kunt u zich aanmelden bij de Rookstoppoli. De kosten bij verwijzing worden vergoed (voor meer vergoedingen: zie folder).

Eerste afspraak

Het intakegesprek is met de rookstopcoach. U wordt verzocht het boek 'Nederland stopt met roken' te lezen, geschreven door longartsen Dekker en De Kanter. Te koop in de winkel van het Rode Kruis Ziekenhuis, in de boekhandel of op de website http://www.nederlandstopt.nu/. U kunt het lenen bij de bibliotheek of tegen borg (graag contante betaling) lenen bij de Rookstoppoli. 

 

U kunt hier het stoppen stappen plan uitprinten. 

 

Er bestaat ook een luisterversie van het boek: die kunt u hier beluisteren.

 

Ook vragen wij u een vragenlijst in te vullen en mee te nemen naar het consult. Naar de vragenlijst in het Stoppen Stappen Plan 

 

Na de intake wordt een afspraak gemaakt voor een tweede bezoek en een bezoek aan de longarts. U spreekt de longarts na het blazen van een eenvoudige longfunctietest. Hij of zij zal u medisch nakijken en eventueel medicijnen voorschrijven. 

De tweede afspraak 

In de tweede afspraak wordt het stoppen stappen plan met u concreet gemaakt en een stopdatum gepland. Vlak na de stopdatum is er weer een contactmoment. 

Nadien is de begeleiding groepsgewijs (uitzonderingen tot individuele begeleiding zijn mogelijk).

 

Na een jaar sluiten we de begeleiding.

Nog niet overtuigd van stoppen met roken?

Dit optreden van de longartsen tijdens TEDx in Nijmegen (8 april 2013) trekt u wellicht over de streep. Bekijk hier de video.

Ligging/route

Balie F en wachtruimte F8 vindt u op de 1e etage van het ziekenhuis. 

Website Longgeneeskunde

Paginaopties: