Littekenbehandeling

Litteken

Ongeveer twee tot drie weken nadat diepe brandwonden zijn genezen, beginnen er littekens te ontstaan en trekt de huid samen. Dit is een geleidelijk proces. Ook een huidtransplantaat van gedeeltelijke dikte trekt samen na ongeveer dezelfde periode. De pas genezen huid wordt roder of paarser, warmer, stugger, hobbeliger en dikker.

 

Dit proces neemt toe tot 3 à 5 maanden na de wondgenezing. De littekens kunnen bovendien branderig voelen en jeuken of trekken. De behandeling van deze littekens is een belangrijk onderdeel van brandwondenzorg.

Littekenspreekuur 

Voor de behandeling van littekens kunt u terecht op het littekenspreekuur. Iedere donderdagmiddag van half 2 tot 4 uur vindt er een multidisciplinair littekenspreekuur plaats. De patiënt wordt op dit spreekuur gezien door een chirurg en of plastisch chirurg, ergotherapeut en nazorgverpleegkundige. Op dit spreekuur wordt de ontwikkeling van de littekens gevolgd en zo nodig behandeld. Klachten van zowel lichamelijke als psychosociale aard kunnen op deze poli bespreekbaar worden gemaakt. Info balie chirurgie C 

Beoordeling van littekens via de POSAS-methode

In Brandwondencentrum Beverwijk wordt bij de beoordeling van de littekens gebruikt gemaakt van de POSAS-methode, die op Brandwondencentrum Beverwijk is ontwikkeld door Prof. Dr. Paul van Zuijlen (foto).

 

Bij deze methode geven zowel de patiënt als de arts een oordeel over onder andere de roodheid, jeuk, zwelling, bobbeligheid en pijn van littekens. De werkwijze staat uitgebreid voor professionals beschreven op www.posas.org. Landen als de Verenigde Staten, Australië, China, Filippijnen, Brazilië, Japans, Zweden, Korea, Canada, Groot Brittannië en Frankrijk maken inmiddels gebruik van deze methode.

Littekenvermindering

Brandwondencentrum Beverwijk gebruikt verschillende behandelmethoden bij de vermindering van littekens, zoals drukkleding, siliconenbehandelingen, laserbehandelingen en reconstructieve behandelingen.

 

Paginaopties: