Huidtransplantatie­technieken

Oppervlakkige tweedegraads brandwonden genezen vanzelf, in veel gevallen met behulp van zalftherapieën.

 

Diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden kunnen alleen goed genezen met behulp van een huidtransplantatie. De verbrande huid wordt verwijderd en vervangen met lichaamseigen (autologe) huidtransplantaties.


Brandwondencentrum Beverwijk hanteert verschillende transplantatietechnieken, afhankelijk van de benodigde dikte van de huidtransplantaten, ernst van de verwonding en deel van de huid dat is aangedaan:

 

Oppervlaktevergroting van het huidtransplantaat

Er bestaan twee methodes om een grotere wond te bedekken met een kleiner huidtransplantaat. Oppervlaktevergroting van het huidtransplantaat wordt verkregen via de meshtechniek (meshgraft) en de Meek Wall techniek.

 

Bij de meshtechniek worden er gaatjes in het huidtransplantaat gemaakt en wordt het transplantaat als een soort visnetje over de wond geplaatst. De grootte van de mazen kan worden bepaald door het mesh apparaat.

Bij de Meek Wall techniek wordt de oppervlakte veel groter gemaakt door met een speciaal apparaat (de Meek Wall) het huidtransplantaat in kleine blokjes te snijden (3 x 3 mm). Met de Meek Wall techniek kunnen vergrotingen van tot wel 1:9 verkregen worden. Een groot voordeel van deze techniek is dat met kleine stukjes huid goed gewerkt kan worden in slechte wondgebieden.

 

De Meek Wall techniek is door Prof. Dr. R.W. Kreis (foto; emeritus hoogleraar brandwondgeneeskunde en voormalig chirurg van Brandwondencentrum Beverwijk.) in samenwerking met de firma Humeca vernieuwd op de markt gebracht. De Meek Wall wordt momenteel in brandwondencentra over de hele wereld met succes gebruikt.

Paginaopties: