Geschiedenis

Hermans

Brandwondencentrum Beverwijk is in 1974 opgericht door chirurg en uroloog Rudy Hermans (foto) en anesthesist R Spijker. Beiden waren destijds werkzaam in het RKZ.

 

Als specialisten in het ziekenhuis zagen de heren in de jaren '60 regelmatig zwaar gewonde brandwondenslachtoffers (vaak afkomstig van Hoogovens) binnenkomen. Hermans reisde een aantal keren naar onder meer de Verenigde Staten om daar de laatste ontwikkelingen op het gebied van de brandwondenzorg te bestuderen en zijn kennis daar naartoe te brengen.

 

Door zijn onderzoek en unieke expertise werd het RKZ al snel een verwijzingskliniek voor mensen met brandwonden uit heel Nederland. In 1974 opende het Brandwondencentrum Beverwijk dankzij zijn inspiratie en doorzettingsvermogen officieel haar deuren. Hermans was tevens de grote motor achter de totstandkoming van de twee andere Nederlandse Brandwondencentra in de jaren '70.

RKZ oud

Multidisciplinair

In Brandwondencentrum Beverwijk groeide de kennis over brandwonden gestaag, dit gebeurde op een zeer democratische wijze van samenwerking tussen de verschillende medische specialismen.

 

Al sinds de oprichting in 1974, wordt in Brandwondencentrum multidisciplinair samengewerkt. Het was Hermans duidelijk dat voor de complexe zorg van brandwondenpatiënten de chirurgen net zo belangrijk zijn als de verpleegkundigen. 

Brandwondenstichting

Hermans stond bekend om zijn nauwe betrokkenheid bij het welzijn van zijn patiënten, zowel tijdens als ook na hun ziekenhuisopname. Mede om die reden richtte hij in 1971 samen met Prof. Dr. Huffstadt de Nederlandse Brandwondenstichting op.

 

Hij zag de stichting als instrument om fondsen te werven om zo de brandwondenzorg in Nederland op een hoger niveau te krijgen. Zijn aanstekelijke energie en daadkracht zorgden ervoor dat de stichting uitgroeide tot een serieuze en substantiële organisatie die zijn weerga in Europa niet kent en die nu ook actief is op het terrein van onderzoek, preventie en nazorg. Hij stond ook aan de wieg van de Euro Skinbank, tegenwoordig de grootste huidbank van Europa, en de European Burns Association.

Paginaopties: