Brandwondbehandeling

Het bereiken van een ongestoorde wondgenezing met comfort voor de patiënt is het uitgangspunt bij de brandwondbehandeling. Voorkomen moet worden dat de wond uitdroogt en koloniseert met bacteriën die de wondgenezing kunnen storen. Daarnaast zijn het beperken van het ongemak voor de patiënt, de pijn en de frequentie van verbandwisselingen van belang.

 

Brandwonden zijn dynamisch en kunnen zich verdiepen. Bovendien is de diagnostiek van de diepte van de brandwond niet nauwkeurig. Dit betekent dat een brandwond die bij eerste onderzoek als tweedegraads wordt gediagnosticeerd uiteindelijk dieper kan blijken. De tijd tot genezing is een beter diagnostikum dan het eerste onderzoek. 

 

Binnen twee weken moet een tweedegraads brandwond genezen zijn, met name een brandwond in een functioneel gebied (hand, gelaat) of een brandwond bij een kind. Bij volwassenen met brandwonden aan niet-functionele gebieden kan de behandeling tot drie weken duren.

 

Voortzetten van conservatieve therapie langer dan deze periode geeft onnodig langdurige en pijnlijke wondbehandeling met uiteindelijk een slechter resultaat dan wanneer vroeg een huidtransplantatie wordt toegepast. Ten gevolge van bacteriële kolonisatie kan de wondgenezing stagneren. Door wijzigen van lokale therapie kan een storende bacteriële kolonisatie bestreden worden.

 

Bij een brandwond die niet binnen de gestelde tijd geneest, ook niet na wijzigen van de lokaal behandeling moet operatieve behandeling worden overwogen.

 

Prognose:

 

1ste graads: bodylotion en restloze genezing

 

2de graads: genezing < 14 dagen → ja → bodylotion en  restloze genezing

                                               →nee → wondbeleid aanpassen→ genezing <1wk → bodylotion, wel litteken

                                                                                              → geen genezing <1wk→ huidtransplantatie

 

3de graads: altijd gepaard gaand met littekenvorming, genezing alleen mogelijk met huidtransplantatie

 

Hierna volgt in tabellen:

 

Daarna worden de verschillende behandelmethoden beschreven die in de tabel genoemd worden.

Paginaopties: