Alternatief antibiotica bestrijdt infecties bij brandwonden

nieuws

19 februari 2015 – Steeds meer mensen overlijden aan infecties doordat antibiotica niet aanslaan. Ook bij brandwondenpatiënten is er sprake van een toenemend aantal (soms levensbedreigende) infecties.

Lichaamseigen moleculen 

Een onderzoek naar de bestrijding van bacteriën met peptides (lichaamseigen moleculen die een alternatief voor antibiotica kunnen zijn) biedt nu de eerste hoopgevende inzichten.

 

Het onderzoek is een samenwerking tussen de Brandwonden Stichting en onderzoekers van het LUMC, de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland, het VUmc en het bedrijf Madam Therapeutics. 

Grootste uitdaging

Dr. Peter Nibbering, onderzoeker bij het LUMC bestudeert een wereldwijd probleem: de alsmaar erger wordende antibiotica-resistentie. Dit is ook een groot probleem voor de Nederlandse brandwondenzorg: niet langer de brandwonden zelf, maar de infecties eraan vormen tegenwoordig de grootste uitdaging voor de artsen.

 

Door een infectie worden de wondheling en de acceptatie van de huidtransplantaten ernstig geremd, ontstaan er grotere littekens en is bovendien het risico om te overlijden groter.

Veelbelovende eerste resultaten

Het onderzoek van dr. Nibbering richt zich op peptides: kleine moleculen in het lichaam. Het menselijk peptide ‘LL-37’ heeft namelijk twee handige eigenschappen: de mogelijkheid om bacteriën te bestrijden én wondheling te stimuleren. De perfecte combinatie bij brandwondbehandeling.

 

In het lab wordt de peptide nu aangepast om de twee eigenschappen nog effectiever in te kunnen zetten. De eerste resultaten zijn veelbelovend: ze doden zo’n 99% van de bacteriën in de brandwond.

 

Ook is het gebruik ervan veilig, treedt er geen resistentie op en schakelt het zelfs de bacteriën uit die een extra beschermlaag vormen (een zgn. biofilm). 

 

De volgende stap is dus uitvinden van de optimale dosering voor mensen. De toepassing van het middel op de brandwond zal waarschijnlijk via een verband zijn.  

Paginaopties: